Ένα από τα σπουδαιότερα-αν όχι το σπουδαιότερο όλων- επιτεύγματα που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη εποχή μας, αποτελεί η ανάπτυξη και η εξέλιξη που έχει σημειωθεί στην τεχνολογία.
Ίσως, μάλιστα, το σημαντικότερο χαρακτηριστικό εργαλείο της τεχνολογικής αυτής εξέλιξης, το διαδίκτυο, αποτελεί ένα από τα πλέον κυρίαρχα μέσα στα οποία βασιζόμαστε για να διεκπεραιώσουμε πλήθος εργασιών στα πλαίσια της καθημερινότητάς μας.
Εργασίες και διαδικασίες όπως λόγου χάρη η επικοινωνία, οι μεταφορές, οι μετακινήσεις και η εκπαίδευση έχουν πλέον βελτιωθεί σε ποιότητα, αλλά και έχουν εξελιχθεί ταυτόχρονα χάρη στην τεχνολογία.
Οι επιστήμες και οι επιμέρους συνεισφορά της καθεμίας στην ανάπτυξη διαφόρων ειδών τεχνολογιών έχουν μεταβάλλει ριζικά, όχι μόνο την ποιότητα άλλα και τα ίδια τα θεμέλια της σύγχρονης ζωής.
Τομείς όπως αυτοί που αναφέρθηκαν παραπάνω αλλά και άλλοι, όπως η ιατρική και η φαρμακευτική, ο τομέας της αγροτικής παραγωγής, ακόμη και ο τρόπος ψυχαγωγίας και διασκέδασης, έχουν αλλάξει χαρακτήρα ποικιλοτρόπως. Αυτό οφείλεται, επίσης, στην εξέλιξη που έχει διαδραματιστεί στην τεχνολογία.
Μάλιστα το παραπάνω γεγονός επιβεβαιώνεται, αν ανατρέξει κανείς στον τρόπο με τον οποίο ήταν δομημένη η ροή της καθημερινότητας και της ζωής ευρύτερα μερικά χρόνια (όχι και τόσα πολλά) παλαιότερα.
Πλέον (σχεδόν) όλες οι πτυχές της καθημερινότητάς μας είναι αλληλένδετες με την τεχνολογία και ολοένα και γίνονται ακόμη περισσότερο. Από την μία πλευρά αυτό αποτελεί μία άκρως σημαντική εξέλιξη. Αυτό, γιατί η ευκολία, ως γνώρισμα το οποίο έχει προδώσει η τεχνολογία στον τρόπο που διεξάγουμε τις ζωές μας, αποτελεί μείζονος σημασίας χαρακτηριστικό.
Από την άλλη, ωστόσο, ο τρόπος που χρησιμοποιείται η τεχνολογία σε ποικίλες περιπτώσεις θέτει υπό αμφισβήτηση, όχι το βαθμό σημαντικότητας της αυτής καθαυτής, αλλά τον τρόπο με τον οποίο ενίοτε τη χρησιμοποιούμε εμείς οι άνθρωποι. Έμμεσα ή και άμεσα συναντώνται λοιπόν κάποια μελανά σημεία αναφορικά με τις εφαρμογές της τεχνολογίας και ό,τι συνεπάγονται.
Το φάσμα αυτών των «μελανών σημείων» εκτείνεται από τις αρνητικές επιπτώσεις που συναντώνται στον τομέα της επικοινωνίας μέχρι και της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης.
Η τεχνολογία έχει συμβάλλει μεν, με την εφεύρεση του σταθερού τηλεφώνου και ύστερα των κινητών, στο γεφύρωμα του χάσματος της επικοινωνίας λόγω απόστασης. Ωστόσο, η δημιουργία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα πλαίσια αυτής της γεφύρωσης, συχνά αμβλύνει το πρόβλημα της ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Πολλές φορές, οι άνθρωποι αναλίσκονται στην προβολή μίας πλασματικής πραγματικότητας ως αντικατοπτρισμό της ζωής τους αγνοώντας την ουσία της αληθινής και της ουσιαστικής επαφής.
Ακόμη, εφαρμογές της τεχνολογίας σε τομείς όπως η βιοτεχνολογία αλλά και στην παραγωγή όπλων, λόγου χάρη, και οι επακόλουθες συνέπειες τους, εντείνουν το εν λόγω πρόβλημα. Δηλαδή, αυτό της αμφισβήτησης των τρόπων με τους οποίους χρησιμοποιούμε τα διάφορα τεχνολογικά μέσα.
Ζητήματα, μάλιστα, όπως η κλωνοποίηση, η μαζική παραγωγή όπλων και ειδικότερα εκείνων που προκαλούν τεράστιες απώλειες τόσο σε ανθρώπινο όσο και σε φυσικό επίπεδο, η χρήση πληροφοριακών συστημάτων για την διεξαγωγή πληθώρας εγκλημάτων όπως η υποκλοπή στοιχείων και άλλα, είναι μερικά από αυτά που συναποτελούν το πρόβλημα.
Προκύπτει, λοιπόν, ως απόρροια το εξής ερώτημα: Τελικά, η τεχνολογία πως άλλαξε τις ζωές μας; Τις βελτίωσε σίγουρα σε έναν βαθμό, αλλά από την άλλη μέχρι που θα πρέπει να τεθούν φραγμοί στους τρόπους εφαρμογών και χρήσεων της;