Ραχόι και Σοσιαλιστές συμφώνησαν για εκλογές στην Καταλονία

Ραχόι και Σοσιαλιστές ανακοίνωσαν εκλογές στην Καταλονία τον Ιανουάριο – Το χρονικό της απόφασης

Παρόλο που έχουν περάσει περισσότερες από δέκα ημέρες από την τέλεση του δημοψηφίσματος στην Καταλονία (όταν το 90% και πλέον των Καταλανών τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας) το κλίμα πόλωσης μεταξύ Μαδρίτης και Καταλονίας μαίνεται αμείωτο. Πλέον πια έχει γίνει προσωπικό και αφορά τον Μαριάνο Ραχόι (Πρωθυπουργός Ισπανίας) και τον Κάρλες Πουτζδεμόν (Πρόεδρος Καταλονίας).

Ο Ραχόι μετά το δημοψήφισμα και τη μη αναγνώρισή του από μέρους του, κάλεσε τον Πουτζδεμόν σε διάλογο.  Αρχικά, του ζήτησε να αποσύρει την απόφαση για ανεξαρτησία της Καταλονίας, τόνισε ότι δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα και τον απείλησε πως αν δεν ικανοποιούταν τα αιτήματα της ισπανικής κυβέρνησης θα ενεργοποιούσε το  άρθρο 155 περί άρσης ανεξαρτησίας για κάποια ισπανική πολιτεία πράγμα που εν τέλει πιθανόν να πράξει.

Ο Πουτζδεμόν από την άλλη μεριά, υπεραμύνθηκε των απόψεών του, δεν δέχτηκε τον διάλογο, αλλά παρόλα αυτά δεν έχει ανακηρύξει ακόμα την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Μάλιστα, ενοχλήθηκε έντονα από την ενεργοποίηση του άρθρου 155 περί μπλοκαρίσματος της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ουσιαστικά και ενεργοποίηση κυρώσεων εις βάρος της, κάνοντας σαφή υπαινιγμό για έλλειμμα δημοκρατίας από μεριάς Ραχόι. Το σχοινί τεντώθηκε αρκετά και η αδιαλλαξία του Πουτζδεμόν «ανάγκασε» τον Ραχόι σε λήψη περαιτέρω μέτρων, ώστε να μην αποχωρήσει από την ισπανική δημοκρατία η Καταλονία.

Εκλογές στην Καταλονία με πρόταση Ραχόι – Σοσιαλιστών

Ο Ραχόι κάλεσε λοιπόν, τους Σοσιαλιστές (PSOE) με αφορμή τα τελευταία γεγονότα σε διάλογο, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα τόξο εναντίον του παρόντος καθεστώτος στην Καταλονία με στόχο τη δημοκρατική ανατροπή του προέδρου Πουτζδεμόν. Οι Σοσιαλιστές, αφού προσχώρησαν στο διάλογο, αποφάσισαν από κοινού με το Λαϊκό Κόμμα (Κυβέρνηση Ραχόι) στο πλαίσιο επιβολής κυρώσεων για την Καταλονία και άρσης της αυτονομίας-ανεξαρτησίας της τελευταίας να διενεργηθούν εκλογές στην Καταλονία τον Ιανουάριο του 2018. Στόχος θα είναι να ηττηθεί ο Πρόεδρος Πουτζδεμόν και να ανέλθει στην εξουσία ένας πιο διαλλακτικός, μετριοπαθής -και κατά της ανεξαρτησίας- Πρόεδρος. Συγκεκριμένα, η Κάρμεν Κάλβο των Σοσιαλιστών (PSOE) δήλωσε σήμερα στην ισπανική τηλεόραση: «Η ισπανική κυβέρνηση συμφώνησε με το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) για τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών στην Καταλονία τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων προσωρινής άρσης του καθεστώτος αυτονομίας και υπαγωγής της περιοχής στον άμεσο έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης».

Διαβάστε επίσης  Αυστραλία: Ισλαμιστές σχεδίαζαν να ανατινάξουν αεροσκάφος

Ο Μαριάνο Ραχόι επίσης, έχει ήδη συγκαλέσει έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο το Σάββατο 21 Οκτωβρίου προκειμένου να συζητηθεί και τελικά να επικυρωθεί η ενεργοποίηση του άρθρου 155 για την Καταλονία.  Παρόλα αυτά, τα παραπάνω αποτελούν μονομερείς ενέργειες της Ισπανικής κυβέρνησης χωρίς να έχουν καν συζητηθεί ή αναφερθεί στην Καταλονία και αναμένεται σίγουρα με μεγάλο ενδιαφέρον η αντίδραση της τελευταίας και του Προέδρου της Πουτζδεμόν, που όπως είναι φυσικό και επόμενο δεν αναμένεται να τα δεχτεί.

 

Πηγή: http://www.huffingtonpost.gr/2017/10/20/diethnes-catalonia-ekloges_n_18329004.html#

 

Είμαι ο Χάρης Αβραμίδης. Είμαι φιλόλογος, καθώς τυγχάνω απόφοιτος της σχολής Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. με κατεύθυνση τη φιλοσοφία και το ζώδιό μου είναι Κριός. Είμαι σινεφίλ , λατρεύω τη μουσική και το μότο μου :΄΄ Βάλλε πάθος σε ό,τι κάνεις ! ΄΄ .

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μπόλλα - Παϊτίμ Στάτοβτσι

Στάτοβτσι και Αντιήρωες: μία σχέση μίσους με τον πρωταγωνιστή

Αντιήρωες στη σύγχρονη λογοτεχνία Όταν διαβάζεις ένα βιβλίο απ’ τις
πυρετός

Δάγκειος πυρετός και Κλιματική αλλάγη

, Ο δάγκειος πυρετός είναι ένας ιός που μεταδίδεται από