Ιρακινές δυνάμεις πιέζουν τις δυνάμεις του ISIS στη Μοσούλη. Το επιθετικό σχέδιο ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό του Ιράκ Haider al-Abadi το πρωί της Κυριακής.
Ο στόχος ήταν η ανακατάληψη εδάφους στα νότια της Μοσούλης, αρκετό ώστε να υπάρξει ορατότητα προς το αεροδρόμιο της πόλης και της νότιας πλευράς ευρύτερα. Για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, η ιρακινή σημαία βρίσκεται ξανά στο νότιο τμήμα της πόλης.
Σύντομη αναδρομή της επιχείρησης
17 Οκτωβρίου 2016 – Η επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης ξεκινά, παραπάνω από δύο χρόνια μετά τον έλεγχο της πόλης από τις δυνάμεις του ISIS.
1 Νοεμβρίου 2016 – Ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις φτάνουν στα περίχωρα της Μοσούλης, ενώ συναντούν μεγάλη αντίσταση από τους τζιχαντιστές και ο καιρός δεν διευκολύνει καθόλου τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
8 Ιανουαρίου 2017 – Χρειάστηκαν σχεδόν τρεις μήνες για να προχωρήσουν οι ιρακινές δυνάμεις ως τον ποταμό Τίγρη.
22 Ιανουαρίου 2017 – Άλλες δύο βδομάδες χρειάστηκαν για την ανακατάληψη της ανατολικής πλευράς της πόλης.
Ο στόχος και οι δυσκολίες
Η ανακατάληψη της δυτικής πλευράς της Μοσούλης θεωρείται ύψιστης σημασίας και αρκετά δύσκολο εγχείρημα. Ενώ σταδιακά με τις επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού οι δυνάμεις του ISIS έχασαν αρκετό έδαφος, η συσπείρωση τους στο δυτικό μέρος της πόλης όπως και τεχνικές δυσκολίες, καθιστούν το εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο.
Αρκετά δύσκολη την κατάσταση καθιστά και η καταστροφή των γεφυρών μεταξύ των δύο πλευρών της πόλης από προηγούμενες επιχειρήσεις καθ’ όλη την διάρκεια ελέγχου της πόλης από τις δυνάμεις του ISIS.
Φυσικά με την συρρίκνωση των δυνάμεων του ISIS, οι τζιχαντιστές έχουν προκαλέσει πολλές ζημιές στην δυτική πλευρά της πόλης, έχοντας ως πιθανή έκβαση των επιχειρήσεων την τελική επικράτηση των ιρακινών δυνάμεων, ενώ έχουν κατασκευάσει οδοφράγματα σε σημεία-κλειδιά της δυτικής πλευράς της πόλης.
Οι ανησυχίες
Για ακόμα μία φορά, ο Ο.Η.Ε ανησυχεί για τον άμαχο πληθυσμό της Μοσούλης, ο οποίος υπολογίζεται στις 650.000 και βρίσκεται καθηλωμένος λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Να σημειωθεί δε πως η δυτική πλευρά –αυτή που βρίσκεται ακόμα στον έλεγχο του ISIS- της πόλης είναι και η πιο πολυπληθής.
Φωτογραφίες: bbc.com