Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Η απόφαση Τραμπ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ πυροδοτεί σειρά εξελίξεων στην Μ. Ανατολή.

Η απόφαση του Τραμπ για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως  πρωτεύουσας του Ισραήλ και η επακόλουθη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ, έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Ε.Ε και Ρωσία έχουν εκφράσει την επιφυλακτικότητά τους απέναντι στην αμερικανική απόφαση. Η απόφαση αυτή έρχεται λίγους μήνες μετά τον διορισμό του David Friedman ως πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ, ενός αμφιλεγόμενου δικηγόρου που έχει ταχθεί δημόσια κατά μίας ειρηνευτικής λύσης στο Παλαιστινιακό. Παράλληλα, ικανοποιεί μία πάγια επιδίωξη του εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ που εκφράστηκε και στους προέδρους Κλίντον και Μπους.

 

Γιατί το Τελ Αβίβ και όχι η Ιερουσαλήμ;

Το σχέδιο του ΟΗΕ το 1947 προέβλεπε τη δημιουργία μίας «διεθνούς» Ιερουσαλήμ που θα ήταν παράλληλα πρωτεύουσα του εβραϊκού και του αραβικού κράτους. Το 1949, η Ιερουσαλήμ διχοτομείται μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας. Ο ΟΗΕ προώθησε την ίδρυση ενός “ corpus separatum”. Σύμφωνα με αυτό, η Ιερουσαλήμ θα αποτελούσε μία διεθνή πόλη υπό ένα ιδιαίτερο διοικητικό status. Αυτή η λύση δεν ίσχυσε ποτέ.

Το 1967, κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το Ισραήλ προσαρτά ολόκληρη την πόλη και την εντάσσει σε έναν ενιαίο ισραηλινό δήμο. Η κατοχή της πόλης κρίθηκε παράνομη και καταδικαστέα. Το 1980, η Κνεσέτ (= Ισραηλινό Κοινοβούλιο) ορίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Για μία ακόμη φορά, ο ΟΗΕ δεν αποδέχεται αυτήν την ενέργεια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όλες οι ξένες πρεσβείες να μεταφέρονται στο Τελ Αβιβ, 70 km δυτικά της Ιερουσαλήμ στις ακτές της Μεσογείου. Οι τελευταίες χώρες που μετακίνησαν τις πρεσβείες τους από την Ιερουσαλήμ στο Τελ Αβιβ ήταν το Ελ Σαλβάδορ και η Κόστα Ρίκα. Παρά τη μη αναγνώριση της Ιερουσαλήμ, το Ισραήλ τη θεωρεί ως πρωτεύουσά του. Η Κνεσέτ, τα υπουργεία και όλες οι κεντρικές υπηρεσίες εδρεύουν εκεί.

Διαβάστε επίσης  Η Πρόταση της εβδομάδας 9-15/10 : «Η Αυλή των Θαυμάτων» στη Θεσσαλονίκη & «Κατερίνα» στην Αθήνα
Αιματηρές συγκρούσεις ξέσπασαν στην Δυτική Όχθη στην αναγγελία της απόφασης Τραμπ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Άμεση ήταν η αντίδραση της ισραηλινής αστυνομίας.

 

Οι πρώτες αντιδράσεις

Απειλητική ήταν η στάση της Χαμάς, η οποία απηύθυνε κάλεσμα για νέα Ιντιφάντα. «Ο Τραμπ άνοιξε τις πύλες της κολάσεως» ήταν η οργισμένη απάντηση των Παλαιστίνιων. Άμεση ήταν και η απάντηση του Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου. Επεσήμανε παράλληλα ότι το Παρίσι δεν θα ακολουθήσει την πολιτική των ΗΠΑ. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε την πολιτική των ΗΠΑ ως κόκκινη γραμμή για τους μουσουλμάνους της Μ. Ανατολής. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πάπα Φραγκίσκο, εξέφρασε την αγωνία του για την εξέλιξη των γεγονότων μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου.

Advertising

Advertisements
Ad 14

 

Πηγή: BBC News, CNN

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναβαταίοι: Ένας αινιγματικός πολιτισμός

Οι Ναβαταίοι, μια πανάρχαια φυλή, είχαν αναπτύξει τον πολιτισμό τους

Χριστούγεννα στο ERTFLIX!

Αυτά τα Χριστούγεννα το ERTFLIX  μας κάνει δώρο το κανάλι