Η Μάχη της Κρήτης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Μάχη της Κρήτης
Πηγή : https://mikisguide.gr/

 

Η Μάχη της Κρήτης, που διεξήχθη μεταξύ 20 Μαΐου και 1ης Ιουνίου 1941, αποτελεί σημαντικό επεισόδιο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σηματοδοτώντας μια από τις πρώτες μεγάλης κλίμακας αεροπορικές εισβολές στη στρατιωτική ιστορία. Αυτή η αντιπαράθεση μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας και των συμμαχικών δυνάμεων, που αποτελούνται κυρίως από βρετανικά, αυστραλιανά,  ελληνικά και στρατεύματα της Νέας Ζηλανδίας, κατέδειξε τις στρατηγικές δυνατότητες και τους κινδύνους των αερομεταφερόμενων επιχειρήσεων.

 

Ο οιωνός της Μάχης
Στις αρχές του 1941, η γερμανική Βέρμαχτ προχώρησε γρήγορα στα Βαλκάνια, υποτάσσοντας τη Γιουγκοσλαβία και την Ελλάδα. Μέχρι τον Απρίλιο, οι γερμανικές δυνάμεις είχαν καταλάβει την ηπειρωτική Ελλάδα, αναγκάζοντας τις δυνάμεις της Βρετανικής Κοινοπολιτείας να υποχωρήσουν. Η Κρήτη, στρατηγικά τοποθετημένη στην ανατολική Μεσόγειο, έγινε ο επόμενος στόχος. Η κατάληψη του νησιού θα παρείχε στη Γερμανία μια ζωτική αεροπορική και ναυτική βάση για να διαταράξει τις συμμαχικές ναυτιλιακές λωρίδες και να προβάλει ισχύ στην περιοχή.

Η άμυνα του νησιού έπεσε υπό τη διοίκηση του υποστράτηγου Bernard Freyberg, ενός Νεοζηλανδού που αντιμετώπισε το τρομακτικό καθήκον να οργανώσει μια συνεκτική άμυνα με περιορισμένους πόρους. Παρά το γεγονός ότι διέθεταν πληροφορίες από αποκρυπτογραφημένες γερμανικές επικοινωνίες (χάρη στη μηχανή Enigma), οι δυνάμεις του Freyberg ήταν ανεπαρκώς εξοπλισμένες και δεν είχαν επαρκή αεροπορική υποστήριξη.

Η γερμανική επίθεση
Η επιχείρηση «Ερμής» ή «Operation Mercury» (Unternehmen Merkur), το γερμανικό σχέδιο για την κατάληψη της Κρήτης, βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στις αερομεταφερόμενες δυνάμεις. Υπό τη διοίκηση του στρατηγού Kurt Student, η ελίτ Fallschirmjäger (αλεξιπτωτιστές) των αερομεταφερόμενων δυνάμεων πρωτοστάτησε στην επίθεση. Το πρωί της 20ης Μαΐου 1941, κύματα Γερμανών αλεξιπτωτιστών και στρατευμάτων με ανεμόπτερα κατέβηκαν σε καίριες τοποθεσίες: Μάλεμε, Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο.

Διαβάστε επίσης  Ο μεγαλύτερος μουσειακός οργανισμός στην Ελλάδα: Η ιστορική συνένωση των τριών μουσείων της Θεσσαλονίκης

Οι αρχικές προσγειώσεις συνάντησαν σκληρή αντίσταση. Οι συμμαχικοί στρατιώτες, μαζί με πολίτες της Κρήτης, ενασχολήθηκαν με τους εισβολείς με ό,τι όπλο είχαν, από τουφέκια μέχρι αυτοσχέδια κλομπ. Οι Γερμανοί υπέστησαν σημαντικές απώλειες αυτές τις πρώτες ώρες, ιδιαίτερα στο αεροδρόμιο του Μάλεμε, όπου εκτυλίχθηκε ένας κρίσιμος αγώνας.

Το Σημείο Καμπής
Το σημείο καμπής της μάχης ήρθε στο αεροδρόμιο Μάλεμε. Παρά τη σκληρή αντίσταση, οι Γερμανοί κατάφεραν να εξασφαλίσουν το αεροδρόμιο, επιτρέποντας στις ενισχύσεις να προσγειωθούν και να εδραιώσουν τις θέσεις τους. Η απώλεια του Μάλεμε αποδείχθηκε καθοριστική, καθώς επέτρεψε στους Γερμανούς να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους και να ασκήσουν πίεση και στα υπόλοιπα μέρη του νησιού.

Τις επόμενες μέρες συνεχίστηκαν έντονες μάχες σε όλη την Κρήτη. Το απόκρημνο έδαφος, αν και πλεονεκτικό για τους αμυνόμενους, δυσκόλεψε επίσης τον συντονισμό και την επικοινωνία για τους Συμμάχους. Παρά την αποφασιστικότητά τους, οι συμμαχικές δυνάμεις απωθήθηκαν σταδιακά από την αδυσώπητη γερμανική επίθεση, που ενισχύθηκε από την αεροπορική υπεροχή.

Γερμανοί αλεξιπτωτιστές καταλαμβάνουν το αεροδρόμιο Μάλεμε
Πηγή : patris.gr

Η Άλωση της Κρήτης
Μέχρι τις 27 Μαΐου, οι γερμανικές δυνάμεις είχαν καταλάβει την πόλη-κλειδί των Χανίων και είχαν προχωρήσει προς τα Σφακιά, όπου ήταν συγκεντρωμένος ο κύριος όγκος των συμμαχικών δυνάμεων. Αναγνωρίζοντας τη δυσβάσταχτη κατάσταση, ελήφθη η απόφαση να εκκενωθούν τα εναπομείναντα στρατεύματα. Μεταξύ 28 Μαΐου και 1ης Ιουνίου, μια ναυτική εκκένωση κατάφερε να σώσει περίπου 18.000 στρατιώτες, αν και πολλοί άλλοι έμειναν πίσω και αιχμαλωτίστηκαν.

Η μάχη έληξε επίσημα την 1η Ιουνίου 1941, με την Κρήτη σταθερά υπό τον γερμανικό έλεγχο. Οι Σύμμαχοι υπέστησαν μεγάλες απώλειες, με περισσότερους από 4.000 νεκρούς και πολλούς άλλους τραυματίες ή αιχμαλώτους. Οι γερμανικές απώλειες ήταν επίσης σημαντικές, με περίπου 4.000 αλεξιπτωτιστές σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, γεγονός που υπογραμμίζει το υψηλό κόστος της επιχείρησης.

Διαβάστε επίσης  Λουτρά Αιδηψού: Η ιστορία των πιο διάσημων λουτρών
Επίθση αέρος στη Μάχη της Κρήτης
Πηγή : in.gr

Επακόλουθο και Σημασία
Η Μάχη της Κρήτης είχε εκτεταμένες συνέπειες και για τις δύο πλευρές. Για τους Γερμανούς, οι υψηλές απώλειες μεταξύ των επίλεκτων αλεξιπτωτιστών τους απέτρεψαν τον Χίτλερ από το να επιτρέψει περαιτέρω αερομεταφερόμενες επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας, μετατοπίζοντας την εστίαση σε πιο συμβατικούς πολέμους. Οι Σύμμαχοι, παρά την ήττα, πήραν πολύτιμα μαθήματα για τις αερομεταφερόμενες τακτικές και τη σημασία της αεροπορικής υπεροχής, η οποία θα επηρέαζε μελλοντικές επιχειρήσεις όπως ήταν η D-Day.

Επιπλέον, η κρητική αντίσταση έμεινε στην μνήμη των Γερμανών ως σύμβολο ανυπακοής. Η σφοδρή αντίθεση του ντόπιου πληθυσμού στους εισβολείς συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια της κατοχής, συμβάλλοντας στο ευρύτερο κίνημα αντίστασης στην κατεχόμενη Ευρώπη.

Συμπερασματικά, η Μάχη της Κρήτης ήταν μια κομβική στιγμή στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καταδεικνύοντας τις δυνατότητες και τους κινδύνους του αερομεταφερόμενου πολέμου. Υπογράμμισε τη σημασία της ευφυΐας, της αεροπορικής δύναμης και του αδάμαστου πνεύματος όσων υπερασπίζονται την πατρίδα τους. Παρά τη σχετικά σύντομη διάρκειά της, ο αντίκτυπος της μάχης αντηχούσε σε όλο το υπόλοιπο του πολέμου, διαμορφώνοντας στρατιωτικές στρατηγικές και αναδεικνύοντας το ανθρώπινο κόστος της σύγκρουσης.

Μάχη της Κρήτης
Πηγή : https://infognomonpolitics.gr/

 

Πηγές : Πέπονας, Ε. (2019). Η μάχη της Κρήτης (1941).

Καλλιβρετάκης, Λ. (2002). Η Μάχη της Κρήτης μέσα από τις σελίδες του απόρρητου προσωπικού ημερολογίου του Γερμανού υπουργού προπαγάνδας Joseph Goebbels. Κρητικό Ημερολόγιο: Αφιέρωμα στη Μάχη της Κρήτης, 237-244.

Κοντάκης, Ι. Ε. (2017). Κρήτη, Σύμμαχοι και Άξονας: Στρατηγικές προτεραιότητες και πολεμικός σχεδιασμός (1939-1941) (Doctoral dissertation, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

Εσωστεφής και ψυχαναγκαστική Καρκίνος, με όρεξη για ταξίδια και γευσιγνωσίες Αγαπώ την Ιστορία, την Αρχαιολογία και τη Φωτογραφία και αλλοπρόσαλλη στη μουσική.
Last but not least, Helen doesn't share her food !
Λίγοι θα το καταλάβουν, πολλοί θα το νιώσουν !!

Ελπίζω να βρίσκετε τα άρθρα όσο ενδιαφέροντα τα βρίσκω κι εγώ όταν τα γράφω :)

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βήμα βήμα

Μουσικές ανησυχίες με κρατούν ξάγρυπνο απόψε, καθώς ένα αρκετά υποφερτό

Khara-Khoto, η «μαύρη πόλη»

Κατά κοινή ομολογία η ιστορία της πόλης του Khara-Khoto γνωστή