Μαύρη Θάλασσα: Η ιστορική σημασία και ο σύγχρονος ελληνισμός

Το Βυζάντιο μία από τίς πόλεις που δημιουργήθηκε από την μαύρη θάλασσα
Πηγή:Protothema.gr

Οι Αρχαίοι Έλληνες είναι μία από τις πιο γνωστές πολιτισμικά ομάδες του κόσμου. Το εμπόριο και η ναυσιπλοΐα, αποτελούσαν τις κύριες πηγές εσόδων για τις πόλεις και μεγάλη σημασία κατείχε η Μεσόγειος θάλασσα. Όμως , σταδιακά η Μαύρη Θάλασσα άρχισε να είναι ο κύριος πόλος έλξης του ενδιαφέροντος των πολιτών. Έτσι , μέσα από τα ταξίδια και τις συχνές μετακινήσεις των πληθυσμών πολλοί ταξιδιώτες  συνέβαλαν στην ανάπτυξη του αρχαίου ελληνικού κόσμου και πολιτισμού.

Το εμπόριο που είχε η Μαύρη Θάλασσα

Η Μαύρη Θάλασσα ήταν τόπος που λειτουργούσε ως αποικία για τους αρχαίους Έλληνες. Ακόμη, εκείνη την περίοδο ήταν ιδιαίτερα αισθητή η άνοδος των πόλεων-κρατών, η καθεμία με τις δικές της φιλοδοξίες και οικονομικές ανάγκες, που ζητούσαν καλύτερες ευκαιρίες. Αυτές οι πόλεις χρειάζονταν απεγνωσμένα να υποστηρίξουν και να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους. Η Μαύρη Θάλασσα, με τους τεράστιους πόρους και τη στρατηγική της θέση, πρόσφερε ένα νέο σύνορο για αυτές τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι, αυτό το μέρος είχε στρατηγική σημασία. Βρισκόταν ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη και έτσι συνέδεε οικονομικά τις δύο ηπείρους. Η οικονομική έλξη της ευρύτερης περιοχής της Μαύρης Θάλασσας ήταν αναμφισβήτητη. Οι ακτές και η ενδοχώρα της ήταν πλούσιες σε κάθε λογής πόρους, ιδιαίτερα αυτούς που είτε ήταν σπάνιοι είτε απελπισμένα αναζητούμενοι στην ελληνική ηπειρωτική χώρα. Αυτό περιελάμβανε δημητριακά για τη διατροφή των αυξανόμενων πληθυσμών των πόλεων-κρατών, ψάρια για να εμπλουτίσουν τη διατροφή τους και πολύτιμα μέταλλα για να βοηθήσουν τις οικονομίες τους να αναπτυχθούν. Επιπλέον, με αυτή την ανάπτυξη που γνώριζε η ευρύτερη περιοχή , οι πόλεις μπορούσαν να ξεκινήσουν σημαντικά οικοδομικά έργα και να συντηρήσουν τον στόλο.

Διαβάστε επίσης  Η αλληγορία του σπηλαίου του Πλάτωνα

Οι περιοχές της Μαύρης Θάλασσας που σημάδεψαν τους Έλληνες

Σταδιακά , κάποιες πόλεις της Μαύρης Θάλασσας γνώρισαν μεγάλη οικονομική άνθιση. Η Σινώπη αποτελούσε σημαντικό στρατηγικό φυλάκιο και προστάτευε Θαλάσσιες οδούς από τους αντίπαλους. Επιπλέον , η πόλη είχε λιμάνι και εμπόριο με κύρια προϊόντα παραγωγής το κρασί και το λάδι. Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν το γεγονός ότι ήταν η πρώτη περιοχή που έκοψε νόμισμα. Το Βυζάντιο ήταν ιδιαίτερα γνωστό για το στενό του Βοσπόρου. Αυτή η τοποθεσία έδωσε στους κατοίκους της πρόσβαση μεταξύ της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Επιπρόσθετα, είχε την δυνατότητα να επιβάλλει τέλη στα διερχόμενα πλοία και μετέπειτα ίδρυσε την Κωνσταντινούπολη που μέχρι σήμερα αποτελεί μία από τις πιο ιστορικές και σημαντικές πόλεις της Ευρώπης. Τα αρχαιολογικά ερείπια αυτών των ελληνικών αποικιών, μέχρι τα εξαίσια ερείπια της Ολβίας, συνεχίζουν να αιχμαλωτίζουν τους αρχαιολόγους και τους λάτρεις της ιστορίας. Αυτές οι τοποθεσίες χρησιμεύουν ως γέφυρα στο παρελθόν. Προσφέρουν πληροφορίες για όλους εκείνους τους Έλληνες που κάποτε ζούσαν στο σταυροδρόμι δύο ηπείρων. Τέλος, ο συνδυασμός της ελληνικής και της τοπικής παράδοσης εκεί άφησε μια πλούσια κληρονομιά που επηρέασε τις τοπικές κοινωνίες μέχρι σήμερα.

Πηγή: Kampouris Nick(2024) The History of the Ancient Greek Colonies in the Black Sea Ανακτήθηκε από https://greekreporter.com/2024/02/15/ancient-greek-colonies-black-sea/ (τελευταία πρόσβαση 10/4/24)

Advertisements
Ad 14

Ονομάζομαι Λάμπρου Αθανασία και είμαι τρίτος της στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης στο ΕΚΠΑ.Λατρευω να αρθογραφω και σκοπός μου είναι μέσα από τα άρθρα μου να μεταδωσω αυτο το πάθος και σε άλλους.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

20 παράξενα γεγονότα από την ιστορία

Υπάρχουν κάποια ιστορικά γεγονότα που δεν είναι γνωστά σε όλους

Indie Films: Είναι overrated ο ανεξάρτητος κινηματογράφος;

Οι indie ταινίες, aka ο ανεξάρτητος κινηματογράφος, έχουν πολλά χαρακτηριστικά