Ο διεθνής Τάκης Εμμανουήλ

 

Πολλοί Έλληνες ηθοποιοί κατάφεραν να κάνουν καριέρα στο εξωτερικό, όπως η Κατίνα Παξινού, η Ειρήνη Παπά, ο Σπύρος Φωκάς, η Μελίνα Μερκούρη και η Ρίκα Διαλυνά. Βέβαια, λίγοι γνωρίζουν πως και ο Τάκης Εμμανουήλ έπαιξε σε αρκετές ξένες ταινίες.

 

Ο Τάκης Εμμανουήλ ξεκίνησε την κινηματογραφική του καριέρα το 1960 με την ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Το ποτάμι». Η συνέχεια ήταν εντυπωσιακή: Μιχάλης Κακογιάννης («Ηλέκτρα», «Αλέξης Ζορμπάς»), Τάκης Κανελλόπουλος («Ουρανός»), Νίκος Κούνδουρος («Μικρές Αφροδίτες»), Ντίνος Δημόπουλος («Αμόκ»), Στέλιος Τατασόπουλος («Όταν σημάνουν οι καμπάνες»).

Ελένη Προκοπίου & Τάκης Εμμανουήλ στις «Μικρές Αφροδίτες», Πηγή Εικόνας: iAitoloakarnania

 

Η πρώτη διεθνής παραγωγή στην οποία συμμετείχε ήταν το «Steps» του Leonard Hirschfield, όπου υποδύθηκε τον Χρήστο. Εκτός από τον Τάκη Εμμανουήλ, έπαιζε η Ειρήνη Παπά, ο Umberto Orsini και ο Σπύρος Φωκάς.

Σκηνή της ταινίας, Πηγή Εικόνας: MUBI

 

Εν συνεχεία, έπαιξε στην ελληνοαγγλική παραγωγή «Cry in the wind», που σκηνοθέτησαν ο Anthony Heller και ο Leonard Schach. Το σενάριο έγραψε ο George St. George, ενώ τους ελληνικούς διαλόγους ο Νίκος Γκάτσος. Πρωταγωνιστούσε η υποψήφια για Όσκαρ Flora Robson και ο Γιάννης Βόγλης.

Τάκης Εμμανουήλ, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Έλληνες Ηθοποιοί»

 

To 1968 έπαιξε έναν πολύ μικρό ρόλο (χορός) στην ταινία «Oedipus the King» που γύρισε ο Philip Saville, με σπουδαίους ηθοποιούς: Christopher Plummer, Lilli Palmer, Orson Welles και Donald Sutherland.

Σκηνή της ταινίας, Πηγή Εικόνας: IMDb

 

Την ίδια χρονιά συμμετείχε και στη βρετανική παραγωγή «The Magus» του Guy Green, με τον Anthony Quinn, την Candice Bergen, την Anna Karina και τον Michael Caine.

H Candice Bergen σε σκηνή της ταινίας, Πηγή Εικόνας: Pinterest

 

Το 1969 ο Εμμανουήλ υποδύθηκε τον Kostos Manov στη βρετανική περιπέτεια «Play Dirty» του André De Toth με πρωταγωνιστή τον Michael Caine.

Διαβάστε επίσης  Inside: Τι μένει τελικά;
Ο Michael Caine σε σκηνή της ταινίας, Πηγή Εικόνας: Military Gogglebox

 

Ίσως το πιο γνωστό έργο στο οποίο συμμετείχε, ήταν η έκτη ταινία του James Bond, το «On Her Majesty’s Secret Service», που σκηνοθέτησε ο Peter R. Hunt. Ο George Lazenby έπαιζε τον ομώνυμο ρόλο, ενώ ο Εμμανουήλ τον Kleff. Βέβαια, αρνήθηκε να κάνει πρόβες κι έτσι ο χορογράφος George Leech ζήτησε να αντικατασταθεί. Τη θέση του πήρε ο άσος του τραμπολίνου Bill Morgan. Τελικά, στην ταινία εμφανίστηκαν και οι δύο ηθοποιοί!

George Lazenby & Diana Rigg σε σκηνή της ταινίας, Πηγή Εικόνας: Britannica

 

Το 1970 ο Τάκης Εμμανουήλ έπαιξε σε 3 ξένες ταινίες: «Hell Boats» (Salvatore), «Cordoba» (Campo) και «The Martlet’s Tale» (Apelis). Την ίδια χρονιά έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό «Life», μόλις ο δεύτερος Έλληνας μετά τη Μελίνα Μερκούρη (1966).

Ο Τάκης Εμμανουήλ εξώφυλλο στο περιοδικό «Life», Πηγή Εικόνας: eBay

 

Το 1971 συνεργάστηκε για πολλοστή φορά με την Ειρήνη Παπά στην Ιταλική παραγωγή «N.P.» του Silvano Agosti, όπου υποδύθηκε τον Leali.

Τάκης Εμμανουήλ, Ειρήνη Παπά & Francisco Rabal σε σκηνή της ταινίας, Πηγή Εικόνας: IMDb

 

Ένας από τους πιο περίεργους ρόλους του ήταν αυτός του Achmed στην αμερικανοβρετανική περιπέτεια «The Golden Voyage of Sinbad» του Gordon Hessler.

Ο Τάκης Εμμανουήλ σε σκηνή της ταινίας, Πηγή Εικόνας: IMDb

 

Το 1975 ο Τάκης Εμμανουήλ πρωταγωνίστησε στην αυστραλιανή ταινία «Promised Woman» του Tom Cowan, στο πλευρό της Jelena Zigon.

Τάκης Εμμανουήλ & Jelena Zigon σε σκηνή της ταινίας, Πηγή Εικόνας: Ozmovies

 

Την ίδια χρονιά έπαιξε κι έναν μικρό ρόλο, ενός Άραβα Σεΐχη, στη γερμανοβρετανική κωμωδία «That Lucky Touch» του Christopher Miles, με τον Roger Moore, τη Susannah York, τη Shelley Winters, τον Lee J. Cobb, τον Jean-Pierre Cassel και τον Raf Vallone.

Ο Τάκης Εμμανουήλ εξώφυλλο στο περιοδικό «Ο Ταχυδρόμος», Πηγή Εικόνας: Facebook

 

Το 1976 υποδύθηκε τον Peter στην αυστραλιανή ταινία «Caddie» του Donald Crombie, με την Helen Morse και την υποψήφια για Όσκαρ Jacki Weaver.

Διαβάστε επίσης  Κυκλοφόρησε το teaser για το «Εγκλήματα του Γκρίντελβαλντ»
Helen Morse & Τάκης Εμμανουήλ σε σκηνή της ταινίας, Πηγή Εικόνας: Getty Images

 

Την περίοδο 1979-1981 σπούδασε στο Los Angeles σκηνοθεσία, σενάριο και παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων. Επίσης, πρωταγωνίστησε στην αυστραλιανή παραγωγή «Kostas» του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Paul Cox.

Αφίσα της ταινίας, Πηγή Εικόνας: Alchetron

 

Η τελευταία κινηματογραφική συμμετοχή του Τάκη Εμμανουήλ ήταν το 1980 στο έργο «Lion of the Desert» του Moustapha Akkad, με τον Anthony Quinn, τον Oliver Reed, τον Rod Steiger, την Ειρήνη Παπά, τον Raf Vallone και τον John Gielgud. To 1989 ήταν και συμπαραγωγός στην αυστραλιανή ταινία «Island» του Paul Cox.

Ο Τάκης Εμμανουήλ σε σκηνή της ταινίας «Lion of the Desert», Πηγή Εικόνας: IMDb

 


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Έξαρχος, Θ. (2000). Έλληνες Ηθοποιοί «Η γενιά μας», Έτος γέννησης από 1926 μέχρι 1940. Αθήνα-Γιάννινα: Δωδώνη
  • Wikipedia (Ηλεκτρονική Εγκυκλοπαίδεια, έγινε χρήση για εύρεση βιογραφικών στοιχείων)
  • IMDb (Βάση Δεδομένων, έγινε χρήση για εύρεση φιλμογραφίας)

Είμαι ο Αντώνης. Έχω σπουδάσει Πολιτικός Μηχανικός στην Ελλάδα και την Ιαπωνία κι εργάστηκα πολλά χρόνια στο εξωτερικό (Ολλανδία, Φιλιππίνες, Γερμανία). Λατρεύω τον κινηματογράφο, την ποίηση και τα ταξίδια. Το μότο της ζωής μου είναι μια φράση από την ταινία "Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών": CARPE DIEM!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας...

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας…

Ας πάρουμε μια ανάσα. Ας αφιερώσουμε και λίγο χρόνο σε
Πήλιο

Πήλιο: Ένα Σαββατοκύριακο στα παραμυθένια χωριά του

Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων, το θέρετρο των θεών του