Η πρώτη εντύπωση είναι και η σωστή;

πρώτη εντύπωση

Πόσες φορές έχουμε γνωρίσει ανθρώπους που η πρώτη εντύπωση που μας έδωσαν ήταν κι αυτή που επικράτησε στο τέλος; Που, αν και δε μας έκαναν καλή εντύπωση, εμείς τους καλωσορίσαμε στη ζωή και την καθημερινότητά μας. Βλέπαμε ν’ αλλάζουν προς το καλύτερο (ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ) και νομίζαμε ότι τώρα ξεδιπλώνουν τον αληθινό χαρακτήρα τους κι όλα αυτά τα κλισέ. Αλλά στο τέλος, μας απέδειξαν πόσο δίκιο είχαμε εκείνη την πρώτη φορά που τους αντικρίσαμε και θέλαμε απλά να τους απωθήσουμε και να τους ειρωνευτούμε δίχως έλεος.

Παρότι συνηθίζουμε να λέμε ότι δεν πρέπει να κρίνουμε κάποιον με την πρώτη ματιά, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η κρίση μας είναι συνήθως σωστή!

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους επιστήμονες, στα τρία πρώτα δευτερόλεπτα ο σύγχρονος άνθρωπος έχει αναπτύξει την ικανότητα να κρίνει αν ένα νέο πρόσωπο μπορεί να τον βλάψει ή να τον ωφελήσει.

Advertisements
Ad 14

πρώτη εντύπωσηΕννοείται, πως το πρόσωπο είναι αυτό που κοιτάει κανείς πρώτα στον άλλον και φυσικά, ένα χαμόγελο είναι το πρώτο θετικό στοιχείο που μπορεί κανείς να λάβει και στο οποίο δύσκολα θ’ αντισταθεί να ανταποκριθεί.

Το ίδιο συμβαίνει σε οποιαδήποτε σχέση κι αν προσπαθούμε να αναπτύξουμε, είτε φιλική, είτε ερωτική, είτε επαγγελματική.

Πάντα στην αρχή όλοι δείχνουμε κάποια αληθινά σημάδια του χαρακτήρα μας. Παραδείγματος χάριν, θα φανεί από την αρχή αν κάποιος είναι κοινωνικός, έχει χιούμορ ή αν είναι ντροπαλός ή αυθάδης, ή απλά να θέλει να αυτοπροβάλεται. Αυτά τα στοιχεία, λοιπόν, δε χάνονται, απλά παραμονεύουν αθόρυβα, ώσπου φανερώνονται σε κάποια έκρηξη θυμού ή διαφωνίας και τότε ερχόμαστε αντιμέτωποι με την πρώτη εντύπωση που είχαμε για το συγκεκριμένο άτομο στο παρελθόν και αναθεωρούμε τα πάντα.

Διαβάστε επίσης  Μην προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου ότι με ξεπέρασες

Καλό είναι, λοιπόν, να επιμένουμε να στηρίζουμε την πρώτη εντύπωση που μας δίνει κάποιος, γιατί αργά ή γρήγορα θα φανεί αν άξιζε την ευκαιρία να μπει στη ζωή μας ή όχι. Κανείς δεν αλλάζει τον χαρακτήρα του, απλά καμιά φορά προσαρμόζεται στις υπάρχουσες συνθήκες, καθώς δεν έχει κι άλλη επιλογή ώστε να προσεγγίσει τον άλλο.

Τέλος, αυτό που στην ουσία υποστηρίζουν οι περισσότερες έρευνες είναι ότι, αν δε μας φανεί κάποιος ως ενδιαφέρουσα προσωπικότητα στην πρώτη επαφή, συνήθως δεν ασχολούμαστε μαζί του, καθώς συνήθως αναζητούμε ομοιότητες μ’ εμάς, στοιχεία δηλαδή, που να ταιριάζουν με τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Μπορεί, όμως, να μας προσελκύσουν κι οι διαφορές, στοιχεία δηλαδή, που ο άλλος έχει και θα επιθυμούσαμε να μας χαρακτηρίζουν. Έτσι, σε μια επαγγελματική γνωριμία η πρώτη εντύπωση καθορίζεται από την εμφάνιση. Σε μια ερωτική από την προσέγγιση και σε μια  φιλική από την εμπιστοσύνη που εμπνέει ο άλλος.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η πρώτη εντύπωση είναι πολύ σημαντική…

info:socialpsychology.org

Καθαρόαιμη Υδροχόος,γεννημένη το 1991, γεμάτη τρέλα, δίψα για εξέλιξη, ενώ λατρεύω τους σκύλους και τα ταξίδια. Αν και πολυάσχολη, καθώς από την τοπογραφία πέρασα στη δημοσιογραφία και από εκεί στα ραδιόφωνα δεν έπαψα ποτέ να αγαπώ την αρθρογραφία....και αυτό συνεχίζω να κάνω....να ταξιδεύετε μέσα από τα άρθρα και τις σκέψεις μου. Have fun!!!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

«Το μικρό κόκκινο τσαντάκι» ενώνει δύο κόσμους, από τις εκδόσεις Αγγελάκη

Το βιβλίο «Το μικρό κόκκινο τσαντάκι» της συγγραφέως Γκέλυ Γρηγοροπούλου κυκλοφόρησε
Αίγυπτος

Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αίγυπτο

Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αίγυπτο ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα. Για