Το 2011 ο αραβικός κόσμος άρχισε να εξεγείρεται ενάντια στους απολυταρχικούς ηγέτες του. Οι διαδηλώσεις έφτασαν στη Συρία και ο πρόεδρος της χώρας, Μπασάρ αλ-Άσαντ κινητοποίησε αμέσως τα στρατεύματά του. Έτσι, ξέσπασε ένας από τους σημαντικότερους εμφύλιους πολέμους στην παγκόσμια ιστορία, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 400.000 άτομα, να ξεριζωθεί το ½ του συριακού πληθυσμού και τελικά να βρεθεί όλος ο κόσμος απέναντι σε ένα από τα μεγαλύτερα προσφυγικά κύματα όλων των εποχών.
Σχεδόν μετά από 6 χρόνια ενδελεχούς αιματοχυσίας, ο πόλεμος στη Συρία φαίνεται να παίρνει άλλη τροπή. Μέσα σε λιγότερο από 10 μέρες οι αντάρτες έχασαν το 75% του εδάφους που είχαν υπό τον έλεγχό τους στο ανατολικό Χαλέπι, μια από της σημαντικότερες πόλεις της Συρίας που αποτελεί και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Τα Συριακά στρατεύματα, με τη βοήθεια των συμμάχων τους έχουν καταφέρει να επικρατήσουν σε 32 από τις 40 γειτονιές της πόλης. Για πολλούς, η κυβέρνηση φαίνεται να είναι κοντά στη νίκη, οι αντάρτες όμως συνεχίζουν να αντιστέκονται. Το αίτημά τους, για πενθήμερη παύση των πυρών δεν έγινε δεκτό από την αντίθετη πλευρά. Ωστόσο, ο Άσαντ μετά από συμφωνία με τον Ο.Η.Ε., δήλωσε ότι θα επιτρέψει σε όσους αντάρτες το επιθυμούν, να εκκενώσουν τη πόλη με ασφάλεια, αφού πρώτα παραδώσουν τα όπλα. Οι περισσότεροι συνεχίζουν να αντιμάχονται, κάποιοι ανησυχούν πως αν φύγουν από τη πόλη θα εκτελεστούν από τις δυνάμεις του Άσαντ, ενώ η έλλειψη τροφίμων και νερού οδήγησε πολλούς να δεχθούν αυτή τη πρόταση και να παραδώσουν τα όπλα. Σύμφωνα με το γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε., εκατοντάδες πολίτες που εγκατέλειψαν τη πόλη, αγνοούνται. Το γεγονός αυτό δημιουργεί υποψίες για τις ενέργειες του κυβερνητικού στρατού.
Χαλέπι, Συρία 9 Δεκεμβρίου 2016. REUTERS/Omar Sanadiki
Η επανάκτηση του Χαλεπίου θα αποτελέσει σημαντική νίκη, τόσο για τον πρόεδρο της χώρας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, όσο και για τους συμμάχους του, τη Ρωσία και το Ιράν που έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες για να αγωνιστούν στο πλευρό του. «Το Χαλέπι θα αλλάξει εντελώς την πορεία της μάχης», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας. Δεν θα αποτελεί όμως, νίκη και για τον ίδιο το συριακό λαό. Είναι αμφίβολο, το κατά πόσο η κατάληψη του Χαλεπίου από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, θα μπορέσει να φέρει την ειρήνη στη Συρία, καθώς ο Άσαντ παραμένει μισητός από εκατομμύρια εκ των πολιτών του. Ένα συνονθύλευμα συμφερόντων έχει συγκεντρωθεί γύρω από αυτή τη χώρα και εμποδίζει την έκβαση του πολέμου. Ο πόλεμος στη Συρία συνεχίζεται και θα συνεχίζεται όσο υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες που προμηθεύουν όπλα στις εκάστοτε πλευρές.