Άρειος Πάγος: Απόφαση μη έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών

 

Η απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης 

Μέτα από 7 μήνες παραμονής  στη χώρα μας και πολλές νομικές διεργασίες η ελληνική δικαιοσύνη εξέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης την οριστική απόφαση της για την τύχη των 8 Τούρκων αξιωματικών. Πρόκειται για αξιωματικούς του τουρκικού στρατού οι οποίοι αντιλαμβανόμενοι ότι η ζωή τους κινδυνεύει, μετά την καταστολή του στρατιωτικού πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα, κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα ζητώντας πολιτικό άσυλο. Όλους αυτούς τους μήνες οι 8 παρέμεναν υπό κράτηση, ενώ εκκρεμούσε η εξέταση των αιτήσεων τους για την απόκτηση ασύλου αλλά και του τουρκικού αιτήματος περί έκδοσης τους. Στο διάστημα αυτό και παρά την έντονη πολιτική και διπλωματική υπόσταση της υπόθεσης, η ελληνική κυβέρνηση τόνιζε συνεχώς τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της δικαιοσύνης, αφήνοντας τους δικαστικούς λειτουργούς να ασκήσουν ανεπηρέαστα το έργο τους.

Πριν από λίγους μήνες τρεις διαφορετικές δικαστικές συνθέσεις στο Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας είχαν εκδώσει τρεις αντίθετες μεταξύ τους  αποφάσεις κι έτσι η υπόθεση οδηγήθηκε στον Άρειο Πάγο. Για τους έξι από τους αξιωματικούς η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη, ενώ για τους υπόλοιπους δύο μόνο ένα μέλος της σύνθεσης μειοψήφησε, η τελική όμως απόφαση κάνει λόγο για μη έκδοση και των οκτώ. Ο Άρειος Πάγος δεν θα μπορούσε να μην λάβει υπόψιν του την παρούσα πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, η οποία γεννά έντονους φόβους σχετικά με τη μεταχείριση που θα λάμβαναν οι αξιωματικοί σε ενδεχόμενη επιστροφή τους. Οι εικόνες από τα βασανιστήρια και τον εξευτελισμό που επιφύλασσε ο εξελισσόμενος σε τύραννο Ερντογάν στους φερόμενους ως πραξικοπηματίες, είναι ακόμη νωπές και η ωμότητα του καθεστώτος εξακολουθεί καθημερινά να σοκάρει. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας δεν θα μπορούσε παρά να κάνει δεκτά τα επιχειρήματα των οκτώ ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία καθώς κι ότι κινδυνεύουν να υποστούν βασανισμούς, ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους.

Διαβάστε επίσης  26 Οκτωβρίου: Ημέρα της Θεσσαλονίκης με διττή σημασία
Advertising

Advertisements
Ad 14

Χαρακτηριστικά στην απόφαση αναφέρεται το εξής: «H πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου». Η υπόθεση κλείνει οριστικά και αμετάκλητα, καθώς ο νόμος ορίζει πως αρνητικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου δεν αναιρούνται, ούτε αλλάζουν. Οι αξιωματικοί που βρίσκονταν στην αίθουσα την στιγμή της ανακοίνωσης δεν έκρυψαν την ανακούφιση αλλά και τη συγκίνηση τους.

Αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας 

Αμέσως μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση, η Άγκυρα, εξέδωσε διεθνές  ένταλμα σύλληψης εις βάρος τους μέσω της Ιντερπόλ. Μάλιστα οι Τουρκικές αρχές δεν έμειναν εκεί, αφού το  υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του, διαμαρτύρεται έντονα και κάνει λόγο για μια «πολιτικά υποκινούμενη απόφαση» διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι θα επανεξεταστούν πλέον οι διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα.

«Η συμπεριφορά αυτή της ελληνικής δικαιοσύνης οδηγεί στην παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων και την ατιμωρησία των εγκληματιών σε αντίθεση με τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα που στο παρελθόν έχει βιώσει πραξικοπήματα, δυστυχώς με την απόφαση αυτή περιήλθε στη θέση μιας χώρας που προστατεύει πραξικοπηματίες. Οι επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις, η συνεργασία μας απέναντι στην τρομοκρατία και άλλες κοινές συνεργασίες σε διμερή και πολυμερή ζητήματα, αυτής της απόφασης, που πιστεύουμε ότι ελήφθη με πολιτικά κριτήρια, θα αξιολογηθεί διεξοδικά» είναι τα ακριβή λόγια του υπουργείου.

Διαβάστε επίσης  Διδυμότειχο: Εκεί που δύο πολιτισμοί συναντιούνται
Advertising

Ενδεικτικό της διάστασης που έχει λάβει το ζήτημα, είναι το γεγονός ότι έκτακτα δελτία ειδήσεων προβλήθηκαν σε  όλη την Τουρκία αμέσως μετά την ελληνική απόφαση. Tα τουρκικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν «σκάνδαλο» την απόφαση  του ανωτάτου δικαστηρίου της Ελλάδας, ενώ η ιστοσελίδα Haberturk χαρακτήρισε σοκαριστική την απόφαση, θέση που υιοθέτησε και η φιλοκυβερνητική εφημερίδα SABAH σε μια πρώτη αντίδρασή της.

 

Είμαι πρωτοετής φοιτήτρια στο τμήμα μμε και επικοινωνίας του Καποδιστριακού με όνειρο να ασχοληθω με το πολιτικό ρεπορτάζ και την δημοσιογραφία εκείνη γενικότερα που θα βελτιωσει κάτι απο τον κοσμο.Είμαι από την Κρήτη αλλά στο λιγο καιρό που ζω εδώ έχω αγαπήσει την Αθήνα.Ασχολούμαι με τον χορό και προσπαθώ και αξιοποιω τον χρονο μου όσο πιο ουσιαστικά και όμορφα μπορώ.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Προσχολική ψυχοκινητική ανάπτυξη: Διαφορές φύλου

Το παρόν άρθρο Υπάρχουν διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών στην

Το πρώτο ψέμα κερδίζει: μία γυναίκα, πολλές προσωπικότητες

«Συναντάς μία άγνωστη γυναίκα σε ένα πάρτι… Σου μοιάζει.. και