Σύλληψη Βάσκων ακτιβιστών για διακίνηση προσφύγων

Το βράδυ της 27 Δεκεμβρίου συνελήφθησαν στο λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας  -από στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών της Λιμενικής Αρχής- ο 61χρονος εκδότης βιβλίων, Μικέλ Σουλοάγα, και η 59χρονη δασκάλα, Μπεγόνια Ουάρτε. Η σύλληψη τους πραγματοποιήθηκε κατόπιν ελέγχου του λιμενικού σώματος  στο όχημα που οδηγούσαν όπου και εντοπίστηκαν σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη 8 πρόσφυγες από την Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράν. Οι δύο ακτιβιστές που ανήκουν στην βασκική οργάνωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες «Αλληλέγγυο Καλωσόρισμα» («Acogida Solidaria – Harrera Solidarioa»), έχουν  ζητήσει και λάβει 24ωρη προθεσμία ώστε να απολογηθούν στον εισαγγελέα. Οι έξι από τους οχτώ πρόσφυγες αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ άλλοι δύο κρατούνται λόγω μη ύπαρξης των απαραίτητων εγγράφων ταυτοποίησης. Το εγχείρημα ήταν αυτοχρηματοδοτούμενο από φορείς αλληλεγγύης που σκοπό είχαν όχι το κέρδος αλλά την ανιδιοτελή αρωγή στην προσπάθεια των προσφύγων να περάσουν τα ιταλικά σύνορα.

Οι ακτιβιστές παραδέχονται δημόσια την πράξη τους και εξηγούν τα κίνητρα τους 

Σε βίντεο που έδωσε στο φως της δημοσιότητας το «Αλληλέγγυο Καλωσόρισμα» οι συλληφθέντες εξηγούν επακριβώς τα κίνητρα τους. Στο βίντεο, ο Μικέλ δηλώνει «μεταφέραμε παράνομα πρόσφυγες. Αναλαμβάνουμε τις συνέπειες αυτής της πρωτοβουλίας από τη θέση της μη συνεργασίας σε αυτή τη βαρβαρότητα που συγκρίνεται με άλλες μεγάλες εκκαθαρίσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της Ιστορίας.Υπακούμε στα ανθρώπινα δικαιώματα και δηλώνουμε ανοιχτά ανυπακοή στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που έχουν μετατρέψει τα σύνορα σε περιοχές θανάτου, συλλήψεων και απανθρωπιάς για χιλιάδες ανθρώπους. Ενώ οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να νομιμοποιούν τον τρόμο, να παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να μην εφαρμόζουν ούτε τα ελάχιστα από όσα αναγνωρίζουν, οι κοινωνικές οργανώσεις, οι πολίτες, οι άνθρωποι καλής θέλησης έχουμε δικαίωμα να μην υπακούσουμε, μεταφέροντας πρόσφυγες και κάνοντας τη Χώρα των Βάσκων έναν τόπο υποδοχής. Πρόσφυγες, καλώς ήρθατε». «Δεν είμαστε ήρωες. Είμαστε κανονικοί άνθρωποι που κάνουν ή προσπαθούν να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους μπροστά σε μια ολοφάνερη αδικία. Το μόνο που θέλουμε είναι για μια διαβολεμένη φορά να αρχίσουμε να μην υπακούμε μαζικά σε αυτά τα εγκληματικά σύνορα». Με αυτές τις φράσεις στο «Picara Magazine» συνόψισαν την απόπειρα τους να περάσουν από την Ελλάδα στην Ιταλία 8 πρόσφυγες.

Διαβάστε επίσης  Ο COVID-19 και το προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα
Advertisements
Ad 14

Κύμα συμπαράστασης από τους Έλληνες ακτιβιστές

«Συντελέστηκε μια πράξη πολιτικής ανυπακοής απέναντι στην Ευρώπη του τρόμου, του αποκλεισμού, της καταπάτησης θεμελιωδών δικαιωμάτων των προσφύγων και του ρατσισμού  γι’ αυτό και αποτελεί υπόδειγμα διεθνισμού, αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς», όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση τους οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κοινωνικής προσφοράς. Την αμέριστη συμπαράσταση τους στους συλληφθέντες εκφράζουν οι οργανώσεις Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε, Ανασύνθεση ΟΝΡΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, ΑΡΚ, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά, Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, Κίνηση απελάστε τον Ρατσισμό, Κουζίνα Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, Λαϊκή Ενότητα (ΛΑ.Ε.). Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Το λαϊκό, εργατικό και αντιρατσιστικό κίνημα θα δώσει τη μάχη όχι μόνο για την άμεση απελευθέρωση και την παύση κάθε κατηγορίας σε βάρος των τεσσάρων ανθρώπων που με διαφορετικές εμπειρίες ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στα κλειστά σύνορα, τις απελάσεις και τη βαρβαρότητα, αλλά και για αξιοπρεπείς συνθήκες παραμονής, στέγασης και εκπαίδευσης των προσφύγων, για ανοιχτά σύνορα, για να καταργηθούν οι ρατσιστικές συμφωνίες για να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι». Μάλιστα χθες Παρασκευή  30/12/2016 στις 6.30 μ.μ. στο χώρο του Ινστιτούτου «Κομμούνα», Ιουλιανού 67, οι συλλογικότητες- αλληλέγγυοι στους 4 της Ηγουμενίτσας πραγματοποίησαν ανοιχτή συνάντηση για την οργάνωση της αλληλεγγύης στους 4 συλληφθέντες στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας (2 Βάσκων αγωνιστών και 2 προσφύγων). Οι συλληφθέντες πέρασαν το ίδιο από τον ανακριτή στην Ηγουμενίτσα, όπου και πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 11.30 π.μ. στο δικαστικό μέγαρο.

Διαβάστε επίσης  Ιταλία: Ώρα αποφάσεων για τον λαό

Είμαι πρωτοετής φοιτήτρια στο τμήμα μμε και επικοινωνίας του Καποδιστριακού με όνειρο να ασχοληθω με το πολιτικό ρεπορτάζ και την δημοσιογραφία εκείνη γενικότερα που θα βελτιωσει κάτι απο τον κοσμο.Είμαι από την Κρήτη αλλά στο λιγο καιρό που ζω εδώ έχω αγαπήσει την Αθήνα.Ασχολούμαι με τον χορό και προσπαθώ και αξιοποιω τον χρονο μου όσο πιο ουσιαστικά και όμορφα μπορώ.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μια Δασκάλα, δύο φόνοι και ένας έρωτας: το νέο κωμικορομαντικό, αστυνομικό μυθιστόρημα από την Ελένη Γκίκα Πετρουλάκη

Το Μια δασκάλα, δύο φόνοι και ένας έρωτας της Ελένης
look

Πως να αναβαθμίσεις τα basic καλοκαιρινά look!

Καλοκαιράκι…και καλοκαιρινά look, επιτέλους! Αέρινα ρούχα, όχι πολλά items και