Η Αίγινα, σύμφωνα με την μυθολογία, οφείλει το όνομα της στις ερωτικές περιπέτειες του αρχηγού των θεών, τον Δία. Ο γνωστός “μπερμπάντης” του Ολύμπου ερωτεύτηκε την θυγατέρα του θεού Ασωπού, Αίγινα, την οποία και απήγαγε. Κατέφυγαν στο νησί Οινώνη, που μετονομάστηκε σε Αίγινα.
Τώρα βέβαια θα αναρωτιέστε πόση αλήθεια μπορεί να υπάρχει σε αυτό; Μικρή σημασία έχει. Οι περισσότεροι , δεν γνωρίζουν ότι η Αίγινα είχε ηφαίστειο, το οποίο ανήκε στο τόξο των ηφαιστείων του Νοτίου Αιγαίου και γι’ αυτό στο έδαφος της κυριαρχούν πετρώματα που επί της ουσίας είναι στερεοποιημένη λάβα.
Η ιστορία του νησιού χάνεται στα βάθη του χρόνου και εξαιτίας της θέσης της κατοικήθηκε από πολύ νωρίς. Υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα, που τοποθετούν τους πρώτους της κατοίκους το 3500π.Χ. Ο Ηρόδοτος την αναφέρει ως αποικία της Επιδαύρου. Σε ανασκαφές έχουν βρεθεί μινωικά κεραμικά, αλλά και ευρήματα μυκηναϊκής τέχνης, που ανήκουν στην περίοδο που το νησί κατακτήθηκε από τους Δωριείς, γύρω στο 950π.Χ.
Η Αίγινα σε όλη την περίοδο της Αρχαιότητας γνώρισε μεγάλη ακμή ως ναυτική και εμπορική δύναμη και δεν είναι τυχαίο, ότι οι Αιγινήτες υπήρξαν οι πρώτοι που έκοψαν ασημένια νομίσματα στον Ελλαδικό χώρο. Η παρακμή της προήλθε από την απόφασή της να συνασπιστεί με την Σπάρτη και την Κόρινθο, γεγονός που οδήγησε στην κατάληψή της από τους Αθηναίους και την καταστροφή της.
Στο πέρασμα των αιώνων υπήρξαν πολλοί που κατέλαβαν το νησί λόγω της εξαιρετικά καίριας γεωγραφικής θέσης του, για να φτάσουμε το 1827, οπότε και η Αίγινα ορίστηκε και επίσημα ως προσωρινή πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους, ενώ παρέμεινε πρωτεύουσα έως και το 1829.
Στο δικό μας σήμερα, το νησί παραμένει πόλος έλξης για τους Έλληνες επισκέπτες και τους αλλοδαπούς τουρίστες. Μπορεί η Αίγινα να έχει συνδεθεί με το επιβλητικό μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου και τον σπουδαίο ιερό ναό του ή για τους λάτρεις των αρχαίων μνημείων με τον Ναό της Αφαίας, όμως διαθέτει κι άλλα σημαντικά αξιοθέατα.
Το νησί έχει γνωστές και όμορφες παραλίες, οργανωμένες και μη, όπως του Μαραθώνα, της Πέρδικας, της Σαρπάς, της Αγίας Μαρίνας και του Κλειδιού ή Κλήμα.
Η τουριστική του υποδομή ικανοποιεί ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Έχεις τη δυνατότητα να συνδυάσεις το μπάνιο στη θάλασσα, με αρκετές επιλογές για ελαφρύ φαγητό σε beach bar ή για ένα ολοκληρωμένο γεύμα σε ταβέρνες και εστιατόρια του νησιού και όλα αυτά σε μικρές χιλιομετρικές αποστάσεις (ξεχωρίσαμε το εστιατόριο Μάνιτας στο Κύμα για το εξαιρετικό φαγητό και τη ζεστή φιλοξενία).
Χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς το νησάκι Μονή, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Πέρδικα και είναι επισκέψιμο με καΐκι, που μπορείς να πάρεις από το λιμάνι της Πέρδικας ή της Αίγινας. Αποτελεί ιδανικό προορισμό και για όσους διαθέτουν δικό τους σκάφος.
Πρόκειται για ένα καταπράσινο και πανέμορφο μικρό νησί, με μόνιμους κατοίκους ελάφια, κρι – κρι, σκίουρους και πολλά παγώνια, τα οποία μοιάζουν να έχουν εξοικειωθεί με την ανθρώπινη παρουσία. Δύο μοναδικές καταγάλανες παραλίες δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να χαρεί για λίγες ώρες το νησί, ενώ στην οργανωμένη παραλία μπορείς να απολαύσεις το ποτό σου και το φαγητό σου, στο beach bar.
Η Σουβάλα, είναι το δεύτερο λιμάνι της Αίγινας και ήταν γνωστή για τις θερμές πηγές και τα ιαματικά νερά της. Οι πηγές της ήταν γνωστές σε όλη την Ευρώπη για τη θεραπεία ρευματικών, αρθριτικών, δερματικών και γυναικολογικών παθήσεων. Έχει πλέον τακτική σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά και πολλές επιλογές σε ταβέρνες, ουζερί και εστιατόρια, για να συνδυάσεις θάλασσα με καλό φαγητό.
Διαθέτει επίσης, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες που προσφέρουν μία άνετη διαμονή στην περιοχή. Εμείς μείναμε τις δύο πρώτες φορές που επισκεφτήκαμε το νησί (κάποια χρόνια πριν) στο ξενοδοχείο του αγαπημένου φίλου Θράσου Κοτσάνου με το ευρηματικό όνομα “ELA MESA”.
Το ξενοδοχείο διαθέτει άνετα δωμάτια, δύο πισίνες, η μία εκ των οποίων με ενσωματωμένη παιδική πισίνα, για την ασφαλή ψυχαγωγία των μικρών μας φίλων κι ένα πλούσιο πρωϊνό. Διαθέτει επίσης εστιατόριο και cocktail bar.
Η πόλη της Αίγινας είναι η πρωτεύουσα του νησιού και κερδίζει αμέσως την προσοχή σου, με το που φτάνεις στο λιμάνι. Τα νεοκλασικά που κυριαρχούν στην προκυμαία στεγάζουν στο ισόγειό τους καφετέριες, εστιατόρια, παραδοσιακά καφενεία, εμπορικά καταστήματα, μέχρι και τράπεζες και δημιουργούν μία εικόνα βγαλμένη…από το χθες!
Η εσωτερική “παλιά πόλη” του νησιού, με τα σπιτάκια με τις αυλές και τα πλακόστρωτα στενά είναι γεμάτη από μαγαζιά εστίασης και εμπορικά καταστήματα, στα οποία μπορείς να βρεις τουριστικά είδη και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.
Η ψαραγορά με τα παραδοσιακά ουζερί της, αποτελεί ιδιαίτερο κομμάτι της περατζάδας και δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γευτούν θαλασσινούς μεζέδες μέσα σε ένα περιβάλλον που θυμίζει….ψαρότρατα.
Τα γραφικά σοκάκια με τα μικρά καφέ λειτουργούν μέρα και νύχτα και προσφέρουν μία διαφορετική νότα διασκέδασης. Στη βόλτα σας μην ξεχάσετε να ψωνίσετε φρούτα και λαχανικά από τις βάρκες – μανάβικα και προϊόντα φιστικιού από τα υπαίθρια κιόσκια.
Για τη φετινή μας διαμονή επιλέξαμε το ξενοδοχείο HOTEL DANAE, που βρίσκεται επί του παραλιακού δρόμου, λίγο έξω από την πόλη της Αίγινας, στην οδό Καζαντζάκη. Το ξενοδοχείο διαθέτει 54 δωμάτια και μία σουΐτα, με θέα στη θάλασσα και στην πισίνα, όλα πρόσφατα ανακαινισμένα και εντυπωσιακά καθαρά και φροντισμένα, ενώ τηρούνται όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα για την προστασία από την πανδημία.
Η πισίνα του ξενοδοχείου είναι καθαρή, έχει άνετες ξαπλώστρες και μπαρ, προσφέροντας πολύτιμες στιγμές ευεξίας και χαλάρωσης. Στα πολύ θετικά του σέρβις το πλούσιο πρωϊνό που πραγματικά τα έχει όλα και η ευγένεια του προσωπικού.
Μοναδικό μελανό σημείο του νησιού ο ιδιαίτερα κακός φωτισμός των παραλιακών δρόμων περιμετρικά της πόλης, που δυσκολεύει την κυκλοφορία πεζών και τροχοφόρων και κατ’ επέκταση τη ζωή των επαγγελματιών του τουρισμού.
Σε έναν Δήμο γενικά καθαρό, που δείχνει ιδιαίτερη μέριμνα για τα αδέσποτα (τα οποία παρόλα αυτά είναι πολλά!) και πραγματοποιεί εργασίες καθαρισμού των δασών για την πρόληψη πυρκαγιών, καλό θα ήταν να κοιτάξουν κι αυτό το θέμα.
Πολύ εντυπωσιακό είναι επίσης, ότι το νησί διαθέτει τρία (!) θερινά σινεμά, που σε πείσμα των καιρών συνεχίζουν να δίνουν τον τόνο στα καλοκαιρινά μας βράδια. Αρκετά σημαντική και η πολιτιστική δραστηριότητα της Αίγινας, με φεστιβάλ και παραστάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.