
Τα τελευταία 20 χρόνια η παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας έχει αυξηθεί κατά 73% και είναι υπεύθυνη για το 40% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Εξαιτίας του μεγάλου περιβαλλοντικού κόστους της ενέργειας είναι απαραίτητο να γίνουν επενδύσεις σε εναλλακτικές πηγές για να μην οδηγηθούμε στο λεγόμενο αδιέξοδο της ενέργειας. Ο ανθρώπινος πολιτισμός είναι σχεδόν εξολοκλήρου εξαρτημένος από την ηλεκτρική ενέργεια. Αρκεί να σκεφτούμε ότι καθημερινά, ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει 58 kWh ενέργειας, η οποία παράγεται 63% από ορυκτά καύσιμα, 27% από ανανεώσιμες πηγές και μόλις 10% από πυρηνική ενέργεια.
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Με τον όρο ανανεώσιμες πηγές αναφερόμαστε στην ηλιακή, την αιολική, την υδροηλεκτρική, την παλιρροιακή, τη γεωθερμική ενέργεια και τη βιομάζα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μορφές ενέργειας, που η εκμετάλλευσή τους δεν γίνεται μέσω κάποιας δραστηριότητας όπως είναι η εξόρυξη, άντληση ή καύση. Αυτό τους το χαρακτηριστικό τις καθιστά φιλικές για το περιβάλλον εφόσον δεν παράγουν υδρογονάνθρακες, διοξείδιο του άνθρακα ή τοξικά απόβλητα. Πέρα από τα οικολογικά τους οφέλη, οι μορφές αυτές δεν θα εξαντληθούν ποτέ και η διαδικασία παραγωγής τους είναι απλή.

Παρά τα πολλαπλά οικολογικά τους οφέλη είναι ιδιαίτερα αναξιόπιστες πηγές και έχουν ποσοστό απόδοσης μόνο 30%. Το μικρό αυτό ποσοστό οφείλεται στην εξάρτηση της παραγωγής τους από τα καιρικά φαινόμενα. Επίσης, ο εξοπλισμός τους απαιτεί μεγάλες εκτάσεις γης και υποδομές μεγάλου κόστους. Οι ελάχιστες επενδύσεις λοιπόν στον τομέα αυτό είναι αποτέλεσμα αυτών των εμποδίων. Η κατασκευή των απαραίτητων υποδομών θα προκαλέσουν τη διατάραξη των τοπικών οικοσυστημάτων και ακόμη μπορεί να προκαλέσουν και την καταστροφή τους. Η παραγωγή αιολικής ενέργειας αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αυτών των επιπτώσεων καθώς αποτελούν βασική αιτία θανάτου πουλιών που περνούν από τις περιοχές εγκατάστασης τους.
Πυρηνική ενέργεια
Η πυρηνική ενέργεια ανακαλύφθηκε το 1951 και προκύπτει από τη διάσπαση των ατόμων κατά τη διαδικασία εξάτμισης θερμαινόμενου νερού μέσα σ’ έναν αντιδραστήρα, είναι δηλαδή η δυναμική ενέργεια που είναι εγκλωβισμένη στους πυρήνες των ατόμων λόγω της αλληλεπίδρασης των σωματιδίων που τα συνιστούν. Η εναλλακτική αυτή πηγή βρισκόταν για καιρό στην αφάνεια αλλά τα τελευταία χρόνια απέκτησε ιδιαίτερη δημοτικότητα στην επιστημονική και ακτιβιστική κοινότητα.

Πολλοί υποστηρίζουν πως πρόκειται για την μοναδική απόλυτα καθαρή μορφή ενέργειας επειδή έχει μηδενική αποδέσμευση διοξειδίου
Όχι μόνο δεν εκπέμπει διοξείδιο αλλά μπορεί και να χρησιμοποιηθεί για την απολύμανση των ανθρακούχων εκπομπών από άλλους τομείς. Σε αντίθεση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι πλήρως αξιόπιστη με πυρηνικούς σταθμούς ικανούς να λειτουργούν 24 ώερς το 24ωρο ανεξάρτητα με τις καιρικές συνθήκες και το κλίμα. Από την πυρηνική ενέργεια παράγονται σχεδόν 800 δισεκατομμύρια kWh ετησίως στις ΗΠΑ και για την ίδια ποσότητα ενέργειας η χρήση ορυκτών καυσίμων θα εξέπεμπε περισσότερους από 470 εκατομμύρια μετρικούς τόνους διοξειδίου. Η αξιοπιστία της αυτή ωστόσο έρχεται και με μεγάλο οικονομικό κόστος. Η παραγωγή μιας κιλοβατώρας ηλεκτρισμού από πυρηνική ενέργεια κοστίζει 15,31 σεντς, ενώ το αντίστοιχο κόστος για τα αιολικά είναι μόλις 8,91 σεντς, και για τη γεωθερμία 10,19. Η έλλειψη υποδομών και το κόστος κατασκευής τους θα αποτελέσει εμπόδιο για τις κυβερνήσεις και την ανάπτυξη της βιομηχανίας.
Η ιδέα της μηδενικής εκπομπής τοξινών είναι δελεαστική. Ωστόσο, ο αντίκτυπος ενός πυρηνικού εργοστάσιού στο ντόπιο οικοσύστημα, ο κίνδυνος μόλυνσης του νερού και οι επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων δεν πρέπει να παραμερίζονται. Οι κίνδυνοι αυτοί ακριβώς είναι που έχουν κρατήσει τις επενδύσεις στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, περιορισμένες.

Οι επιπτώσεις της πυρηνικής ενέργειας είναι περίπλοκες και μπορούν να αποβούν καταστροφικές. Το σημαντικότερο ζήτημα είναι αυτό της διαχείρισης των ραδιενεργών αποβλήτων
Όταν γίνεται σωστή διαχείριση, οι πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής είναι πιο φιλικοί προς το περιβάλλον από άλλες παραδοσιακές μορφές παραγωγής ενέργειας. Όμως το ρίσκο είναι μεγάλο και θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος. Απόδειξη του κινδύνου αυτού, είναι οι 30 καταγεγραμμένες περιπτώσεις πυρηνικών ατυχημάτων, με τα πιο γνωστά αυτό της Χιροσίμα και του Τσερνόμπιλ.
Γίνεται φανερό πως όλες οι πηγές ενέργειας, έχουν τα ελαττώματά τους -μερικές περισσότερα από κάποιες άλλες. Ευτυχώς για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη όμως η τεχνολογία βρίσκεται σε ένα επίπεδο, όπου υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς και δοκιμές. Μπορούν οι διάφορες μορφές ενέργειας όπως είναι οι ανανεώσιμες και η πυρηνική ενέργεια να δουλέψουν συνεργατικά ή ακόμη να βρεθούν λύσεις στο ζήτημα της παραγωγής των ανανεώσιμων πηγών. Είναι σημαντικό να γίνει χρήση της τεχνολογίας και να γίνουν βήματα προς τις πιο οικολογικές εναλλακτικές στο χώρο της ενέργειας για έναν ασφαλή και πράσινο πλανήτη.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο
- Environmental impacts of nuclear energy, ανακτήθηκε από energysage.com,τελευταία επίσκεψη 28/4/2021
-
Advantages and Challenges of Nuclear Energy, ανακτήθηκε από energy.gov,τελευταία επίσκεψη 28/4/2021
-
Daily Energy Needs, ανακτήθηκε από home.uni-leipzig.de,τελευταία επίσκεψη 28/4/2021
- Generation methods, ανακτήθηκε από blueskymodel.org,τελευταία επίσκεψη 28/4/2021
- WWF: Η πυρηνική ενέργεια παραμένει επικίνδυνη και ακριβή, ανακτήθηκε από reporter.gr,τελευταία επίσκεψη 28/4/2021
-
Electricity Mix, ανακτήθηκε από ourworldindata.org, τελευταία επίσκεψη 28/4/2021
Advertising
-
Types of renewable energy, ανακτήθηκε από edfenergy.com, τελευταία επίσκεψη 28/4/2021
-
What Is Nuclear Energy?, ανακτήθηκε από nei.org, τελευταία επίσκεψη 28/4/2021
-
Do we Need Nuclear Energy to Stop Climate Change?, ανακτήθηκε από youtube.com,τελευταία επίσκεψη 28/4/2021