Ξεφεύγοντας για λίγο από τα συνηθισμένα μου κείμενα, σήμερα σκέφτηκα να τα πούμε λίγο για το binge-watching! Για όλους αυτούς που δε γνωρίζουν τι θα πει binge-watching, είναι η παρακολούθηση πολλών επεισοδίων μιας σειράς, αδιάκοπα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Για όσους πάλι ξέρουν (ναι, ναι για εσάς τους “καμένους” μιλάω), το binge-watching είναι αυτό το νέο μας χούι που ξεκινάμε μια καινούρια σειρά και δεν πατάμε το STOP αν δεν τελειώσουμε όλη τη σεζόν σε διάστημα 24 ωρών (πάνω κάτω)! Εικόνα: χειμώνας, κρύο έξω κι αγιάζι, κι εσύ μέσα στο σπίτι, αγκαλιά με την κουβέρτα, έναν καφέ στο χέρι και ο μαραθώνιος ξεκινά. Σας χτύπησε ένα καμπανάκι ε; Λογικό… Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε “πέσει” στα δίχτυα του binge-watching, γεγονός που ενισχύεται κι από την αυξανόμενη παρακολούθηση σειρών online ή μέσω κάποιας ψηφιακής πλατφόρμας βλ. Netflix. Ξέρω όμως τι αναρωτιέστε και σας κρατά ξάγρυπνους τα βράδια: Κατά πόσο τελικά, η νέα αυτή πρακτική βελτιώνει την εμπειρία του θεατή; Αυτό αναρωτήθηκα κι εγώ κι είπα να το ψάξω λίγο το θέμα οπότε σας “μαζεύω” εδώ κάποια θετικά κι αρνητικά της νέας αυτής “μάστιγας” που λέγεται binge-watching!
+ Τελειώνεις τη σειρά στο τσακ μπαμ
Με το binge-watching, η προβολή μιας σειράς γίνεται με το δικό σου ρυθμό και μπορείς έτσι να την ολοκληρώσεις πολύ γρηγορότερα απ’ ότι με ένα επεισόδιο ανά βδομάδα. Με τον τρόπο αυτό, περνάς γρηγορότερα σε μια νέα σειρά ή επιλέγεις να αξιοποιήσεις αλλιώς το χρόνο σου. Η αναμονή για το επόμενο επεισόδιο εκμηδενίζεται και η περιέργεια κι η αγωνία για τη συνέχεια της σειράς μειώνονται σημαντικά.
– Έλλειψη συναισθηματικού “δεσίματος”
Ας μη γελιόμαστε! Όταν μια σειρά με πέντε κύκλους την τελειώνεις σε μια βδομάδα, δεν προλαβαίνεις να “δεθείς” μαζί της. Ένας τόσο γρήγορος ρυθμός παρακολούθησης δε σου επιτρέπει να εξοικειωθείς αρκετά με τους χαρακτήρες και να τους εκτιμήσεις όπως θα έκανες αν παρακολουθούσες τη σειρά ανά βδομάδα, π.χ. για πέντε χρόνια. Έτσι, ενώ κανονικά θα σου άφηνε το γλυκόπικρο συναίσθημα της ολοκλήρωσης , τώρα το φινάλε μιας σειράς που την έχεις ήδη δει μέσα σε λίγες μέρες, χάνει το ψυχολογικό του αντίκτυπο καθώς δεν έχεις προλάβει να αφιερώσεις σημαντικό χρόνο και να την κάνεις μέρος της καθημερινότητάς σου για ένα αξιόλογο χρονικό διάστημα.
+ Εστιάζεις σε λεπτομέρειες γιατί τα έχεις πιο “φρέσκα”
Όταν βλέπεις μια σειρά σε ρυθμούς binge-watching, οι εξελίξεις του σεναρίου σού μένουν πιο εύκολα στο μυαλό καθώς έχεις τις πληροφορίες πιο “φρέσκες”. Έτσι, όταν, π.χ. εμφανιστεί ένας δευτερεύων χαρακτήρας ξανά μετά από πέντε επεισόδια, εσύ δε θα τον έχεις ξεχάσει γιατί για σένα έχουν περάσει μόνο λίγες ώρες από τη στιγμή που τον πρωτοείδες στη σειρά. Για φαντάσου, το ίδιο σκηνικό με διαστήματα εβδομάδων από τη μία εμφάνιση στην άλλη! Σιγά μη το θυμηθείς!
– Υπερβολικός χρόνος μπροστά από μια οθόνη
Όπως και να το δεις, το να μένεις καθιστός (ή ξαπλωμένος έστω) και να “κολλήσεις” για ώρες μπροστά σε μια οθόνη δεν είναι καλό ούτε για τη σωματική αλλά ούτε και για τη ψυχική σου υγεία. Η έλλειψη σωματικής άσκησης αλλά κι η απομόνωση που επιλέγεις για να δεις καμιά δεκαριά επεισόδια απανωτά δημιουργεί προβλήματα τόσο στον οργανισμό σου όσο και στη ψυχολογία σου καθώς χάνεις πολύτιμο χρόνο από την επαφή με τους δικούς σου ανθρώπους. Συμβουλή: μετά από κάθε επεισόδιο κάνε ένα μικρό διάλειμμα να ¨ξεπιαστείς” και βρες την κατάλληλη παρέα για να κάνετε μαζί binge-watching. Neftlix and chill που λέμε…;
+ Κρίνεις γρηγορότερα αν αξίζει μια σειρά ή όχι
Βλέποντας εν τάχει μερικά επεισόδια μιας καινούριας σειράς, μπορείς εύκολα να καταλάβεις αν αξίζεις τον κόπο και το χρόνο σου ή όχι. Σε μια αντίθετη περίπτωση, θα έπρεπε να περιμένεις εβδομάδες για να συγκεντρώσεις εντυπώσεις από μερικά επεισόδια για να διαπιστώσεις αν άξιζε η επένδυση σε χρόνο μέχρι τώρα ή όχι.
– No cliffhangers baby
Εντάξει, καταλαβαίνω το πόσο εκνευριστικό είναι να τελειώνει ένα επεισόδιο σε τόσο κρίσιμο σημείο που να μην αντέχεις να περιμένεις μια βδομάδα ή ακόμη χειρότερο κάποιους μήνες, για να μάθεις τη συνέχεια της αγαπημένης σου σειράς! Με το binge-watching αρκεί να πατήσεις play στο επόμενο επεισόδιο κι όλα καλά. Αυτό όμως, ταυτόχρονα, αφαιρεί αυτόματα από τη σειρά αυτού του είδους το “χτίσιμο” που σε πωρώνει μαζί της κι ανυπομονείς για τη συνέχεια. Ο συμβατικός τρόπος που βλέπαμε (κυρίως) μέχρι τώρα τις σειρές μπορεί να μας άφηνε μερικές φορές στα κρύα του λουτρού, να μέναμε με ανοιχτό το στόμα μπροστά στην οθόνη αλλά όλο αυτό είναι μέρος του “παιχνιδιού” κι είναι ουσιαστικά ένας από τους λόγους που γουστάρουμε να βλέπουμε σειρές: Για να μας δημιουργούνται τέτοια συναισθήματα αγωνίας κι ενθουσιασμού. Οπότε το binge-watching εδώ δεν ευνοεί καθόλου το κομμάτι αυτό αλλά ίσα ίσα το εξαλείφει, με αποτέλεσμα αξιοσημείωτα γεγονότα στη διάρκεια μιας σειράς να ¨χάνουν” κατά πολύ το αντίκτυπό τους στο θεατή.
“Και τελικά; Πού καταλήγουμε;” θα με ρωτήσετε. Και θα σας πω ότι δεν έχω ιδέα! Όπως σε όλα τα πράγματα σ’ αυτή τη ζωή, έτσι και το binge-watching έχει τα θετικά αλλά και τα αρνητικά του και φυσικά παίζουν σημαντικό ρόλο κι οι προτιμήσεις του κάθε θεατή. Άλλωστε κι εγώ το έχω κάνει και κάποιες φορές το γούσταρα κι άλλες φορές κατάλαβα ότι δεν το ευχαριστήθηκα όσο θα ήθελα γιατί τελείωσα τη σειρά πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο θα έπρεπε. Το συμπέρασμα είναι ίσως ότι τελικά η καλύτερη τακτική είναι το “Παν μέτρον άριστον”! Το να βρεις δηλαδή εκείνη τη χρυσή τομή που θα βλέπεις μεν τη σειρά με βάση το δικό σου ρυθμό κι όποτε θες αλλά χωρίς όμως να την ολοκληρώνεις μέσα σε μερικά εικοσιτετράωρα, επιβαρύνοντας τον εαυτό σου σωματικά και ψυχικά!
Αυτά από μένα… Εσείς τι λέτε; Ποια άποψη υποστηρίζετε περισσότερο; Ένα επεισόδιο το πολύ ανά μέρα ή μαραθώνιος μέχρι τελικής πτώσης;
Πηγή:
https://www.hercampus.com/school/utah/pros-cons-binge-watching-tv
http://www.denofgeek.com/uk/tv/binge-watching/47495/the-pros-and-cons-of-binge-watching