Ενυδάτωση σε βάθος της ξηρής επιδερμίδας

ενυδάτωση
Πηγή Εικόνας: Pinterest.com

Η ενυδατωμένη και λαμπερή επιδερμίδα είναι αυτό που όλες ζητάμε από την καθημερινή μας skincare ρουτίνα. Τι γίνεται όμως με τις ξηρές επιδερμίδες όπου η ενυδάτωση αποτελεί μακρινό όνειρο; Ειδικότερα σε περιόδους έντονων κλιματικών εναλλαγών, όπως οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα ή ο καυτός ήλιος του καλοκαιριού είναι παράγοντες που συμβάλλουν στην εξάτμιση του νερού που χρειάζεται το δέρμα σου για να παραμείνει ενυδατωμένο. Αν και εσύ έχεις κουραστεί να νιώθεις το δέρμα σου τόσο άγριο, συνέχισε να διαβάζεις για να ανακαλύψεις του τρόπους με τους οποίους θα πετύχεις την βαθιά ενυδάτωση του.

Ποια είναι τελικά τα αίτια ;

Η ξηρή επιδερμίδα είναι ένα πρόβλημα το οποίο οφείλεται είτε σε γενετικούς παράγοντες είτε σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως το κλίμα. Οι παράγοντες αυτοί οδηγούν στην αλλοίωση του προστατευτικού φραγμού της επιδερμίδας, το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα την μειωμένη παραγωγή λιπιδίων. Με την πάροδο του χρόνου ο προστατευτικός φραγμός του δέρματος, έχει την τάση να χάνει την ομοιομορφία του. Συνεπώς, η αλλοίωση αυτή σχετίζεται με την αδυναμία των επιδερμικών κυττάρων να συγκρατήσουν το νερό το οποίο εξατμίζεται. Για τον λόγο αυτό η επιδερμίδα γίνεται ξηρή, προκαλώντας το αίσθημα τραβήγματος και κνησμού.

ξηρή επιδερμίδα
Πηγή Εικόνας: Pinterest.com

Πως όμως θα πετύχεις την βαθιά ενυδάτωση ;

Σωστή Διατροφή 

Αν και αποτελεί πλέον κλισέ, η σωστή διατροφή είναι η λύση για ακόμη μια φορά. Αν θέλουμε να βάλουμε ένα οριστικό τέλος στην ξηρότητα της επιδερμίδας θα πρέπει να ξεκινήσουμε την ενυδάτωση της από μέσα. Σίγουρα, το νερό είναι ο νούμερο ένα σύμμαχος σου στο ταξίδι αυτό, παρ’ όλα αυτά δεν είναι αρκετό. Πρόσθεσε στην διατροφή σου τροφές που είναι αυξημένες σε λιπίδια που βοηθούν στην ελαστικότητα της επιδερμίδας. Τέτοιες τροφές είναι οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο, τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, τα ραπανάκια, το αγγούρι και το μπρόκολο. 

Διαβάστε επίσης  Mary Quant: Η εφευρέτρια της μίνι φούστας

Ενυδατικά Συστατικά

Υπάρχουν κάποια συστατικά τα οποία αν τα εντάξεις στην καθημερινή σου skincare ρουτίνα μπορούν να κάνουν θαύματα. Ένα από αυτά τα συστατικά είναι και το γνωστό σε όλους υαλουρονικό οξύ, το οποίο έχει την ικανότητα να δεσμεύει χίλιες φορές το βάρος του σε νερό διατηρώντας την υγρασία που χρειάζεται το δέρμα σου. Παρόμοια λειτουργία έχει και η γλυκερίνη η οποία καθώς έχει μικρότερο μόριο, μπορεί και εισχωρεί βαθύτερα στην επιδερμίδα. Επιπλέον συστατικά είναι η αλόη, η πανθενόλη, τα ceramides και τα λιπαρά οξέα.

Advertisements
Ad 14

Οι τρόποι με τους οποίους μπορείς να εισχωρήσεις τα συστατικά αυτά στην επιδερμίδα σου είναι οι ενυδατικές κρέμες πλούσιας υφής, οι οροί και οι μάσκες προσώπου. Πιο συγκεκριμένα οι οροί βοηθούν στην παροχή όλων αυτών των ενυδατικών συστατικών στο δέρμα, ενώ οι ενυδατικές κρέμες δημιουργούν μια μεμβράνη η οποία βοηθά στο να παραμείνουν αυτά τα συστατικά στην επιδερμίδα. Extra tip: η καλύτερη στιγμή για να τοποθετήσεις την ενυδατική σου είναι μετά το ντουζ καθώς θα κλειδώσει την υγρασία που έχει το δέρμα σου εκείνη την στιγμή.

ενυδάτωση
Πηγή Εικόνας: Pinterest.com

 

Μάθε να χρησιμοποιείς τα ενεργά συστατικά για σωστή ενυδάτωση 

Πλέον έχουν γίνει γνωστά πολλά στοιχεία όπως η ρετινόλη και τα άλφα υδροξέα (ΑΗΑ) τα οποία υπόσχονται ότι θα σου χαρίσουν το λαμπερό δέρμα που ζητάς. Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να είσαι πάρα πολύ προσεκτική όταν τα χρησιμοποιείς, καθώς μπορεί να πετύχεις τα αντίθετα αποτελέσματα. Για παράδειγμα η συνεχόμενη χρήση άλφα υδροξέων μπορεί να προκαλέσει στο δέρμα σου αφυδάτωση, ενώ η ρετινόλη μπορείς να προκαλέσει έντονους ερεθισμούς. Για τον λόγο αυτό, μάθε να ακούς το δέρμα σου και είναι σίγουρο ότι θα σε οδηγήσεις εκεί που θες.

Διαβάστε επίσης  Οι ωραιότερες street style εμφανίσεις από την NYFW
ενυδάτωση
Πηγή Εικόνας: Pinterest.com

Από μικρή με συνάρπαζε η μόδα και η συμβολή της στην καθημερινότητα όλων μας, είναι ο τρόπος μας να εκφράζουμε συνεχώς όλα όσα νιώθουμε και πιστεύουμε

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βρεφικά προιόντα Ελλάδα

Η ακρίβεια στα βρεφικά προιόντα, Γονείς και Παιδιά

Η ακρίβεια και η ασφάλεια των βρεφικών προϊόντων αποτελούν ζωτικά

Η βασίλισσα του τίποτα: Το κλείσιμο που αξίζουμε

Η Βασίλισσα του Τίποτα, το τρίτο και τελευταίο μέρος της