Φρύνη: H ιστορία μιας εταίρας

Φρύνη

Η Μνησαρέτη (το πραγματικό της όνομα), γεννήθηκε το 371 ή το 365 π.Χ στις Θεσπιείς της Βοιωτίας σε μια φτωχική οικογένεια, για να βοηθήσει την οικογένειά της από πολύ μικρή μάζευε και πουλούσε κάπαρη. Η αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντός την έφεραν στην Αθήνα, όπου στην αρχή δούλεψε ως αυλητρίδα, ενώ πολύ σύντομα λόγω της ομορφιάς  άρχισε να ασκεί το επάγγελμα της εταίρας.

Οι άλλες εταίρες της έδωσαν το ψευδώνυμο Φρύνη που σημαίνει  χελώνα, λόγω του χρυσοπράσινου χρώματος του δέρματος της. Η Φρύνη, σε λίγο χρονικό διάστημα απέκτησε τόσο μεγάλη φήμη, που την γνώριζαν όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η Φρύνη, δεν ήταν μόνο μια πανέμορφη εταίρα αλλά ήταν καλλιεργημένη και έξυπνη και αυτό το αποδεικνύουν μερικές εύστοχες απαντήσεις που έδωσε σε επίδοξους εραστές της. Ο ποιητής  Μάχων γράφει ότι κάποτε ένας ζήτησε από τη Φρύνη να του δοθεί κι εκείνη απαίτησε μία μνα, δηλαδή εκατό δραχμές. Κι όταν εκείνος σχολίασε ότι την προηγούμενη μέρα είχε πάει μ’ έναν ξένο για δύο χρυσούς στατήρες, δηλαδή σαράντα αργυρές δραχμές, εκείνη του απάντησε: «Περίμενε λοιπόν κι εσύ μέχρι να μου ξαναέρθει ερωτικό πάθος  και θα σου πάρω τόσα».

Ο Πραξιτέλης, εμπνεύστηκε από την ίδια το άγαλμα της  Κνιδίας Αφροδίτης η οποία ήταν γυμνή, (ονομάστηκε έτσι επειδή την αγόρασαν οι πολίτες της Κνίδου). Το άγαλμα, τοποθετήθηκε  στο ναό της Αφροδίτης στην Κνίδο, που βρίσκονταν στη μέση ενός ιερού άλσους. Κατά τον Πλίνιο, ο ναός ήταν έτσι διαρρυθμισμένος ώστε οι επισκέπτες να βλέπουν από παντού το άγαλμα της.

Ο Πλάτων ο Νεότερος, αναφέρει πως  η Θεά Αφροδίτη ταξιδεύει στην Κνίδο αφού το περιεργάστηκε από όλες τις μεριές αναφώνησε «Και που με είδε γυμνή ο Πραξιτέλης;» Σε ένα άλλο επίγραμμα αγνώστου ποιητή η Αφροδίτη απορημένη λέει: «Τρεις άνδρες μόνο με είδαν γυμνή, ο Πάρις, ο Αγχίσης και ο Άδωνις, ο Πραξιτέλης που;» 

Ο Καλλίστρατος, αναφέρει πως η Φρύνη συσσώρευσε τόσα πλούτη ώστε όταν το 335 π.Χ ο Αλέξανδρος έκαψε τη Θήβα και γκρέμισε τα τείχη της προσφέρθηκε να την ανοικοδομήσει με την προϋπόθεση να τεθεί επιγραφή πάνω από την πύλη, η οποία να ανέφερε «Αλέξανδρος μέν κατέσκαψεν, ανέστησε δε Φρύνη η εταίρα», όμως οι Θηβαίοι αρνήθηκαν την πρότασή της, φοβούμενοι πιθανόν αντίποινα του Αλεξάνδρου.

Διαβάστε επίσης  Αλκυονίδες μέρες: Ο μύθος της Αλκυόνης

Ο ρήτορας, ο Ευθίας, προσπάθησε να γίνει εραστής της διάσημης εταίρας επειδή όμως η Φρύνη τον απέρριψε εκείνος για να την εκδικηθεί την κατηγόρησε για ασέβεια προς τα θεία και την μήνυσε στην Ηλιαία. Η Φρύνη ζήτησε από τον Υπερείδη να αναλάβει την υπεράσπισή της, ήταν μαθητής του Ισοκράτη και του Πλάτωνα.

Ο Ευθίας με τα επιχειρήματά του που προέβαλλε, στοχεύοντας το θρησκευτικό αίσθημα, έπεισε πολλούς από τους Ηλιαστές πως η Φρύνη πράγματι πρόσβαλε τα θεία. Ο Υπερείδης υπερασπιζόμενος τη Φρύνη ομολόγησε δημόσια πως υπήρξε και αυτός εραστής της. Δήλωσε πως γνωρίζοντας καλά τον χαρακτήρα της κατηγορουμένης δεν θα ασεβούσε ποτέ προς τα θεία και ότι η πραγματική αιτία της αγωγής της ήταν η απόρριψη του έρωτα του ενάγοντα προς την εναγομένη.

Ωστόσο, ο Υπερείδης δεν μπορούσε να μεταπείσει όλους τους Ηλιαστές. Τότε, άρπαξε τη Φρύνη από το χέρι φέρνοντάς τη μπροστά για να μπορούν να τη βλέπουν όλοι και τραβώντας τον πέπλο της ρώτησε «Ποιος από εσάς θα καταδικάσει τη δύναμη και το κάλλος της Θεάς;» και εμφάνισε μπροστά στα βλέμματα των Ηλιαστών τα κάλλη της Φρύνης. Οι Ηλιαστές θαμπωμένοι από το κάλλος της Φρύνης και νομίζοντας πως πράγματι έβλεπαν μπροστά τους την ίδια τη Θεά Αφροδίτη, την αθώωσαν. Από τότε θεσπίστηκε νόμος πως δεν θα έβγαζαν καταδικαστική απόφαση για κανέναν εάν πρώτα δεν τον έβλεπαν μπροστά τους.

Η Φρύνη μέχρι τα βαθιά γεράματα δεν έπαψε στιγμή να ασκεί το λειτούργημα της εταίρας, εκμεταλλευόμενη στο έπακρο την ομορφιά της και δεν έριξε την τιμή της αμοιβής της. Ωστόσο, κανείς ιστορικός δεν αναφέρει την ημερομηνία και τον τρόπο θανάτου της.

Διαβάστε επίσης  Δυσορθογραφία: Όταν τα ορθογραφικά λάθη δεν είναι τεμπελιά

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.