Οι άνθρωποι στις βιομηχανικές χώρες δαπανούν περισσότερο από το 80% της ζωής τους σε εσωτερικούς χώρους, όλο και περισσότερο σε αεροστεγή κτίρια. Αυτές οι δομές απαιτούν λιγότερη ενέργεια για θέρμανση, εξαερισμό και κλιματισμό, αλλά μπορούν να είναι επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία, εάν προέρχονται από πηγές όπως έπιπλα, χρώματα, χαλιά, χοντρά σωματίδια και δυνητικά τοξικά αέρια, συμπεριλαμβανομένου του μονοξειδίου του άνθρακα, του όζοντος και άλλων οργανικών ενώσεων που συσσωρεύονται σε αυτά. Τα φυτά απορροφούν τοξίνες και μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του εσωτερικού αέρα, αλλά εκπληκτικά λίγα είναι γνωστά για τα φυτά που είναι τα καλύτερα για τη δουλειά και πώς μπορούμε να κάνουμε τις εγκαταστάσεις να λειτουργούν καλύτερα εσωτερικά.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 19 Απριλίου στο Trends in Plant Science , ο Frederico Brilli, φυσιολόγος στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας – Ινστιτούτο για την Αειφορική Φυτοπροστασία, συνάγει ότι η καλύτερη γνώση της φυσιολογίας των φυτών, τεχνολογίες καθαρισμού αέρα που ελέγχονται από αισθητήρες, θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα του εσωτερικού αέρα με οικονομικά αποδοτικό και βιώσιμο τρόπο.
Τα φυτά βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα μέσω διάφορων μηχανισμών: απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνουν οξυγόνο μέσω της φωτοσύνθεσης, αυξάνουν την υγρασία μεταφέροντας υδρατμούς μέσω μικροσκοπικών πόρων των φύλλων και απορροφούν παθητικά ρύπους στις εξωτερικές επιφάνειες των φύλλων και στο σύστημα ριζών. Αλλά τα φυτά συνήθως επιλέγονται για εσωτερική χρήση, όχι για τις ικανότητες καθαρισμού του αέρα, αλλά για την εμφάνιση και την ικανότητά τους να επιβιώσουν ενώ απαιτούν λίγη συντήρηση. Για τους περισσότερους από εμάς τα φυτά είναι απλά ένα διακοσμητικό στοιχείο, κάτι αισθητικό, αλλά είναι και κάτι άλλο πέρα από αυτά.
Έχουν γίνει εκπληκτικά λίγες έρευνες για να ποσοτικοποιηθούν οι επιπτώσεις των διαφόρων φυτικών ειδών στην ποιότητα του εσωτερικού αέρα. Η NASA πραγματοποίησε πρωτοποριακές εργασίες στη δεκαετία του 1980, αλλά βασίστηκε σε μια απλή πειραματική προσέγγιση, δεν έχουν ακόμη διεξαχθεί μελέτες με πιο εξελιγμένες, σύγχρονες μεθόδους έρευνας και μοντελοποίηση. Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για την αναγνώριση των χαρακτηριστικών των φυτικών ειδών με υψηλότερες επιδόσεις σε εσωτερικά περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένης της μορφολογίας τους (δηλαδή του φύλλου και του μεγέθους των φύλλων), της ανατομίας και της φυσιολογίας (δηλαδή του ρυθμού αφομοίωσης του CO2). Σύμφωνα με τον Brilli, τέτοιες μελέτες θα μπορούσαν να δείξουν πώς να «βελτιστοποιηθεί η χρήση των φυτών σε εσωτερικούς χώρους, από την άποψη του πόσα φυτά ανά τετραγωνικό μέτρο χρειάζονται για να μειώσουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση σε ένα ορισμένο επίπεδο».
Απαιτείται επίσης έρευνα για την κατανόηση των φυτικών μικροβιοκτόνων: οι πληθυσμοί μικροοργανισμών (βακτήρια και μύκητες) που ζουν με φυτά τόσο στο έδαφος όσο και στις επιφάνειες των φύλλων. Αυτό το μικροβιοκτόνο συμμετέχει στην απομάκρυνση των ατμοσφαιρικών ρύπων, αλλά η συμβολή διαφόρων μικροβιακών ειδών στην απομάκρυνση των ρύπων είναι επί του παρόντος άγνωστη. Ορισμένα μικρόβια θα μπορούσαν επίσης να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης αλλεργιών και προβλημάτων φλεγμονής των πνευμόνων, οπότε είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να εντοπίζουμε και να αποφεύγουμε αυτά.
Ο Brilli και οι συνάδελφοί του δεν αντιλαμβάνονται τις εγκαταστάσεις που αντικαθιστούν τα σύγχρονα συστήματα θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού, αλλά υποστηρίζουν ότι η ενσωμάτωση των εγκαταστάσεων με δίκτυα έξυπνων αισθητήρων και άλλες ηλεκτρονικές τεχνολογίες θα μπορούσε να κάνει τον καθαρισμό του αέρα πιο οικονομικό και βιώσιμο. Λέει ο Brilli ότι «οι φυσιολόγοι των φυτών πρέπει να συνεργαστούν με τους αρχιτέκτονες για να βελτιώσουν τους πράσινους εσωτερικούς χώρους».
Επιστημονικό Άρθρο:
Federico Brilli, Silvano Fares, Andrea Ghirardo, Pieter de Visser, Vicent Calatayud, Amalia Muñoz, Isabella Annesi-Maesano, Federico Sebastiani, Alessandro Alivernini, Vincenzo Varriale, Flavio Menghini. Plants for Sustainable Improvement of Indoor Air Quality. Trends in Plant Science, 2018