Ισπανία ώρα μηδέν: Ανακήρυξε την ανεξαρτησία της η Καταλονία!

Η Καταλονία ανεξαρτητοποιήθηκε

Προ ολίγων ωρών το Κοινοβούλιο της Καταλονίας διενήργησε ψηφοφορία με αντικείμενο την αίτηση ανεξαρτητοποίησης της περιφέρειας της Καταλονίας από το κράτος της Ισπανίας, εφαρμόζοντας ουσιαστικά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου, που ήταν κατά μεγάλη πλειοψηφία θετικό προς την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής. Σύμφωνα με την πρόεδρο του σώματος, στην ψηφοφορία συμμετείχαν 135 βουλευτές εκ των οποίων υπέρ ψήφισαν 70 βουλευτές, κατά 10 βουλευτές, δύο δήλωσαν παρών ενώ 53 απείχαν. Πάντως, πρόκειται για μια ψηφοφορία, που το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας αναμένεται να ανακηρύξει παράνομη και ανυπόστατη. Βάσει του εγκεκριμένου ψηφίσματος πλέον, ανακηρύσσεται η περιφέρεια της Καταλονίας ως  «Ανεξάρτητο Κράτος της Καταλανικής Δημοκρατίας» και έχει το δικαίωμα να διαπραγματευτεί με άλλα κράτη του εξωτερικού το ενδεχόμενο διακρατικής συνεργασίας, αν και εφόσον υπάρξουν κράτη που θα αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Στην ψηφοφορία το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα Πολιτών αποχώρησε από την Καταλανικό κοινοβούλιο ως ένδειξη διαμαρτυρίας.


Ο Ραχόι, ο Πουτζδεμόν και στη μέση ο Βασιλιάς Φίλιππος

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι δεν ενέκρινε -όπως ήταν φυσικό- την απόφαση του Καταλανικού κοινοβουλίου τονίζοντας σε ένα tweet που δημοσίευσε προ ολίγου ότι «Ζητώ ηρεμία για όλους τους Ισπανούς. Η κυριαρχία του νόμου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία». Ερμηνεύοντας το εν λόγω tweet μπορεί κανείς να καταλάβει, ότι σε πρώτη φάση ο Ραχόι πρόκειται να ενεργοποιήσει το περίφημο άρθρο 155 – όπως κάναμε λόγο σε προηγούμενο άρθρο- σύμφωνα με το οποίο, η ισπανική κυβέρνηση δύναται να ελέγξει την αστυνομία της Καταλονίας, τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, τους δημοσίους υπαλλήλους της περιφέρειας, με λίγα λόγια η ισπανική κυβέρνηση μπορεί να κυβερνήσει απευθείας την περιφέρεια της Καταλονίας από την Μαδρίτη, κάτι που είναι πολύ πιθανό, κυρίως ως προς τον έλεγχο της καταλανικής αστυνομίας. Για τον λόγο αυτόν, ο Ισπανός πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. Από τη μεριά της η Άνω βουλή (Γερουσία της Ισπανίας) κάλεσε τον Ραχόι να κυβερνήσει απευθείας την Καταλονία ενεργοποιώντας το άρθρο 155. Μέχρι στιγμής το πιο πιθανό σενάριο δράσης για τον Ραχόι είναι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Καταλονία προς εκτόνωση του τεταμένου κλίματος.

Διαβάστε επίσης  Άρειος Πάγος: Απόφαση μη έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών

Ο Πουτζδεμόν (Πρόεδρος Καταλονίας) από την άλλη μεριά, προσπάθησε χθες να…θολώσει τα νερά υπονοώντας ότι θα προκηρύξει εκλογές στην περιφέρεια της Καταλονίας, αλλά σήμερα έδειξε τις πραγματικές του προθέσεις, διενεργώντας ψηφοφορία για την ανεξαρτησία της περιφέρειας, καθώς όπως τόνισε δεν έλαβε τις διαβεβαιώσεις από τον Ισπανό πρωθυπουργό Ραχόι, ότι σε ενδεχόμενη προκήρυξη εκλογών δεν θα «πάγωνε» η εφαρμογή του άρθρου 155. Σήμερα, κάλεσε τους συμπολίτες του μέσα από το Καταλανικό κοινοβούλιο να παραμείνουν ειρηνικοί, ψύχραιμοι και πιστοί στη συνείδησή τους, επισημαίνοντας ότι «Έρχονται ώρες κατά τις οποίες πρέπει να διατηρήσουμε την ορμή αυτής της χώρας (σ.σ της Καταλονίας) και να παραμείνουμε ειρηνικοί, (να επιδείξουμε) πολιτική συνείδηση και αξιοπρέπεια».

Advertisements
Ad 14

Όπως αναμενόταν, σε ένα τόσο κρίσιμο για την Ισπανία ζήτημα δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος ο Βασιλιάς της Ισπανίας, Φίλιππος, ο οποίος θέλησε να φανεί ενωτικός, μη αποδεχόμενος την ανεξαρτησία της Καταλονίας, χαρακτηρίζοντάς την ως κομμάτι της Ισπανίας. Συγκεκριμένα, δήλωσε στο διάγγελμά του: «Δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε όσα χτίσαμε μαζί», σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του, τονίζοντας την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ισπανία αφού κατάφερε να ξεπεράσει «τα λάθη του παρελθόντος», υπονοώντας την δικτατορία του Φράνκο, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε  ως «μια απαράδεκτη προσπάθεια απόσχισης» την ενέργεια της Καταλονίας.


Οι Καταλανοί και η αντίδραση των άλλων κρατών

Οι Καταλανοί στο άκουσμα του αποτελέσματος της ψηφοφορίας ξέσπασαν σε ιαχές, πανηγυρισμούς, κλάματα συγκίνησης και κραυγές χαράς κατακλύζοντας τον χώρο γύρο του Κοινοβουλίου. Ωστόσο, την αισιόδοξη αντίδραση των Καταλανών δεν συμμερίστηκαν αρκετά κράτη όπως η Σκωτία (που παλαιότερα είχε την πρόθεση ανεξαρτητοποίησης από την Βρετανία), η Γερμανία, η Γαλλία, η Αγγλία (του Brexit) και οι Η.Π.Α. είπαν ένα ηχηρό όχι στην ανεξάρτητη Καταλονία. «Χλιαρή» ήταν και η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δεν θέλησε να αναμειχθεί στο εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας, όπως και ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για ένα εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας.

Διαβάστε επίσης  Η πτώση της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα

Πάντως, οι επόμενες μέρες αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για την Ισπανία όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς πρόκειται για μια χώρα που έχει τεράστια έσοδα από τη βιομηχανία της και τον αθλητισμό και σίγουρα θα αναμένουμε να δούμε το τι μέλλει γενέσθαι σε όλους τους τομείς, πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και κατά πόσο θα επηρεαστεί συνολικά από αυτή την εξέλιξη η Ισπανία συνολικά. Ας ευχηθούμε να μην εξελιχθεί σε Εμφύλιο, κάτι που είναι – δυστυχώς – πιθανό.

Πηγές άρθρου:

http://www.enikos.gr/international/542289/dramatikes-ores-gia-tin-ispania-i-katalonia-kiryxe-tin-anexartisi

http://www.zougla.gr/kosmos/article/ora-miden-gia-ispania-ke-katalonia

Είμαι ο Χάρης Αβραμίδης. Είμαι φιλόλογος, καθώς τυγχάνω απόφοιτος της σχολής Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. με κατεύθυνση τη φιλοσοφία και το ζώδιό μου είναι Κριός. Είμαι σινεφίλ , λατρεύω τη μουσική και το μότο μου :΄΄ Βάλλε πάθος σε ό,τι κάνεις ! ΄΄ .

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ο λευκός ελέφαντας, η αληθινή ιστορία της Αγνής Ιωάννου

«Ο λευκός ελέφαντας» είναι το πιο αληθινό βιβλίο που θα
Φρύδια

Φρύδια: 5 tips για ένα άψογο αποτέλεσμα

Φρύδια, ή αλλιώς ο καμβάς του προσώπου μας και αυτό διότι