Μαρία Ρουσάκη: Η συγγραφέας των καλύτερων διδακτικών παιδικών βιβλίων

Μαρία Ρουσάκη
Μαρία Ρουσάκη

 

Κα Ρουσάκη πείτε μας λίγα λόγια για τον εαυτό σας.

Πέρα από συγγραφέας είμαι μαμά δύο ενήλικων αγοριών και μιας έφηβης κόρης. Είμαι κοινωνιολόγος και μεταφράστρια. Μέσα από τη συγγραφή 60 βιβλίων (παιδικών, εφηβικών και ενηλίκων) τα τελευταία 21 χρόνια, έμαθα να μπαίνω στον ψυχισμό των ανθρώπων, να μαθαίνω περισσότερα για μένα, να κατανοώ τον κόσμο λίγο καλύτερα, και όλα αυτά πλέκοντας λέξεις και ιστορίες.

 

Πότε και πως ξεκινήσατε τη συγγραφή και τι σας ώθησε να το κάνετε;

Δεν θεωρώ τις διακρίσεις και τα βραβεία σημαντικά. Η μεγαλύτερη ανταμοιβή για μένα είναι η αγάπη που έχω για τη δουλειά μου. Να αγγίζω ψυχές με τα λόγια μου. Να γράφω και να μοιράζομαι έναν ουράνιο τόξο συναισθημάτων και ιδεών.

 

Τα βιβλία σας έχουν προταθεί για πολλά βραβεία. Πως προέκυψε;

Δεν θεωρώ τις διακρίσεις και τα βραβεία σημαντικά. Η μεγαλύτερη ανταμοιβή  είναι η αγάπη μου, για τη δουλειά μου. Θέλω να αγγίξω ψυχές με τα λόγια μου.  γράφω και να μοιράζομαι έναν ουράνιο τόξο συναισθημάτων και ιδεών.

Υπάρχει κάποιο από τα βιβλία σας, που ξεχωρίσατε; Και αν ναι, ποιο είναι αυτό και γιατί;

Αγαπώ όλα τα βιβλία μου ισάξια γιατί είναι τα παιδιά μου, κομμάτια του εαυτού μου, δημιουργήματα της φαντασίας μου. Κάθε ήρωας ζει μέσα μου σαν υπαρκτό πρόσωπο. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω καμία ιστορία.

Γνωρίζουμε πως τα περισσότερα παιδικά βιβλία έχουν να διδάξουν κάτι. Πως επιλέγετε το θέμα του εκάστοτε βιβλίου;

Με εμπνέει το γέλιο των παιδιών. Η φύση. Οι ανατροπές της ζωής. Ο κόσμος που περνά απαρατήρητος. Πολλά με εμπνέουν αλλά τα στοιχεία που συνθέτουν μια ιστορία χτίζονται κομμάτι κομμάτι και σε διάρκεια χρόνου. Οι ιδέες πάντα επεξεργάζονται μέσα μου, είτε γραφτούν σε βιβλίο είτε όχι. Ωστόσο όλα τα βιβλία μου έχουν και κοινωνικές προεκτάσεις. Μιλούν για θέματα που απασχολούν τους περισσότερους, αναλόγως σε ποια ηλικία απευθύνομαι.

Διαβάστε επίσης  Άλεξ Δράκος-Κτιστάκης: «Η jazz δεν καθορίζεται από το χρήμα. Είναι αυθεντικό είδος μουσικής!»

 

Μπορείτε να μας πείτε πως προέκυψαν οι συνεργασίες με την SCBWI Greece;

Ήμουν υπεύθυνη της SCBWI Greece (The Society of Children’s Book Writers and Illustrators) για 4 πανέμορφα χρόνια, διοργανώνοντας πολλές δράσεις γύρω από το παιδικό βιβλίο, από εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια συγγραφής και εικονογράφησης, παρουσιάσεις βιβλίων με κουκλοθέατρα και μουσικές, μέχρι μηνιαίες συναντήσεις συγγραφέων και εικονογράφων σε διάφορα σημεία της πόλης. Ήταν μια υπέροχη εποχή που θα μου μείνει αξέχαστη.

Τι θα συμβουλεύατε στους νέους συγγραφείς;

Να διαβάζουν πολύ, ειδικά το είδος βιβλίων που επιθυμούν να εκδώσουν. Επίσης, να μη θεωρούν το χειρόγραφο τους αριστούργημα, να είναι ανοιχτοί σε διορθώσεις και στις αλλαγές, να βελτιώνονται με καλή διάθεση και εφόσον έχουν ταλέντο, να μην παραιτηθούν.

 

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Εγώ ευχαριστώ! Καλές γιορτές!

Η Συγγραφέας

Μαρία Ρουσάκη
Πηγή: https://www.klidarithmos.gr

Η Μαρία Ρουσάκη είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων.  Κατάγεται από την Καλαμάτα, όμως γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη. Την βράβευσαν από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2002, και από το Oppenheim Toy Portofolio το 2003. Τα βιβλία της ήταν υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας το 2004 και το 2006. Η ίδια ήταν υποψήφια για το βραβείο “Γυναίκα της Χρονιάς 2017” του περιοδικού Votre Beaute στην κατηγορία Συγγραφέας. Στην συνέντευξη αυτή μας εξιστορεί πως ξεκίνησε το ταξίδι της συγγραφής.

Τα βιβλία της κας Ρουσάκη είναι τα

  • Κουρέψου Μαξ

      Πηγή: https://www.klidarithmos.gr/

     

 

Πες τα λόγια σου Μαξ
Πηγή: https://www.klidarithmos.gr/
  • και  το”Παίξε Μάξ” που εκδόθηκε τον Μάϊο του 2022.
Παίξε Μαξ
Πηγή: https://www.klidarithmos.gr/

 

Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και μπορείτε να τα προμηθευτείτε εδώ.

 

Διαβάστε επίσης  Nomik : "Ίσως βρήκα τον κόσμο ανάποδα"

Είμαι καθηγήτρια μουσικής. Στον ελεύθερο μου χρόνο μου αρέσει να διαβάζω. Λατρεύω τα ταξίδια. Κοιτώνας στο Hogwarts: Gryffindor. Αγαπημένο χρώμα: Οποιαδήποτε απόχρωση του μωβ.
Τυχερό νούμερο: 8.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Klute

Klute: Ωδή στην ανθρώπινη ψυχή

Μετά από την τραγική είδηση του θανάτου του αγαπημένου ηθοποιού

Οι ψάθινες τσάντες είναι το απόλυτο καλοκαιρινό αξεσουάρ.

Οι ψάθινες τσάντες, ιδιαίτερα δημοφιλείς τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελούν