Έχουν πλέον συμπληρωθεί δύο χρόνια ακριβώς από την ημέρα που ο τέως Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση της κυβέρνησης, με την τελευταία να την αποδέχεται και να τοποθετεί στη θέση του τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Τότε ο πρώην «τσάρος της Οικονομίας» σε μια σειρά από συνεντεύξεις που παραχώρησε είχε υπαινιχθεί χωρίς να το επιβεβαιώνει σε απόλυτο βαθμό, την ύπαρξη ενός σχεδίου Β σε περίπτωση που δεν έβαιναν όπως θα ήθελε τα πράγματα στην διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Παρόλα αυτά, το σχέδιο Β δεν είχε ποτέ επιβεβαιωθεί μέχρι πρότινος.
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, καλεσμένος σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή προ ημερών προχώρησε στην αποκάλυψη ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης σε ένα κρίσιμο τότε για τη χώρα υπουργικό συμβούλιο είχε παρουσιάσει ένα σχέδιο παράλληλων πληρωμών γνωστό ως ”ΙΟU”. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιρώνης δήλωσε: «Ο κ. Βαρουφάκης μας είχε παρουσιάσει ένα πράγμα που ουδέποτε υλοποιήθηκε, του οποίου μάλιστα εγώ ήμουν υπέρμαχος, γιατί το έχω γράψει και στο blog μoυ, να υπάρχει το MΟU (σ.σ IOU) αν θυμάμαι καλά λέγεται να σας πω το μοντέλο που είναι εξωχρηματική συναλλαγή… Μου χρωστάει εμένα το κράτος 50 χιλιάρικα, είμαι φαρμακοποιός, παίρνω εγώ IOU τα δίνω στον προμηθευτή μου, ο προμηθευτής μου τα δίνει με αυτά στο δικό του Taxis, γίνεται κυκλική συναλλαγή χωρίς να δώσουμε ρευστό, το είχε εισηγηθεί και το είχα επικροτήσει, αυτό έχουμε άποψη ως Οικολόγοι (…)».
Στο άκουσμα αυτής της είδησης ο Γιάνης Βαρουφάκης -δεινός χρήστης του Twitter- έσπευσε να το επιβεβαιώσει :
Ωστόσο, να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι ο κ. Τσιρώνης – ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω δήλωσε υπέρμαχος του σχεδίου Βαρουφάκη, δεν κατέχει τα πρωτεία της σημαντικής αυτής αποκάλυψης. Προ ημερών ο πρώην οικονομικός σύμβουλος του κ. Βαρουφάκη και νυν του κ. Τσακαλώτου, Γκλεν Κιμ, καλεσμένος σε εκδήλωση του κόμματος «Πέντε Αστέρων» του Πέπε Γκρίλο στην Ιταλία παραδέχτηκε την ύπαρξη του σχεδίου παράλληλου νομίσματος, καθώς και την από κοινού σχεδίασή του με το Γιάνη Βαρουφάκη. Ο κ. Κιμ ουσιαστικά παρουσίασε ένα σχέδιο το οποίο θα βασιζόταν σε κουπόνια, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται από καταναλωτές για αγορές σε σούπερ μάρκετ. Τόσο απλά! Η ομάδα τότε των Κιμ – Βαρουφάκη αποφάσισε να εισαγάγει «ένα νόμισμα που θα έμοιαζε με το Ευρώ, θα μύριζε και θα είχε την υφή του Ευρώ χωρίς να είναι Ευρώ», όπως δήλωσε ο αμερικανοτραφής Κορεάτης.
Βαρουφάκης – Κιμ Πηγή εικόνας :dimokratianews.gr
Θα επρόκειτο για ένα «κουπόνι σίτισης» με διπλή όψη. Στην μπροστινή θα είχε τη μορφή ενός συνηθισμένου κουπονιού, ενώ στην πίσω όψη θα ανέγραφε την αντιπροσωπευτική αξία, τη διάρκεια ζωής του, καθώς και το σκοπό δημιουργίας του.
Αρχικά, θα είχε εκδοθεί αποκλειστικά για δημοσίους υπαλλήλους, συγκεκριμένα για 500.000 από αυτούς (περισσότεροι θα προκαλούσαν στην αγορά χάος όπως ανέφερε) καθώς έτσι θα είχε ευκολότερη πρόσβαση η κυβέρνηση στο μισθολόγιό τους. Το κουπόνι αυτό θα αφορούσε το 10% του μισθού τους και θα χρησίμευε αποκλειστικά στην αποπληρωμή οφειλών στην εφορία με αυτόματη αύξηση των εσόδων τους.
Επίσης, ο Κορεάτης ανέφερε ότι αν έληγαν τα κουπόνια και δεν υπήρχε αποπληρωμή φόρων έγκαιρα, θα επανεκδίδονταν εκ νέου άλλα για το νέο φορολογικό έτος με πιο χαμηλή αξία. Τέλος, προκειμένου να διασφαλιστεί το νομικό πλαίσιο του εγχειρήματος αυτού (καθώς από το 1927 και εξής απαγορεύεται ένα κράτος να εκδώσει χρήμα για να αποπληρώσει οφειλές) ο Κιμ δήλωσε ότι η ισχύς και η διάρκειά του θα ήταν προσωρινή και πιλοτική.
Βέβαια, όπως αναμενόταν οι σπουδαίες αυτές αποκαλύψεις δεν άφησαν ανεπηρέαστο τον πολιτικό κόσμο με την ΝΔ και το «Ποτάμι» να εκδίδουν σκληρές ανακοινώσεις με την πρώτη να δηλώνει αρχικά ότι ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας γνώριζε τα πάντα και στη συνέχεια να προκρίνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ενώ το «Ποτάμι» δεν δίστασε να κάνει λόγο για «ανίκανους τυχοδιώκτες».
Πάντως, ένα είναι το σίγουρο. Ότι ο ασκός του Αιόλου άνοιξε διάπλατα και προφανώς θα υπάρχει συνέχεια σε όλα αυτά. Εδώ θα είμαστε για να παρακολουθήσουμε και να καταγράψουμε ό,τι θα συμβεί.
Πηγές : newsbeast.gr , iefimerida.gr
Σύνταξη: Χάρης Αβραμίδης
Επιμέλεια: Δημήτρης Κουφογιαννίδης