Απόφαση-σοκ για φοιτητές: Αναστέλλεται η δωρεάν διανομή των συγγραμμάτων!

 Τέλος τα δωρεάν συγγράμματα για τους φοιτητές με απόφαση του ΣΕΕΒΙ :

Ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ) κατά την προχθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησε με θέμα τη δωρεάν διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων σε φοιτητές, αποφάσισε μετά από συντριπτική πλειοψηφία (άνω του 90%) την αναστολή της δωρεάν διανομής των συγγραμμάτων (!) (που ως γνωστόν διανέμονται κάθε εξάμηνο από τη διαδικτυακή πλατφόρμα «Εύδοξος») για το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο (χειμερινό 2017-2018), ενώ εξετάζεται το αν η παρούσα απόφαση θα ισχύσει και για το σύνολο του ακαδημαϊκού έτους!

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα και με την ανακοίνωση του ΣΕΕΒΙ, εκφράζει την αδυναμία δωρεάν παροχής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και την κάλυψη των οικονομικών αναγκών που συνεπάγονται από τη στιγμή που οι δαπανώμενοι πόροι καλύπτονται από τον ίδιο τον κλάδο. Αιτία όλων αυτών είναι η υπερβολική -κατά τον κλάδο- καθυστέρηση της εξόφλησης τιμολογίων από το Υπουργείο Παιδείας που αφορούν το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2015-16. Η ανακοίνωση του ΣΕΕΒΙ είναι επιθετική και καταδεικτική προς το Υπουργείο Παιδείας με πλήρη απόδοση ευθυνών στο Υπουργείο, αλλά παράλληλα κάνει λόγο για μια «δύσκολη και στενάχωρη απόφαση»:

«Το υπουργείο Παιδείας καθυστερεί πρωτοφανώς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του απέναντι στον κλάδο. Από τη στιγμή που οι οικονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας “εξετάζουν” σήμερα (Οκτώβριος 2017) την αποπληρωμή τιμολογίων που αφορούν στο εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016 (!!!), γίνεται εύκολα κατανοητή σε όλους η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος» ενώ η ίδια ανακοίνωση καταλήγει τονίζοντας ότι: «είναι η πιο δύσκολη και στενάχωρη απόφαση που πήρε ποτέ ο κλάδος. Και άλλες φορές στο παρελθόν υπήρχαν καθυστερήσεις, αλλά σε ανεκτά και επιτρεπτά όρια. Σήμερα, όμως, η καθυστέρηση πληρωμών υπερβαίνει κάθε όριο αντοχής και κυρίως λογικής και αυτό σε συνάρτηση με τις περικοπές κατά 55% που έχουμε υποστεί, δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας».

Διαβάστε επίσης  Φιλιππίνες: Δεκάδες νεκροί από ένοπλη επίθεση σε καζίνο

Παρ’ όλα αυτά ο ΣΕΕΒΙ «καλεί τον υπουργό Παιδείας και Καθηγητή κ. Γαβρόγλου να βρει άμεσα λύση, ώστε ακόμα και την ύστατη ώρα να καταφέρει ο κλάδος να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο και να αντεπεξέλθει στις υψηλές απαιτήσεις της έναρξης του νέου ακαδημαϊκού έτους».

Μένει να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση στην πρωτόγνωρη αυτή απόφαση για τα ελληνικά («εκπαιδευτικά») δεδομένα, αφενός του Υπουργείου Παιδείας και αφετέρου των πανεπιστημιακών αλλά και των φοιτητών που άλλωστε είναι και οι άμεσα θιγόμενοι. Το μόνο που μπορεί να ειπωθεί είναι κουράγιο και καλή δύναμη στους Έλληνες φοιτητές που παρά τις ήδη υπάρχουσες δυσκολίες προστίθενται και νέα εμπόδια. Ίσως μια πρόχειρη και σύντομη λύση θα ήταν να ενοικιάζονται τα συγγράμματα έναντι ενός μικρού αντιτίμου για το εκάστοτε εξάμηνο και εν συνεχεία να επιστρέφονται. Είθε να πρυτανεύσει η λογική!

Πηγή : http://www.foititikanea.gr/

Είμαι ο Χάρης Αβραμίδης. Είμαι φιλόλογος, καθώς τυγχάνω απόφοιτος της σχολής Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. με κατεύθυνση τη φιλοσοφία και το ζώδιό μου είναι Κριός. Είμαι σινεφίλ , λατρεύω τη μουσική και το μότο μου :΄΄ Βάλλε πάθος σε ό,τι κάνεις ! ΄΄ .

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τ3 Ημέρες επανάστασης των ηλεκτρονίων από τις εκδόσεις Αγγελάκη

Χιούμορ, άπειρες γνώσεις και διασκέδαση σε ένα βιβλίο; Και όμως

Τα πέντε κορυφαία αρώματα που θυμίζουν καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που η φρεσκάδα και η