ΟΑΣΘ: Τέλος οι προσαυξήσεις στα εισιτήρια που αγοράζονται εντός των λεωφορείων
Με διυπουργική απόφαση μεταξύ των Υπουργείων Υποδομών (Χρ. Σπίρτζης) και Οικονομικών (Ευ. Τσακαλώτος) δόθηκε τέλος στην παγκόσμια πρωτοτυπία που εφαρμοζόταν εδώ και αρκετά χρόνια από τον ΟΑΣΘ και αφορούσε τη διαφορετική τιμή των κομίστρων, εφόσον αγοράζονταν από εκδοτήρια εντός των οχημάτων. Μέχρι πρότινος εφόσον κάποιος επιβάτης επιθυμούσε να αγοράσει ένα απλό εισιτήριο εντός του λεωφορείου του ΟΑΣΘ ήταν υποχρεωμένος να καταβάλει το ποσό του 1,10 ευρώ και σε περίπτωση που δεν κατέβαλε μάλιστα το ακριβές ποσό δεν λάμβανε ούτε ρέστα από το μηχάνημα κι όχι το ποσό του 1 ευρώ που θα κατέβαλε σε περίπτωση που το αγόραζε από κάποιο εξωτερικό εκδοτήριο.
Πλέον, βάσει της κοινής Υπουργικής απόφασης «Καθορισμός κομίστρων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ)» αυτή η «ποινή» εξαλείφεται και θα ισχύσει από εδώ και στο εξής μια ενιαία τιμή για τα κόμιστρα, τόσο στα εκδοτήρια εντός των λεωφορείων όσο και εκτός αυτών. Το σκεπτικό της κυβέρνησης αλλά και των δύο αρμόδιων Υπουργών είναι η προσπάθεια οικοδόμησης μιας νέα σχέσης του ΟΑΣΘ με το επιβατικό κοινό, μια σχέση εμπιστοσύνης και δίκαιης συναλλαγής. Πλέον ο ΟΑΣΘ υποχρεούται να διαθέσει εισιτήρια σε τιμές του 1, 2 και 0,50 ευρώ και στα εκδοτήρια εντός των οχημάτων για τους επιβάτες που δεν έχουν προμηθευτεί το εισιτήριό τους νωρίτερα.
Ποιους αφορούν πλέον τα εισιτήρια μειωμένης τιμής του ΟΑΣΘ
Μάλιστα, η ΚΥΑ επαναπροσδιόρισε τις κοινωνικές ομάδες, οι οποίες δύνανται να λαμβάνουν το κόμιστρό τους με μειωμένη τιμή. Αυτές (σύμφωνα με την parallaxi.gr) είναι :
- Οι φοιτητές της Δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με την επίδειξη της ακαδημαϊκής ταυτότητας.
- Μαθητές της Δημόσιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, άνω των 18 ετών, με την επίδειξη του μαθητικού δελτίου του σχολικού έτους. Τα μαθητικά δελτία ισχύουν έως και την 31η Οκτωβρίου του εκάστοτε έτους.
- Σπουδαστές Δημόσιων Ι.Ε.Κ έως την ηλικία των 22 ετών, με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας και δελτίου ειδικού εισιτηρίου (πάσο).
- Φοιτητές – Σπουδαστές Δημοσίων Σχολών αρμοδιότητας Υπουργείων Πολιτισμού, Αμυνας, Ναυτιλίας Εργασίας, Υγείας και Τουρισμού, με την επίδειξη ειδικού εισιτηρίου (πάσο)
- Παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών.
- Νέοι ηλικίας από 13 έως 18 ετών, με την επίδειξη της αστυνομικής αστυνομικής ταυτότητας.
- Οι Πολύτεκνοι, με την επίδειξη του ισχύοντος βιβλιαρίου πολυτεκνίας.
- Οι πολίτες ηλικίας άνω των 65 ετών, εκτός των προφανών περιπτώσεων προσδιορισμού της ηλικίας, με την επίδειξη του δελτίου ταυτότητας ή άλλου δημόσιου εγγράφου, προσδιορισμού της ηλικίας και της ταυτοπροσωπίας.
- Τα ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, με την επίδειξη της χορηγούμενης από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών κάρτας ΑμεΑ, από την οποία προκύπτει η ταυτοπροσωπία του δικαιούχου ΑμεΑ και το ποσοστό αναπηρίας του.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ -ΜΠΕ ο Πρόεδρος του ΟΑΣΘ Στέλιος Παπάς ο σκεπτικό της απόφασης αυτής εδράζεται στο ότι «Θέλουμε να αποκαταστήσουμε καινούρια σχέση ανάμεσα στους πολίτες και τον Οργανισμό. Οι συνάδελφοι που είναι πάνω στα λεωφορεία, είτε είναι οδηγοί είτε ελεγκτές, είναι φίλοι για το κοινό και αυτό μπορεί να το καταλάβει και το κοινό και να τους βοηθήσει στο έργο τους και εκείνοι να αισθάνονται πιο άνετα». Μάλιστα, κατόπιν συνάντησης με τους ελεγκτές ο κ. Παπάς ξεκαθάρισε με τον πιο σαφή τρόπο ότι ο ρόλος του θα είναι συμβουλευτικός κι όχι αστυνομικός με σκοπό να σέβονται όλοι οι επιβάτες τους ελεγκτές και το έργο τους κι όχι να τους εχθρεύονται.
Τέλος, στη γενικότερη προσπάθεια προσέγγισης των επιβατών από τον ΟΑΣΘ με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτησή τους ο κ. Παπάς τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση στην τιμή των κομίστρων ενώ έχει ήδη σχεδόν διπλασιαστεί ο αριθμός των οχημάτων που μπορούν να πραγματοποιούν δρομολόγια από 240 σε 417.
Πηγή : http://parallaximag.gr/thessaloniki/eniaia-timi-sta-eisitiria-tou-oasth-se-pliri-efarmogi