Πένθος: Απώλεια και αποδοχή

πηγή εικόνας: google.com

 

Ορισμός πένθους

Το πένθος είναι το συναίσθημα λύπης και θλίψεις που βιώνει το άτομο όταν χάνει κάτι σημαντικό. Το πένθος δεν σχετίζεται μόνο με τον θάνατο κάποιου αγαπημένου προσώπου αλλά με την απώλεια γενικότερα. Ο άνθρωπος μπορεί να πενθεί για διάφορους λόγους όπως για τα άτομα που αγαπάει, αν έχασε την δουλειά του, την υγεία του, έναν φίλο, κάθε είδους απώλεια θεωρείτε εξίσου σημαντική. Το περίεργο με την απώλεια είναι πως δεν την συνειδητοποιούμε εκείνη την στιγμή λόγω της ψυχικής και πνευματικής άρνησης που βιώνει ο οργανισμός μας. Χρειάζεται χώρος και χρόνος για αποδοχή της κατάστασης περνώντας μέσα από κάποια στάδια, τα λεγόμενα στάδια του πένθους.

Στάδια πένθους

  • Άρνηση, συνήθως η άρνηση βιώνεται σαν σοκ καθώς δε υπάρχει πλήρης εν συναίσθηση τις παρούσας κατάστασης.
  • Θυμός, όταν αρχίζω να καταλαβαίνω τι συμβαίνει πραγματικά τότε εμφανίζεται ο θυμός. Θυμώνουμε, νευριάζουμε και στεναχωριόμαστε για αυτό που χάσαμε αποδίδοντας ευθύνες σε τρίτους που μπορεί να φταίνε ή και όχι. Τα κυρίαρχα συναισθήματα που συνοδεύουν αυτό το στάδιο είναι η οργή, υπερένταση, όλα και όλοι μας φταίνε, αδικία και ένα τεράστιο << γιατί >> .
  •  Διαπραγμάτευση της κατάστασης, το άτομο αρχίζει να διαπραγματεύεται την πραγματικότητα με διάφορους τρόπους προσπαθώντας να κάνει την κατάσταση πιο απλή και απαλή. Η σκέψη τις διαπραγμάτευσης είναι, πόσα πράγματα θα μπορούσα να αλλάξω αποτρέποντας αυτό που βιώνω τώρα, όσα θα ήθελα να πώ και δεν τα είπα , όσα θα ήθελα να είχα κάνει μα δεν πρόλαβα ποτέ. Τελικά νομίζω ότι  η σκέψη τις αλλαγής και τα όσα δεν κάναμε πονάει περισσότερο γιατί συνοδεύονται με τύψης και ενοχές.
  • Κατάθλιψη, πολεμάς με όλους τους τρόπους μέσα σου , πέρασες από αρκετά στάδια και πλέον έχεις κουραστεί και αρχίζεις να αποσύρεσαι σιγά σιγά. Είναι το συναίσθημα της ματαιότητας, σαν να μην σε ενδιαφέρει κάτι πλέον για την ζωή σε συνδυασμό με χαμηλή διάθεση , εξόντωση , υπνηλία.
  • Αποδοχή, έρχεται αυτή η στιγμή στην ζωή μας που καταλαβαίνεις ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι πλέον, παρά μόνο να το αποδεχτείς και να συνεχίσεις σύμφωνα με την ροή της ζωής. Στο άκουσμα της δύσκολο, αλλά κάποια στιγμή όλα περνάνε και αν δεν περνάνε ο χρόνος γνωρίζεις πως να απαλύνει τον πόνο της ψυχής.
Διαβάστε επίσης  Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ψυχολογία μας

Το πένθος είναι μια διαδικασία που μας ακολουθεί σε όλη μας την ζωή, κανένας πόνος και καμία απώλεια δεν ξεπερνιούνται απόλυτα όσο και να θέλεις να ξεχάσεις πάντα κάποιο γεγονός θα ενεργοποιεί ξανά την ανάμνηση. Με την πάροδο του χρόνου δεν ξεχνάς, απλά συνηθίζεις και προχωράς με όσα ψυχικά κατάλοιπα και αν έχουν μείνει χαραγμένα σε νου και ψυχή.

Αντιμετώπισέ το

Δυστυχώς όλη μας περνάμε από το δύσκολο στάδιο του πένθους, δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν το έχει βιώσει ή δεν θα το βιώσει. Συνειδητά πρέπει να είμαστε έτοιμη για αυτήν την στιγμή και να γνωρίζουμε πως μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτόν τον αποχωρισμό. Το να αποδεχόμαστε την θλίψη μας και τον πόνο μας είναι ότι πιο σημαντικό για την μετέπειτα εξέλιξη, πάντα μέσα από τέτοιες καταστάσεις βγαίνουμε πιο δυνατή. Η αποδοχή όλων των συναισθημάτων πρέπει να βιώνετε και να γίνετε σεβαστή και από τον ίδιο μας τον εαυτό και από τον περίγυρό μας.

 

 

Advertisements
Ad 14

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

βουνό ή θάλασσα;

Είσαι τύπος του υψομέτρου ή του υγρού στοιχείου;

Ο όρος διακοπές, ανεξαρτήτως διάρκειας, ορίζεται διαφορετικά για τον καθένα.
Ice Cube

Ice Cube: Πρώτα ράπερ, μετά ηθοποιός

Ο Ice Cube είναι Αμερικανός ράπερ, τραγουδοποιός, ηθοποιός και παραγωγός