“Δε θα ξεχάσω ποτέ εκείνο το βράδυ στο δρόμο της Ήβης, στου Ψυρρή. Έχετε ακούσει αυτό που λέει «να κοιτάς εκεί που θες να πας»; Είμαι λάτρης της Κούβας, της Καραϊβικής και του Παναμά. Εκεί πήγα…”
Γύρω στις 9 μιας ανοιξιάτικης βραδυάς έτυχε να βρίσκομαι στου Ψυρρή. Έστριψα στην οδό Ήβης αναλογιζόμενη ως συνήθως τις αντιθέσεις του κέντρου. Ξαφνικά, βλέπω να στήνεται μπροστά μου ένα καρότσι, σαν αυτά που πουλάνε ποπ κορν και μαλλί της γριάς, με ένα τεράστιο τηγάνι πάνω. Κοίταξα τριγύρω. Ξύλινες πόρτες με μακρόστενα τζάμια τα οποία κάλυπταν κουρτίνες με vintage prints. Η επιγραφή διευκρίνιζε: «Paella & Pintxos».
Πλησίασα χωρίς δεύτερη σκέψη κι άρχισα να ακούω καθαρά από τα ηχεία εξωτικές νότες, από αυθεντικές ραδιοσυχνότητες της Καραϊβικής, όπως θα μάθω αργότερα. Στην ταμπέλα «Dos Gardenias». Στο τηγάνι πάνω στο καρότσι ανακατευόντουσαν γεύσεις κι αρώματα από ρύζι, γαρίδες, μύδια, λαχανικά, σαφράν, κοτόπουλο και μπέικον. «Paella», μου απευθύνθηκε ο μάγειρας, «είσαι τυχερή που ήρθες νωρίς, φτάνει μόνο για 20 άτομα», χαμογέλασε υπερηφανευόμενος. Πήρα να δοκιμάσω και μαγεμένη από την, ομολογουμένως εκπληκτική, γεύση της κατευθύνθηκα στο εσωτερικό του μαγαζιού.
“Dos gardenias para ti, Con ellas quiero decir, Te quiero, te adoro mi vida, Ponles toda tu atencion, porque sot tu corazon y el mio”
Μην ξέροντας πού να πρωτοχαρίσω τη ματιά μου, την προσοχή μου τράβηξαν αυτοί οι στίχοι στον τοίχο. Η αγάπη μου για την ισπανική γλώσσα δεν ξέρω πόση ώρα με έκανε να παρατηρώ προσπαθώντας να μεταφράσω. «Η Paella θα κρυώσει, τελείωσέ την κι έλα να σου πω την ιστορία…» με ξυπνάει μια φωνή από το μπαρ. Κατευθύνθηκα προς τη μαρμάρινη μπάρα κοιτώντας γύρω πολύχρωμα πλακάκια, ψηλά ξύλινα σκαμπό, νεκροκεφαλές, νεροχύτες(!), μία ρωμαιοκαθολική εικόνα της Παναγίας, σκόρδα. Κουβανέζικη αύρα παντού. παράδεισος.
Για cocktails στο «Dos Gardenias»
Στη μαρμάρινη μπάρα αρχίζουν να σερβίρονται cocktails: Margarita, Cuba Libre, Caipiroska, αλλά και πιο ιδιαίτερα signature cocktails από τη Manu η οποία θα σε ξεναγήσει στις γεύσεις τους, όπως το El Corazon με ρούμι και μαρμελάδα πιπεριάς.
Οι πιο γευστικοί μεζέδες συνοδεία
Τα pintxos είναι κάτι που πρέπει να δοκιμάσεις απαραίτητα. Σερβίρονται από πεπόνι και μαρμελάδα πιπεριών ως με σολωμό σε πορτοκάλι, ό,τι πρέπει για να συνοδεύσεις μια κρύα μπύρα. Το «Dos Gardenias» είναι ένα cerveceria-tapas bar που σημαίνει ότι δε σερβίρει μενού εστιατορίου αλλά πολλούς μεζέδες, κατάλληλους για να συνοδεύσεις το ποτό σου. Αυτή ακριβώς είναι και η μαγεία του αφού ο ουρανίσκος δοκιμάζοντας τις πολλές διαφορετικές γεύσεις του Παναμά, παντρεμένες ιδανικά με ελληνικά στοιχεία, συνοδεύει τέλεια τη ματιά σου που τρέχει στο χώρο. Τάπας, τσορίθο με γαρίδες αλλά και χειροποίητες ατομικές πίτσες με αντζούγια είναι κάποιες από αυτές… Το μενού ενδείκνυται για γευστικό ταξίδι εξ ου και οι μικρότερου μεγέθους μερίδες.
Κατά τη διάρκεια του γευστικού ταξιδιού μου έμαθα πως οι στίχοι που μου είχαν τραβήξει την προσοχή νωρίτερα, έδωσαν το όνομα του τραγουδιού που συνθέτουν σε αυτό το «Caribbean Gastronomic Bar», το «Dos Gardenias». Isolina Carillo, 1945. Για έναν αδικοχαμένο έρωτα…
Στο βάθος παρατηρώ μια μικρή υπέροχη σκηνή. Πετρόλ χρώματα, μια ντισκομπάλα, μια φυσαρμόνικα κι ένα…νυφικό! Ουρανοκατέβατο! «Tα live ξεκινάνε με το τέλος της ζέστης» ενηρώνομαι. Παρατηρώ 3 νεκροκεφαλές στο πάτωμα της σκηνής. Έχουν καλυμμένα η μία το στόμα, η άλλη τα μάτια, η άλλη τα αυτιά. «Ό,τι πεις ό,τι δεις ό,τι ακούσεις εδώ, μένει εδώ…» μου γελάει μια φωνή σαν να διάβασε την απορία στη σκέψη μου.
Έρωτες, μουσική, μεζέδες, ρούμι, cocktails και χαρούμενοι άνθρωποι…
Από την Αθήνα για την Κούβα με αγάπη, αν δεν έχεις πάει, έτσι διασκεδάζουν εκεί!
Ήβης 21 & Ναυάρχου Αποστόλη 17