Βάργιανη: Το “κρυμμένο” διαμάντι του Παρνασσού

Βάργιανη: Το "κρυμμένο" διαμάντι του Παρνασσού
Πηγή Εικόνας: hikingexperience.gr

Η Βάργιανη είναι ορεινό χωριό του Δήμου Δελφών του Νομού Φωκίδας. Το χωριό είναι κτισμένο στις πλαγιές της κορυφής Γερολέκας του Παρνασσού σε υψόμετρο 880 μέτρων. Αξιοθέατο της περιοχής είναι η Νεραϊδοσπηλιά που βρίσκεται στο μέσο ενός βράχου στα νότια του χωριού και διαθέτει σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 η Βάργιανη ανέδειξε αρκετούς αγωνιστές όπως οι Ηλίας Αντιπάτης, Νίκος Μπαλαούρας και καπετάν Λιάπης, ενώ είκοσι κάτοικοί της συμμετείχαν και στην άλωση του κάστρου των Σαλώνων. Παράλληλα κοντά στο χωριό έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 1824 η μάχη της Πανάσσαρης κατά την οποία οι δυνάμεις των επαναστατημένων Ελλήνων  που είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στη Βάργιανη νίκησαν τα οθωμανικά στρατεύματα του Δερβίζ πασά. Στο άρθρο αυτό θα ταξιδέψουμε μαζί ως τη Βάργιανη, το κρυμμένο διαμάντι του Παρνασσού και θα σου δοθούν διάφορες ιδέες σχετικά με το τι μπορείς να δεις και να κάνεις όταν επισκεφτείς το μέρος αυτό.

Ταξιδιωτική Οργάνωση

Η Βάργιανη είναι χτισμένη όπως είδαμε σε υψόμετρο 880 μέτρων, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι το κρύο και η υγρασία καθιστούν την τοποθεσία ιδιαίτερα παγωμένη. Το κρύο εκεί είναι τσουχτερό δημιουργώντας την ανάγκη για ζεστασιά. Βάλε στην βαλίτσα σου λοιπόν τα πιο ζεστά σου ρούχα, τα κασκόλ και τα πουλόβερ σου γιατί θα χρειαστούν. Εκεί, θα βρεις μικρά ξενοδοχειακά συγκροτήματα αλλά και παραδοσιακά σπίτια που παραπέμπουν σε σαλέ. Οι κάτοικοι της Βάργιανης, όπως και της Αγόριανης που είδαμε σε προηγούμενο άρθρο, είναι φιλόξενοι και ευγενικοί στην πλειονότητά τους και μόλις φτάσεις εκεί θα είναι πρόθυμοι να σε βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστείς.

Must do & see

Οι πηγές Μπουρμπούλα κάτω από τα πλατάνια, το λαογραφικό μουσείο Βάργιανης, το υδραγωγείο και η πλατεία του χωριού είναι σημεία που αξίζει να δείτε. Από τη Βάργιανη ξεκινά το μονοπάτι που καταλήγει στη Νεραϊδοσπηλιά, το εντυπωσιακό και άγνωστο σπήλαιο που στο εσωτερικό του υπάρχουν λίμνες με νερό. Η Βάργιανη δεδομένου ότι είναι ένα μικρό ορεινό χωριό δεν διαθέτει ποικιλία σε ό,τι αφορά την διασκέδαση. Όμως, διαθέτει μνημειακούς χώρους όπως οι παραπάνω, που αποτελούν σημείο ενδιαφέροντος για αρκετούς επισκέπτες που επιλέγουν τον τόπο αυτό για ολιγοήμερες αποδράσεις.

Διαβάστε επίσης  Σερβία: Road trip σε Νις, Βάλιεβο, Νόβι Σαντ
Πηγή Εικόνας: pairedwitvintage.gr

Εναλλακτικός Τουρισμός:

H Νεραϊδοσπηλιά της Βάργιανης μολονότι αποτελεί αξιοθέατο, στη πραγματικότητα για μια ορεινή πεζοπορική διαδρομή. Πρόκειται για  ένα εκπληκτικό αξιοθέατο και μπορείς να απολαύσεις την μοναδική φυσική του ομορφιά μετά από μια διαδρομή περίπου 2 ωρών. Απαιτείται καλή φυσική κατάσταση, κατάλληλο εξοπλισμό και υπομονή. Το μονοπάτι στην αρχή είναι πλατύ και βατό. Η συνέχεια όμως έπεται πιο δύσκολη . Ξεκινώντας δηλαδή την πεζοπορία, θα πρέπει να περάσεις από μια απότομη πλαγιά όπου  το έδαφος  γίνεται ολισθηρό. Πρόκειται για ένα από τα πιο  ευκρινή και καθαρά μονοπάτια που έχουμε στην διάθεση μας , καθώς είναι καλοσημαδεμένο άλλοτε με κίτρινη μπογιά στους κορμούς των δένδρων, άλλοτε με τις κατευθυντήριες μεταλλικές τετράγωνες πινακίδες του, και με τις πολύ βοηθητικές κοκκινόασπρες ταινίες στα κλαδιά των δένδρων. Μπαίνοντας στην Νεραϊδοσπηλιά θα διακρίνεις  τη πρώτη λιθωματική λεκάνη, η οποία είναι τελείως αποστραγγισμένη. Ομοίως και οι υπόλοιπες που ακολουθούν εκτός από τη τελευταία. Η μικρή πισίνα σου  δίνει μια ονειρική εικόνα του σπηλαίου με τους σταλαγμίτες  να αντανακλώνται στα νερά της. Το θέαμα είναι εκπλητικό και σίγουρα θα σε εντυπωσιάσει!

Πηγή Εικόνας: onparnassos.gr

Γαστρονομία

Η Βάργιανη είναι γνωστή για προϊόντα όπως το μέλι, το τσάι αλλά και τα τυροκομικά της προϊόντα. Όταν βρεθείς εκεί, αξίζει να δοκιμάσεις την μοναδικής νοστιμιάς πίτες  της, ψητά κρέατα στα κάρβουνα ή σε ξυλόφουρνο. Επίσης, αξίζει να δοκιμάσεις τα διαφόρων ειδών χόρτα που παράγει ο τόπος, τα οποία οι γυναίκες κυρίως του τόπου συλλέγουν από το βουνό. Ιδιαίτερη σημασία επίσης έχουν τα γλυκά του κουταλιού αλλά και τα σιροπιαστά γλυκά με χειροποίητο φύλλο που με μεράκι φτιάχνουν οι νοικοκυρές του τόπου. Σίγουρα, δοκιμάζοντας τα συγκεκριμένα γλυκά, θα εντυπωσιαστείς από την νοστιμιά τους!

Διαβάστε επίσης  Βόλτες στο κοσμοπολίτικο Παρίσι
Πηγή Εικόνας; all4z.gr

Στο άρθρο αυτό λοιπόν ταξιδέψαμε μαζί ως την Βάργιανη, το κρυμμένο διαμάντι του Παρνασσού. Πρόκειται για έναν τόπο που για πολλούς και πολλές ήταν μέχρι τώρα άγνωστη τοποθεσία. Αν θέλεις, μπορείς και συ να ανακαλύψεις τον μαγευτικό αυτόν τόπο, οργανώνοντας άμεσα μια απόδραση στη Βάργιανη!

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

  • Βάργιανη. Ανακτήθηκε από :https://el.wikipedia.org ( Τελευταία πρόσβαση 5/1/21 20.15)
  • H Νεραϊδοσπηλιά: Ένα σπήλαιο γεμάτο λίμνες στη Βάργιανη. Ανακτήθηκε από https://onparnassos.gr/el/places/i-neraidospilia (τελευταία πρόσβαση: 5/1/21 20:25)

Γεια! Είμαι η Στέλλα. Γέννημα-θρέμμα Ηρακλειώτισσα με τρελή αγάπη για τον τόπο αυτόν αλλά και εξίσου μεγάλη αγάπη για την Μυτιλήνη, όντας φοιτήτρια εκεί. Είμαι κυκλοθυμική και μέσα στις αντιθέσεις. Ειρωνική από κούνια, φανατικά ρομαντική, οργανωτική και τρομερά αγχώδης. Με εξιτάρει να βάζω στόχους και να τους πετυχαίνω! Μπορεί να φαίνομαι ξινή και απόμακρη κάποιες φορές αλλά μπορείς να πλησιάσεις άφοβα. Είναι ο τρόπος άμυνας μου. Έμπνευση μου τα πάντα και οι πάντες, κάθε ώρα και στιγμή.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

οικονομικά

Οικονομικά: είναι αναγκαίο να διδάσκονται;

Τη στιγμή που μαθήματα όπως Αρχαία, Φυσική, Χημεία διδάσκονται επί
Στην εικόνα απεικονίζεται με μπλε γράμματα η φράση Help I'm A Fish, η οποία σχηματίζει ένα ψάρι. Το background της εικόνας είναι μαύρο.

Help! I’m A Fish: Βοήθεια! Είμαι Ψάρι

Help! I’m A Fish (Δανικά: Hjælp, jeg er en