Το 1ο Συνέδριο Γεωπολιτικής & Γεωοικονομίας (1st Geopolitical Conference) πραγματοποιήθηκε σε κλίμα πλήρης κατάνυξης, ως εξέχουσα εκδήλωση, τις ημέρες αυτές στην χώρα μας. Η 19η Απριλίου, μια μέρα θεσμός πια, ως επικυρωμένη αφετηρία για τον συγκεκριμένο συνέδριο, οργανώθηκε όπως απαιτείτο για ένα τόσο σπουδαίο γεγονός. Η διοργάνωση του συγκεκριμένου συνεδρίου υπήρξε μια πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Ναυτιλιακών & Οικονομικών Μελετών σε συνεργασία με το Ναυτιλιακό Περιοδικό Maritime Intelligence και έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας.
Η θεματική του συνεδρίου με επίκαιρη στόχευση κάλυψε τον κεντρικό τίτλο: «Geopolitics & Geo-economics, as a crucial factor In tomorrows’ Business Decision Making». Η πραγματική επικέντρωση έγινε επάνω στο κρίσιμο ζήτημα των γεωπολιτικών εξελίξεων– ουσιαστικά μια ανάλυση περί αυτών, καθώς και τον βαθμό άσκησης επιρροής τους, επάνω στο Διεθνές Εμπόριο & Οικονομία.
Μέσα σε μια δυναμική γεωπολιτική σκακιέρα, με ατζέντα την κατάσταση την τεταμένη στην Συρία, τις εκλογές που προκηρύχτηκαν στην Τουρκιά, το προσφυγικό/μεταναστευτικό που είναι εν εξελίξει και την επιθεματική των γεωτρήσεων στην Κύπρο, το 1ο Συνέδριο Γεωπολιτικής & Γεωοικονομίας, δεν άφησε κανέναν ενδιαφερόμενο/παρευρισκόμενο να φύγει ακάλυπτος και δυσαρεστημένος.
Προσκεκλημένοι/απευθυνόμενοι σε/προς αυτό το συνέδριο ήταν το σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας & επιχειρηματικότητας και συμμετείχαν δια λόγου και παρουσίας άτομα, όπως πολιτικοί, διπλωμάτες, επιχειρηματίες καθαυτοί, στελέχη ναυτιλιακών εταιριών, εκπρόσωποι εταιριών στον χώρο της ενέργειας, λοιποί τραπεζικοί, χρηματιστές, οικονομολόγοι και διεθνή αναλυτές, αλλά και ο Ελληνικός και ο ξένος τύπος, όπως και τρέχοντες σπουδαστές στους τομείς των ναυτιλιακών και των οικονομικών. Αξίζει να επισημανθεί ότι η είσοδος στο συνέδριο αυτό ήταν εντελώς δωρεάν προς όλους.
Το πρόγραμμα του Συνεδρίου
Το Συνέδριο χωρίστηκε σε δύο ενότητες, όπως και παρουσιάζεται και κάτωθεν:
1st SESSION “Geopolitics & Diplomacy in a world that’s changing” (10.30 – 12.30)
Συντονιστής: Λάμπρος Καλαρρύτης, Δημοσιογράφος Παραπολιτικά
- Δημήτριος Καμμένος, Αντιπρόεδρος της Βουλής, Βουλευτής ΑΝΕΛ
- Παναγιώτης Κουρουμπλής, Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής
- Άδωνης Γεωργιάδης, Αντιπρόεδρος Νέας Δημοκρατίας
- Απόστολος Πόντας, Μέλος της Γραμμ. Εξ. Πολιτικής του ΚΙΝ. ΑΛΛΑΓΗΣ.
- Γιάννης Μανιάτης, Τέως Υπουργός Ενέργειας, Βουλευτής ΔΗΣΥ
- Brian C. Hoyt, Economic Officer of the U.S.A. Embassy in Greece
- Νίκος Λυγερός, Γεωστρατηγικός Αναλυτής
- Παντελής Μαραβέλιας, President of the AHEPA Chapter Piraeus
2nd SESSION “Geopolitics & Geo-economics. The affect in the International trading and commerce” (13.00 – 15.00)
Συντονιστής: Σπύρος Σουρμελίδης, Δημοσιογράφος Contra News
- Δημήτριος Μπακόλας, Πρόεδρος Ελληνο-Ρωσικού Επιμελητηρίου
- Κωνσταντίνος Γιαννίδης, Πρόεδρος Ελληνο- Κινέζικου Επιμελητηρίου
- Παναγιώτης Κουτσίκος, Πρόεδρος Ελληνο-Τουρκικού Επιμελητηρίου
- Κώστας Βαμβακάς, Πρόεδρος Ελληνο-Αζέρικου Επιμελητηρίου
- Νικόλαος Σαμαράς, Πρόεδρος του Ελληνο-Ελβετικού Επιμελητηρίου
- Bασίλειος Παίσιος, Πρόεδρος του Ελληνο-Ισραηλινού Επιμελητηρίου
- Νικόλαος Λάος, Διεθνολόγος
Highlights από τις ομιλίες
Από την μια, ο κύριος Δημήτρης Καμμένος, αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής ΑΝΕΛ αναφέρθηκε στο κρίσιμο ζήτημα της προς ενδεχόμενης οικονομικής συμφωνίας της Ρωσίας με την Τουρκία, περί την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην επικράτεια της, για την άσκηση περαιτέρω γεωστρατηγικής επιρροής στην περιοχή εκ μέρους της, μέσω της πρώτης, και πως μια τέτοια προοπτική των Ρωσικών κινήσεων μπορεί να έχει επιπτώσεις στο γεωπολιτικό & γεωοικονομικό υπόβαθρο της Ελλάδας έναντι της γείτονας χώρας. Τονίστηκε σαφώς από τον ίδιο, ότι θα πρέπει να συζητηθεί, λίαν συντόμως, το πως θα πρέπει να αντιδράσει η χώρα σε περίπτωση εκπλήρωσης της ενδεχόμενης αυτής προαναφερόμενης συμφωνίας, η οποία και θεωρείται ότι είναι κάτι πάρα πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί.
Από την άλλη, ο κύριος Νίκος Λυγερός, εξέχων γεωστρατηγικός αναλυτής, μίλησε για την σημαντικότητα του ζητήματος της όχι απλώς οριοθέτησης της ελληνικής ΑΟΖ, αλλά αντ’ αυτού της ανακήρυξης της, στα περί των 6 θαλασσίων οικοπέδων εντός του ελληνικού θαλάσσιου χώρου, προς το συμφέρον της εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πόρων του υπεδάφους της. Μην ξεχνάμε, αυτολεξεί ανέφερε, ότι τα 2 από τα θαλάσσια αυτά οικόπεδα έχουν το μέγεθος της Πελοποννήσου, κάτι που ουσιαστικά μπορεί να αναχθεί σε τεράστια χρηματικά ποσά & επιχειρηματικές συμφωνίες, αλλά και συμπράξεις με εταιρίες γεώτρησης & εξόρυξής τους και συνάμα γενικότερα οφέλη για την χώρα. Επισήμανε δε, ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ αποτελεί απλά ένα ζήτημα διμερές και μόνο, ενώ αντιθέτως η ανακήρυξη της επισύρει την συγκάλυψη και προστασία των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε νομικό επίπεδο. Συνεπώς, κατέληξε ότι η χώρα υπό νομική σκέπη, σε περίπτωση παραβίασης των νέων αυτών μελλοντικών ανακηρυχθέντων ΑΟΖ μπορεί να διεκδικήσει τυχόν αποζημιώσεις/πρόστιμα, σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας, έναντι της Τουρκίας.
Πηγές
1)
2)
3)