VR Headsets: Προτάσεις για εξωπραγματικό gaming

Το 2017 θα είναι η χρονιά του VR Gaming καθώς φαίνεται, με την πολύ καλή κυκλοφορία του Resident Evil 7 στο Playstation 4. Επίσης έρχονται ακόμη περισσότεροι τίτλοι, μεταξύ τους και το Fallout 4 VR.

Το ερώτημα βέβαια είναι, ποιο headset θα πρέπει να προτιμήσουμε και γιατί. Εκτός από τις κυκλοφορίες των HTC Vive, Oculus Rift, Playstation VR πέρσι, έχουμε μια πληθώρα κυκλοφοριών και φέτος. Από περιφερειακά όπως το Vive Tracker, το Oculus Touch μέχρι και την πιθανολογούμενη κυκλοφορία του HTC Vive 2. Και η αλήθεια είναι ότι οι τιμές δεν επιτρέπουν σε πολλούς να “δοκιμάσουν”. Άρα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην αγορά.

Στην περίπτωση του VR, όπως και σε όλες τις περιπτώσεις, ισχύει αυτό που λένε “Ό,τι πληρώσεις θα πάρεις”.

Advertisements
Ad 14

Το κάθε headset έχει τις αδυναμίες του αλλά και τα δυνατά σημεία. Γι αυτό και θα τα αναλύσουμε ώστε να κάνετε την σωστή επιλογή, αν σας ενδιαφέρει η αγορά ενός VR Headset.

Το πλήρες VR headset: HTC Vive

Best VR Headset

Μέχρι στιγμής, το HTC Vive, το οποίο είναι headset που δημιουργήθηκε από την HTC σε συνεργασία με την Valve, είναι ότι πιο πλήρες υπάρχει εκεί έξω. Μαζί με το headset παίρνεις πακέτα 2 αισθητήρες και 2 χειριστήρια κίνησης. Αυτά σου δίνουν την δυνατότητα να ζήσεις την εμπειρία VR πιο ολοκληρωμένα, από το να χρησιμοποιείς το κλασικό gamepad.

Τo headset έχει 2 οθόνες με 1080p ανάλυση. Το μεγάλο ατού του HTC Vive είναι η δυνατότητα κίνησης, καθώς με τους αισθητήρες μπορείς να κινείσαι σε ένα χώρο 4,5 επί 4,5 μέτρα. Αυτό κάνει την εμπειρία ακόμη καλύτερη, καθώς δεν κάθεσαι και παίζεις με το gamepad αλλά κινείσαι. Αυτό με την προϋπόθεση ότι έχεις ένα μεγάλο δωμάτιο ή σαλόνι.

Διαβάστε επίσης  Nintendo Switch: Η μεγάλη αποκάλυψη της νέας κονσόλας!

Ένα ακόμη συν είναι η ενσωμάτωση στο Steam, που σημαίνει ότι έχεις το καλύτερο δυνατό optimization σε games του Steam, σε σχέση με άλλα headsets για PC.

Η μόνη αστοχία του HTC Vive μέχρι στιγμής είναι η τιμή του. Στην Ελλάδα κυμαίνεται κοντά στα 1000 ευρώ. Περίπου 2 φορές την τιμή μιας κονσόλας ή περίπου στην τιμή ενός πολύ καλού gaming PC. Το οποίο είναι απαραίτητο για την λειτουργία του. Οπότε το κόστος ανεβαίνει κοντά στις 2000 ευρώ για μια καλή και ολοκληρωμένη εμπειρία με το HTC Vive.

VR για κονσόλες: PlayStation VR

Αν το budget του HTC Vive σας ζάλισε και ίσως σας αποθάρρυνε να ασχοληθείτε με το VR Gaming, έρχεται η Sony να σώσει την κατάσταση. Περίπου θα λέγαμε. Το Playstation VR ξεκίνησε πολύ καλά, με την τεράστια επιτυχία του Resident Evil 7. Το γεγονός ότι η Sony είναι πίσω από την κατασκευή του, μας έδωσε πάνω από 10 τίτλους στην κυκλοφορία, και ακόμη περισσότερους καθ’ οδόν.

Δεδομένων των δυνατοτήτων του Playstation 4 σε σχέση με ένα καλό gaming PC, το Playstation VR δίνει μια “τίμια” εμπειρία. Δεν θα σας ενοχλήσει τίποτα κατά την λειτουργία, και το gaming γίνεται ευχάριστα.

Ένα μεγάλο πρόβλημα του Playstation VR είναι η ατελής κυκλοφορία του. Κι αυτό γιατί, για την λειτουργία του απαιτούνται μια Playstation 4 Camera και 2 Move Controllers τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στο κουτί. Αυτό ανεβάζει την τιμή του VR από τα 400 ευρώ περίπου που κοστίζει το headset στα 550 ευρώ. Η κάμερα κοστίζει περίπου 50 ευρώ και τα 2 χειριστήρια 100 ευρώ (50 ευρώ το ένα). Αν η Sony έκανε την γενναία κίνηση να συμπεριλάβει όλα τα κομμάτια σε ένα πακέτο, με την αρχική τιμή, τότε θα μιλούσαμε για κάτι ασύγκριτο. Τώρα ανεβάζει το κόστος πάνω από τα 1000 ευρώ, μαζί με την κονσόλα και τα games. Παρόλα αυτά σίγουρα πιο φτηνή λύση από το PC gaming του HTC Vive.

Διαβάστε επίσης  Η ώρα του Horror : Τρία “απλά” παιχνίδια #2

Ο πρωτοπόρος: Oculus Rift

Best VR headset

Η όλη κουβέντα γύρω από το VR ξεκίνησε με την εκκίνηση μιας καμπάνιας για το Oculus Rift. Ο κατασκευαστής του, Palmer Luckey, από μικρός είχε το όνειρο να φτιάξει κάτι τέτοιο. Εν τέλει, με 2 δις δολάρια από το Facebook και εξαγορά, το όνειρο του πήρε σάρκα και οστά.

Σε σύγκριση με το HTC Vive, η εμπειρία του είναι περιορισμένη. Δεν υπάρχουν αισθητήρες χώρου, και το gaming περιορίζεται σε χειρισμό με gamepads.

Όμως, η διαφορά στην τιμή το κάνει ελκυστικό, η οποία κυμαίνεται στα 730 ευρώ.

VR για smartphones: Samsung Gear VR

The best VR headsets 2015

Για όσους θέλουν να ζήσουν μια εμπειρία VR, χωρίς απαραίτητα να θέλουν να ασχοληθούν με games, η Samsung έχει τη λύση. To Samsung Gear VR είναι ένα gadget που επιτρέπει σε κατόχους κινητών Samsung να δοκιμάσουν εφαρμογές VR.

Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα συμβατό smartphone και κάποιες εφαρμογές της Oculus που πρέπει να εγκαταστήσετε από το Google Play. Το αρχικό μοντέλο υποστήριζε μόνο το Note 4 αλλά πλέον έχει επεκταθεί στα Note 5, Galaxy S6, Galaxy S7.

Λόγω της διαφορετικότητας των μοντέλων, η εμπειρία ποικίλει. Σίγουρα το Gear VR δεν είναι καν ανταγωνιστικό προς τα άλλα μοντέλα που είδαμε πιο πάνω αλλά είναι μια καλή ιδέα για να πειραματιστείτε με τις δυνατότητες του VR.

Η τιμή του, αν και εμφανώς πολύ πιο χαμηλή από άλλα headsets, είναι αρκετά μεγάλη γι αυτό που δίνει. Στην ελληνική αγορά αγγίζει τα 92 ευρώ!

Πιο απλό δεν γίνεται: Google Cardboard

The best VR headsets 2015

To Google Cardboard είναι η παρωδία των headsets. Μπορεί να φαίνεται αστείο, όμως πραγματικά είναι κάτι που αξίζει την δοκιμή. Το χάρτινο stand για να κινητά μπορούμε να το κατασκευάσουμε μόνοι μας, απλώς κατεβάζοντας τα σχέδια από το internet. Υπάρχουν και έτοιμα βέβαια, αλλά κοστίζουν από 4-5 μέχρι και 100 ευρώ!

Διαβάστε επίσης  BlizzCon 2018: Τα νέα φωνάζουν καινούργιο DIABLO

Μετά την κατασκευή του, εισάγουμε το κινητό στην ειδική υποδοχή, και χρησιμοποιώντας τα apps του Cardboard για iOS ή Android, μπορούμε να παίξουμε με τις διάφορες αυτές εφαρμογές. Δεν είναι η καλύτερη εμπειρία VR που υπάρχει εκεί έξω, αλλά αν έχετε στην κατοχή σας ένα σύγχρονο smartphone τότε θα είναι κάτι ενδιαφέρον!

 

Αυτές ήταν οι προτάσεις για το VR, gaming ή μη!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βρεφικά προιόντα Ελλάδα

Η ακρίβεια στα βρεφικά προιόντα, Γονείς και Παιδιά

Η ακρίβεια και η ασφάλεια των βρεφικών προϊόντων αποτελούν ζωτικά

Η βασίλισσα του τίποτα: Το κλείσιμο που αξίζουμε

Η Βασίλισσα του Τίποτα, το τρίτο και τελευταίο μέρος της