Εξωπλανήτης χωρίς σύννεφα: O πρώτος όμοιος με τον Δία

Ο πρώτος όμοιος με τον Δία εξωπλανήτης χωρίς σύννεφα
Ο πρώτος όμοιος με τον Δία εξωπλανήτης χωρίς σύννεφα Image credit: M. Weiss / Harvard & Smithsonian Center for Astrophysics.

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε σε έναν εξωπλανήτη χωρίς σύννεφα, τον WASP-62b, τον πρώτο καυτό Δία αυτής της κατηγορίας . O εξωπλανήτης αυτός είναι μόλις ο δεύτερος εξωπλανήτης χωρίς σύννεφα που έχουμε ανακαλύψει. Ο πρώτος ήταν ο WASP-96b, βρέθηκε το 2018 και ήταν ένας καυτός Κρόνος. Οι εξωπλανήτες χωρίς σύννεφα είναι πολύ σπάνιοι στο σύμπαν και αποτελούν περίπου το 7% των πλανητών. Παρακάτω θα δούμε μερικά βασικά χαρακτηριστικά του WASP-62b αλλά και γιατί είναι ένας πολύ ενδιαφέρων πλανήτης.

WASP-62b: ο δεύτερος  εξωπλανήτης χωρίς σύννεφα

Ας δούμε τι γνωρίζουμε για τον WASP-62b, εκτός από το ότι είναι ένας εξωπλανήτης χωρίς σύννεφα. Ο WASP-62b βρίσκεται σε απόσταση 575 ετών φωτός από εμάς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα κι αν κινούμασταν με την ταχύτητα του φωτός θα χρειαζόμασταν 575 χρόνια για να φτάσουμε σε αυτόν! Εκτός αν ανακαλύπταμε κάποιον τρόπο να ταξιδεύουμε στον χωροχρόνο μέσα από σκουληκότρυπες, αλλά αυτό μέχρι στιγμής συμβαίνει μόνο στη θεωρητική φυσική και στην επιστημονική φαντασία. Επιπλέον, ο WASP-62b ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από το άστρο σου σε 4,4 ημέρες. Φανταστείτε μέσα σε 4,5 περίπου ημέρες να διανύατε όλες τις εποχές του χρόνου! Βέβαια, ο πλανήτης αυτός είναι καυτός, οπότε δεν θα υπήρχε χειμώνας με την έννοια που τον ξέρουμε. Ο WASP-62b είναι πολύ κοντά στο άστρο του, συγκεκριμένα βρίσκεται σε απόσταση 0,06 AU.  Για να κατανοήσουμε καλύτερα την απόσταση, αρκεί να σκεφτούμε ότι βρίσκεται πιο κοντά από ότι ο Ερμής στον ήλιο, ο οποίος  απέχει 0,39 AU. Oπότε, καταλαβαίνουμε ότι ο πλανήτης αυτός είναι όντως καυτός. Επίσης, έχει το μισό μέγεθος του Δία. Έτσι, προκύπτει και η κατηγοριοποίηση του ως καυτός Δίας.

Διαβάστε επίσης  Από το Βig Bang στα Big Data. Από τον Αχιλλέα Δρένο
Αέριος γίγαντας πολύ κοντά στο άστρο του
Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός καυτού Δία, Πηγή εικόνας; vice.com Image Credit: Kevin Gill

H ανακάλυψη του εξωπλανήτη WASP-62b;

H Alam Munazza, επικεφαλής στην έρευνα του Center of Astrophysics, Harvard & Simthsonian, κατά την οποία ανακαλύφθηκε ο εξωπλανήτης χωρίς σύννεφα WASP-62b, αναφέρει: “Παραδέχομαι ότι στην αρχή δεν ήμουν ιδιαίτερα ενθουσιασμένη με αυτόν τον πλανήτη. Αλλά μόλις άρχισα να κοιτάζω τα δεδομένα, ενθουσιάστηκα”.  Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Ηubble εξέτασε την ατμόσφαιρα του εξαπλανήτη  για την παρουσία των χημικών στοιχείων Κάλιο και Νάτριο. Ενώ δεν υπήρχε καθόλου Κάλιο, η παρουσία του Νατρίου ήταν εντυπωσιακά ξεκάθαρη. Αν υπήρχαν σύννεφα ή ομίχλη στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, θα επισκίαζαν την παρουσία του.  Συνήθως, οι αστρονόμοι έχουν μόνο μικρές ενδείξεις για την ύπαρξη  αυτού του στοιχείου σε εξωπλανήτες. “Αυτό (η ξεκάθαρη ύπαρξη Νατρίου) είναι απόδειξη ότι βλέπουμε μια καθαρή ατμόσφαιρα”, σχολιάζει η Alam. Δηλαδή, είχαν ανακαλύψει έναν εξωπλανήτη χωρίς σύννεφα. Φανταστείτε έναν πλανήτη χωρίς σύννεφα, άρα και χωρίς βροχή, χωρίς ομίχλη. Φανταστείτε πώς θα ήταν αν δεν υπήρχαν σύννεφα στη Γη, οπότε ούτε χιόνι, ούτε βροχή και ο ήλιος δεν θα κρυβόταν  ποτέ από σύννεφα. Όμως, από την άλλη θα βλέπαμε πεντακάθαρα τον νυχτερινό ουρανό, κάθε βράδυ.  Φανταστείτε έναν νυχτερινό ουρανό με εκατομμύρια αστέρια, χωρίς σύννεφα, ορατά κάθε νύχτα.

Αστερισμός Dorado όπου βρίσκεται ο εξωπλανήτης χωρίς σύννεφα WASP-62b
O αστερισμός Dorado(ή Δελφίνι) όπου βρίσκεται ο εξωπλανήτης WASP-62b Πηγή εικόνα: esahubble.org Image Credit:A. Fujii

Εξωπλανήτης χωρίς σύννεφα και Επιστήμη

Πώς όμως δημιουργείται ένας εξωπλανήτης χωρίς σύννεφα; Οι αστρονόμοι υποστηρίζουν ότι η μελέτη εξωπλανητών χωρίς σύννεφα θα οδηγήσει στην απάντηση αυτής της ερώτησης και στην καλύτερη κατανόηση της προέλευσης τους. “(Η σπανιότητα τους) υποδηλώνει ότι κάτι άλλο συμβαίνει ή ότι σχηματίστηκαν με διαφορετικό τρόπο από ότι οι υπόλοιποι πλανήτες”, αναφέρει η Alam.  Επιπλέον, μια καθαρή ατμόσφαιρα διευκολύνει την μελέτη της χημικής σύνθεσης του πλανήτη. Επομένως, ένας εξωπλανήτης χωρίς σύννεφα είναι πιο εύκολο να μάθουμε από τι είναι φτιαγμένος. Με την εκτόξευση του James Webb Space Telescope φέτος τον Οκτώβριο η ομάδα αστρονόμων ευελπιστεί να μάθει περισσότερα για αυτόν τον εξωπλανήτη χωρίς σύννεφα. Οι ερευνητές έχουν σκοπό να αξιοποιήσουν την καλύτερη ανάλυση και την μεγαλύτερη ακρίβεια του James Webb για να ψάξουν για την ύπαρξη κι άλλων χημικών στοιχείων στην ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη, όπως το Πυρίτιο(Si).

Διαβάστε επίσης  Φωτογραφίες της NASA που μοιάζουν σαν…ζωγραφιά
Advertisements
Ad 14

 

Πηγές άρθρου:

  • Astronomers discover first cloudless, Jupiter-like planet (2021). Ανακτήθηκε από https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210121185411.htm.(Τελευταία πρόσβαση: 24.01.201)
  • Cloudless Hot-Jupiter Exoplanet Spotted (2021). Ανακτήθηκε από http://www.sci-news.com/astronomy/cloud-free-atmosphere-wasp-62b-09279.html.(Τελευταία πρόσβαση: 24.01.201)

  • Jorgenson,Α.(2018)WASP-96b: The cloudless exoplanet. Ανακτήθηκε από https://astronomy.com/news/2018/05/the-cloudless-exoplanet.(Τελευταία πρόσβαση: 24.01.201)
  • Cloudless, Jupiter-like planet discovered(2021).Ανακτήθηκε από https://news.harvard.edu/gazette/story/2021/01/astronomers-discover-first-cloudless-jupiter-like-planet/.(Τελευταία πρόσβαση: 24.01.201)

 

Έχω σπουδάσει στο τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ασχολούμαι με την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στον ελεύθερο μου χρόνο μου αρέσει να ζωγραφίζω,να χορεύω tango και latin χορούς, να βγάζω φωτογραφίες, να διαβάζω λογοτεχνία και να βλέπω ταινίες. Με ενδιαφέρουν πολύ η Αστρονομία και η Αστροφυσική.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Φρύδια

Φρύδια: 5 tips για ένα άψογο αποτέλεσμα

Φρύδια, ή αλλιώς ο καμβάς του προσώπου μας και αυτό διότι

Космобет – Нове ліцензійне онлайн казино Cosmobet.ua

Рік заснування 2024 Мінімальний депозит 100 грн Advertisements Мінімальний вивод