Η 28χρονη τραγουδίστρια των Grup Yorum, Χελίν Μπολέκ (Helin Bölek), έχασε τη ζωή της στις 3 Απριλίου 2020 έπειτα από 288 μέρες απεργίας πείνας. Ο 28χρονος Μουσταφά Κοτσάκ μέτρησε 297 εικοσιτετράωρα αφάγωτος πριν πεθάνει στις 28 Απριλίου 2020 μετά από ασιτία. Ο μπασίστας Ιμπραχίμ Γκιοκτσέκ (İbrahim Gökçek) κατέληξε εν τέλει δύο μέρες αφότου ικανοποιήθηκε ένα από τα αιτήματά του, δηλαδή η άρση της απαγόρευσης των συναυλιών των Grup Yorum. Αυτοί ήταν, λοιπόν, οι 3 Τούρκοι μουσικοί που έχασαν τη ζωή του πολεμώντας το απολυταρχικό καθεστώς που επικρατεί στην χώρα τους. Οι ιστορίες τους έχουν συγκλονίσει τον κόσμο και έχουν οδηγήσει σε αρκετές δράσεις αλληλεγγύης με οποιοδήποτε μέσο. Στο πλαίσιο παρόμοιας δράσης, 9 Έλληνες rapper συνεργάστηκαν ενώνοντας τις ρίμες τους για τη δημιουργία του κομματιού Susma Ses Ver.
Helin Bölek, 3 Απρίλη 2020
Mustafa Koçak, 24 Απρίλη 2020
İbrahim Gökçek, 7 Μάη 2020
Susma Ses Ver: Μη Σιωπάς, δώσε φωνή
Πένθιμος Clown, Νιόνιος (ΝιοΣτε), Daisy Chain, ΚΚ, Βάγγος Μπεκ (Κάτω από το Γείσο), TNT (Rationalistas), Nikolein (Σπείρα), Νος (Κάτω από το Γείσο), Στέλιος(ΝιοΣτε). Αυτά τα 9 ονόματα της ελληνικής rap σκηνής είναι γνωστά για την έντονη δράση και ενεργή συμμετοχή στην DIY rap κοινότητα. Οι φωνές τους έγιναν μία για να εκφράσουν με το καλύτερο τρόπο την αλληλεγγύη τους προς τους Grup Yorum.
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ – ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ
Κάτι παραπάνω από τραγούδι
Οι μουσικοί δεν μπορεί να είναι αποκομμένοι από την κοινωνία ούτε να κλείνουν τα μάτια σε όσα συμβαίνουν στον κόσμο. Πόσο μάλλον, αν αφορά συναδέλφους τους που διώκονται για τα πιστεύω τους σε ένα απολυταρχικό καθεστώς. Το Susma Ses Ver δεν είναι απλά ένα τραγούδι. Είναι μια δήλωση, πως η μουσική δεν είναι μόνο διασκέδαση, αλλά μπορεί και πρέπει να γίνει μέσο αντίστασης.