Αθυρόστομος, μα και ποιητικός, ορμητικός, μα και βαθιά ευαισθητοποιημένος, ο Τούπακ υπήρξε μια εξέχουσα μορφή για τη Χιπ χοπ μουσική. Χαρακτηρίστηκε ως βασιλιάς της Ραπ, ενέπνευσε σπουδαίους καλλιτέχνες, έφτασε ψηλά και δολοφονήθηκε στα 25 του χρόνια. Θεωρήθηκε επαναστάτης, ενώ του αποδόθηκε και το προσωνύμιο Τσε των γκέτο.
Τα πρώτα χρόνια
Ο Τούπακ Αμάρου Σακούρ (το πραγματικό του όνομα είναι Λεσέιν Πάρις Κρουκς) γεννήθηκε το 1971 και μεγάλωσε σε φτωχογειτονιές της Νέας Υόρκης, της Μέριλαντ, και αργότερα της Καλιφόρνια. Η μητέρα του, Αφένι Σακούρ, τον κυοφορούσε, ενώ βρισκόταν στη φυλακή. Τον μεγάλωσε μόνη της, αφού ο πατέρας τους είχε εγκαταλείψει νωρίς, και ενώ η ίδια ήταν εθισμένη σε ναρκωτικές ουσίες. Ήταν επίσης μέλος του κόμματος των Μαύρων πανθήρων. Ξεκίνησε από πολύ μικρός να γράφει ποίηση. Όπως έλεγε, η ραπ είναι ποίηση. Η μουσική είναι το μέσο που χρησιμοποιούμε για να την πουλάμε. Το 1990 άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με τη Χιπ Χοπ από τους Digital Underground. Αποχώρησε σύντομα όμως, καθότι φρονούσε πως δε θα λάμβανε την αναγνώριση που επιθυμούσε, ανάμεσα σ’ αυτούς.
Η επιτυχής καριέρα
Το 1991 κυκλοφόρησε ο πρώτος του δίσκος με τίτλο 2Pacalypse now που προκάλεσε αίσθηση και έγινε χρυσός. Το 1993 ηχογραφείται ο δίσκος Strictly 4 my N.I.G.G.A.Z., στον οποίο εμφανίζεται βελτιωμένος και καθιερώνεται ανάμεσα στους κορυφαίους της Ραπ. Το 1995 κυκλοφόρησε το άλμπουμ Me against the world και βρέθηκε στην πρώτη θέση του Billboard από την 1η Απριλίου, μέχρι τις 28 Απριλίου του ιδίου έτους. Το διάστημα εκείνο, ο Σακούρ βρισκόταν στη φυλακή, με κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης να τον βαραίνουν, και έγινε ο πρώτος καλλιτέχνης παγκοσμίως, του οποίου ο δίσκος έφτασε στην κορυφή των Αμερικάνικων τσαρτ, ενώ ο ίδιος ήταν φυλακισμένος. Το 1996, μερικούς μήνες προτού δολοφονηθεί, δημιούργησε το άλμπουμ Αll eyes on me που έφτασε στην κορυφή, την πρώτη κιόλας εβδομάδα της κυκλοφορίας του. Τον Αύγουστο του ιδίου έτους, ηχογράφησε τον τελευταίο του δίσκο με τίτλο The Don Killuminati: The 7 day theory, που κυκλοφόρησε μετά το θάνατό του.
Η ανεξιχνίαστη δολοφονία
Ο Τούπακ απεβίωσε από εσωτερική αιμορραγία στις 13 Σεπτεμβρίου 1996, έξι μέρες μετά την άφιξή του στο νοσοκομείο, έχοντας υποστεί βαρύτατα τραύματα. Συγκεκριμένα, στις 7 Σεπτεμβρίου είχε βρεθεί στο Λας Βέγκας για να παρακολουθήσει τον αγώνα του Μάικ Τάισον και του Μπρους Σέλντον, και έπειτα για να εμφανιστεί στο κλαμπ 662. Ο Τάισον διέλυσε τον αντίπαλό του στον πρώτο κιόλας γύρο, και αναδείχθηκε νικητής. Αργότερα ο Τούπακ, μαζί με τον ιδιοκτήτη της δισκογραφικής Death Row, Σουτζ Νάιτ, επέβαιναν στο αυτοκίνητο του δεύτερου, για να φτάσουν στο κλαμπ. Ο Σακούρ συνήθιζε να φορά αλεξίσφαιρο γιλέκο σε όλες του τις εμφανίσεις και να έχει ένα σωματοφύλακα μαζί του. Εκείνο το βράδυ όμως, δε φόρεσε το γιλέκο, διότι η ζέστη ήταν αφόρητη, και ζήτησε από το σωματοφύλακά του να επιβιβαστεί σε άλλο όχημα, για να συζητήσει ο ίδιος μόνος του με τον Νάιτ. Στις 23:17 -άγνωστοι από άλλο αυτοκίνητο- εξαπέλυσαν πυρά εναντίον των δύο ανδρών. Ο Νάιτ χτυπήθηκε ελαφρά στο κεφάλι, ενώ τέσσερις σφαίρες έπληξαν το σώμα του Σακούρ. Στο στέρνο, στη λεκάνη, στο μηρό και στο δεξί χέρι. Επικράτησε σύγχυση και πανικός, οι δύο άνδρες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, και ο Τούπακ βυθίστηκε σε κώμα για έξι μέρες, πριν τελικά ξεψυχήσει, προκαλώντας συγκίνηση σε ολόκληρη την Αμερική. Ήταν μόλις 25 ετών, ζούσε το απαύγασμα της καριέρας του, και σίγουρα είχε πολλά ακόμη να προσφέρει στη μουσική βιομηχανία. Ο ίδιος είχε πει προφητικά σε στίχους του:
θα σκοτωθώ από ξίφος πριν φτάσω στην ηλικία των 30 και με πυροβόλησαν. Πάντα το ήξερα ότι κάποιος θα με πυροβολήσει.
Το μυστήριο της εκτέλεσης
Οι έρευνες της αστυνομίας απεδείχθησαν άκαρπες και η υπόθεση μένει ανεξιχνίαστα, 22 ολόκληραχρόνια μετά. Ως κύριοι ύποπτοι εμφανίστηκαν τα μέλη της συμμορί Crips, o παραγωγός και συνοδηγός του Τούπακ το μοιραίο βράδυ, Σουτζ Νάιτ, καθώς και ο ράπερ Notorious Big, ο οποίος ήταν ουσιαστικά το αντίπαλο δέος του Σακούρ. Αρχικά οι πρώτοι κίνησαν υποψίες, διότι ο Τούπακ και η παρέα του, ξυλοκόπησαν άγρια ένα μέλος τους, τον Ορλάντο Άντερσον, και θεωρήθηκε πως τον εκτέλεσαν, για να τον εκδικηθούν. Έπειτα, ο παραγωγός Σουτζ Νάιτ φημολογήθηκε πως κρύβονταν πίσω από τη δολοφονία του Τούπακ. Συγκεκριμένα, ο πρώην ντέτεκτιβ, Ράσελ Πουλ, ισχυρίστηκε πως ο ιδιοκτήτης της Death Row οργάνωσε την εκτέλεση, διότι ο Σακούρ σκόπευε να διακόψει τη συνεργασία τους, και του το είχε ανακοινώσει. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τη θεωρία του Πουλ, ο Νάιτ βρισκόταν μαζί με τον ράπερ, τεχνηέντως τη στιγμή της επίθεσης, για να παραπλανήσει την αστυνομία. Υπεύθυνος θεωρήθηκε και ο ράπερ Νοτόριους, αφού η εμπάθεια μεταξύ του ιδίου και του Τούπακ ήταν ευρέως γνωστή, ενώ μάλιστα ο δεύτερος του είχε επιτεθεί μέσω του κομματιού Hit’ em up. Σε αυτό το κομμάτι ο Τούπακ χλεύασε τον Νοτόριους, ισχυρίστηκε πως συνευρέθηκε με τη γυναίκα του, και τον κατηγόρησε έντονα. Ο δημοσιογράφος Τσακ Φίλιπς δημοσίευσε στους Τάιμς του Λος Άντζελες έρευνα, στην οποία υποστήριξε πως ο Νοτόριους πλήρωσε τη συμμορία των Crisps 1.000.000 δολάρια, για να εκτελέσει τον Σακούρ. Βέβαια και ο ίδιος δολοφονήθηκε το 1997, μερικούς μήνες μετά, στα 24 του χρόνια, από πυροβολισμούς αγνώστων και η υπόθεση του μένει επίσης ανεξιχνίαστη. Το 1999 μάλιστα, οι μητέρες των δύο νεκρών ράπερ, Αφένι Σακούρ και Βιολέτα Γουόλας εμφανίστηκαν ενωμένες στη σκηνή των βραβείων του MTV, για να εκπέμψουν μηνύματα ελπίδας και αρμονίας μέσω της μουσικής.
Η θεωρία συνωμοσίας
Δεν είναι διόλου λίγοι, αυτοί που μέχρι σήμερα πιστεύουν, πως ο Βασιλιάς της Ραπ ζει, καθώς ισχυρίζονται ότι σκηνοθέτησε τη δολοφονία του για να γλιτώσει από τους κινδύνους της ταραχώδους ζωής του. Λέγεται, πως ήθελε να ξεφύγει από τις δικαστικές διαμάχες, που εκκρεμούσαν εις βάρος του, καθώς και από τις συμμορίες που επεδίωκαν το θάνατό του -στην καρδιά της έντασης- της κόντρας Ανατολικής – Δυτικής ακτής. Γι’ αυτό το λόγο διέφυγε στην Κούβα, ώστε να ζήσει μια ήρεμη ζωή με τη μεγάλη περιουσία που είχε ήδη χτίσει. Προς επίρρωσην της θεωρίας, οι αποδέκτες της τονίζουν, πως δεν υπάρχει καμία φωτογραφία του από το νοσοκομείο, ενώ μάλιστα κηδεία δεν έγινε ποτέ. Είχαν κανονιστεί δύο τελετές, μια στην Ατλάντα και μια στο Λος Άντζελες, μα και οι δύο ακυρώθηκαν. Ο Σουτζ Νάιτ, επιπλέον, συχνά υπαινίσσεται σε συνεντεύξεις του πως ο Τούπακ ζει, ενώ τέτοιους υπαινιγμούς μεταξύ σοβαρού κι αστείου, έχει κάνει και η CIA και ο Μπαράκ Ομπάμα. Στα τραγούδια του, επίσης, φαίνεται να έχει προβλέψει τα πάντα, αφού μάλιστα είχε ευχηθεί στον αντίπαλό του, Νοτόριους, να αναπαυθεί εν ειρήνη. Παράλληλα, υπάρχουν τρεις διαφορετικές εκδοχές σχετικά με τη διακομιδή του στο νοσοκομείο, ενώ η μοναδική φωτογραφία της αυτοψίας του απεδείχθη ψεύτικη. Μπορεί βέβαια, η εν λόγω θεωρία να φαντάζει ενδιαφέρουσα και σίγουρα πιο αισιόδοξη από την επίσημη και διαδεδομένη εκδοχή, μα δυστυχώς μάλλον πρόκειται απλά για μία θεωρία, όπως αυτές που κυκλοφορούσαν κατά καιρούς και για τον Έλβις Πρίσλεϊ και για τον Μάικλ Τζάκσον.
Η έντονη και σύντομη ζωή και ο αντίκτυπος
Ήταν αυτοδημιούργητος, θέλησε να ζήσει μια διαφορετική ζωή από αυτή που προορίζονταν, αλλά δε μπόρεσε να μείνει μακριά από μπλεξίματα. Ήταν προϊόν της καταγωγής του. Το 1992 πυροβόλησε και σκότωσε κατά λάθος ένα εξάχρονο παιδί και αποζημίωσε γενναιόδωρα τους γονείς του. Το 1993 κατηγορήθηκε για επίθεση σε δύο αστυνομικούς και σε έναν αντίπαλο ράπερ. Το 1994 τον πυροβόλησαν άγνωστοι και έκλεψαν τα 14.000 αξίας κοσμήματα που είχε πάνω του, ενώ το 1995 κατηγορήθηκε για το βιασμό μιας 19χρονης κοπέλας, και μολονότι δεν αποδείχθηκε αληθινή η κατηγορία, εντούτοις τον στιγμάτισε μια για πάντα. Ήταν όμως και οραματιστής. Στα τραγούδια του, άλλοτε εμφανιζόταν σκληρός, υβριστικός, προκλητικός, και άλλοτε έδειχνε ευαισθησία, ασκούσε κριτική στα κακώς κείμενα, προέβαλε την ελπίδα.
Παρότι οι ράπερ πολλές φορές φαίνονται σοβινιστές και σεξιστές, ο ίδιος πολέμησε το ρατσισμό, μέσω της μουσικής του. Αγαπούσε τους νέους και προβληματιζόταν για την κοινωνία που τους φθείρει.
Η καρδιά μου ανήκει στους νέους, τους αφήνουμε έναν κόσμο διαλυμένο κι αυτό με πληγώνει.
..έτσι είχε πει σε ένα τραγούδι του.
Προσπαθούσε να μείνει μακριά από τον κόσμο των ναρκωτικών. Ο Σακούρ, σύμφωνα με το φίλο του Ρέι Λαβ, έγινε έμπορος ναρκωτικών για μία εβδομάδα, αλλά παραιτήθηκε, όταν ένας ναρκομανής θέλησε να του χαρίσει τις βέρες του, προκειμένου να εξασφαλίσει τη δόση του. Δεν ήθελε να βλέπει τον εξευτελισμό και την παρακμή των εθισμένων ανθρώπων.
Προσπαθώ να σου δείξω έναν άλλο δρόμο, αλλά εσύ μένεις στο παιχνίδι των ναρκωτικών, όπως είχε γράψει.
Μίλησε ανοιχτά, χωρίς φόβο και με πάθος για τις αδικίες, για τους μαύρους, για τους λευκούς. Εξαπέλυσε μομφές κατά επιφανών πολιτικών προσώπων, κατά διεφθαρμένων δικηγόρων και αστυνομικών, ενώ μέσω των στίχων του, ως πάγιο αίτημα, παρουσίαζε την ισότητα και την αλήθεια. Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς άλλους ράπερ. Η Μαντόνα, με την οποία διατηρούσε για ένα διάστημα δεσμό, είχε πει πως ο Τούπακ την είχε κάνει να δει διαφορετικά τη ζωή. Το 2001 κυκλοφόρησε ο δίσκος του Until the end of time, που τον κατέστησε ως τον Χιπ Χοπ καλλιτέχνη με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών, μετά τον Έμινεμ. Η επιτυχία ήταν τεράστια, καθότι πούλησε περισσότερα από 38.000.000 αντίτυπα. Το 2003 ψηφίστηκε ως ο υπ΄αριθμόν ένα Ράπερ όλων των εποχών, από το κοινό του MTV. Ο σύντομος βίος και ο σοκαριστικός του θάνατος σφράγισαν τη Χιπ Χοπ και τον ανήγαγαν σε θρύλο, σε μορφή ελπίδας και αγώνα, αλλά και σε καλλιτέχνη σύμβολο για τη δική του γενιά, αλλά και για τις επόμενες.
Δισκογραφία
1991: 2Pacalypse Now
1993: Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z.
1994: Thug Life: Volume 1 (με τον Thug Life)
1995: Me Against the World
1996: All Eyez on Me
1996: The Don Killuminati: The 7 Day Theory
1997: R U Still Down? (Remember Me)
1998: Greatest Hits
1999: Still I Rise
2001: Until the End of Time
2002: Better Dayz
2003: Tupac: Resurrection (soundtrack)
2004: Loyal to the Game
2006: Pac’s Life
Ακολουθεί ένα δείγμα της εξαίρετης, μα σύντομης δουλειάς του.
Πηγές