«Λόρα Πέτερσεν | η πραγματική Νόρα Χέλμερ» στο Θέατρο Σοφούλη στης 30/4

Λόρα Πέτερσεν | η πραγματική Νόρα Χέλμερ

” Άλις Έρνεστιν Πριν, Μαρία Τερέζα Γουόλτερ, Καμίλ Κλοντέλ, Γκαλά Ντιακόνοβα, Λεοκαντία Βάις, Τζορντζ Ντάιερ…

Όλοι τους μούσες διάσημων έργων.

Και τόσοι άλλοι. Χιλιάδες, εκατομμύρια άλλοι. Κυρίως γυναίκες. Και φυσικά η

Advertisements
Ad 14

Λόρα Πέτερσεν.

Η αιώνια καταδίκη των μουσών.”

Ο Χένρικ Ίψεν το Δεκέμβρη του 1879 δημοσιεύει το θεατρικό του έργο “Το Κουκλόσπιτο” με κεντρική ηρωίδα τη Νόρα Χέλμερ. Το έργο του ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην τότε κοινωνία, αφού στο τέλος του, η Νόρα εγκαταλείπει απογοητευμένη τον άντρα της και τα παιδιά της για να βρει τον εαυτό της. Μια πράξη που την καθιέρωσε σαν ένα αιώνιο φεμινιστικό σύμβολο.

Έμπνευση για τον Ίψεν στάθηκε μια φίλη του, η Λόρα Πέτερσεν.

Με τη διαφορά ότι το τέλος της Λόρας, της πραγματικής Νόρας, ήταν πολύ διαφορετικό. Απόδειξη ότι σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο, όποια επαναστατική προσπάθεια γινόταν από κάποια γυναίκα έπεφτε στο κενό και φυσικά τιμωρούταν σκληρά. Η Λόρα ακολούθησε και αυτή τη σκληρή μοίρα των μουσών.

Όλοι ξέρουν τον ήρωα. Ελάχιστοι τον άνθρωπο.

Το εν λόγω θεατρικό έργο, παρουσιάζει παράλληλα τη “ζωή” και των δύο, σαν ένα πεπλεγμένο διάλογο ανάμεσα στον μύθο και την αληθινή ζωή. Μας μεταφέρει τον “εγκλεισμό” της γυναίκας αιώνες τώρα και μας θυμίζει την αναγκαιότητα μιας θυσίας προς όφελος της αφύπνισης.

Οι ήρωες θυσιάζονται εθελούσια.

Οι μάρτυρες όχι.

Οι μούσες;

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο / Σκηνοθεσία : Ιωάννης Αναστασόπουλος

Μουσική σύνθεση / Στίχοι : Δημήτρης Τζαβάρας

Διαβάστε επίσης  «Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς» στο Θέατρο Olvio : ένας ευαίσθητος γυάλινος κόσμος του σήμερα

Ερμηνεύουν: Ζαχαρή Αχιλλεοπούλου / Δημήτρης Τζαβάρας

Σχεδιασμός φωτισμών: Ιωάννης Αναστασόπουλος

30 Απριλίου 2022

Ώρα έναρξης : 21:30

Είσοδος : κανονικό 12 ευρώ / μειωμένο 10 ευρώ

Θέατρο Σοφούλη

τηλ. Κρατήσεων : 2310423925

Βιογραφικά

Ιωάννης Αναστασόπουλος

Γεννήθηκε το 1985 στο Γούμερο Ηλείας. Σε νεαρή ηλικία μετακόμισε στην Πάτρα όπου ζει μέχρι και σήμερα. Σπούδασε αρκετά Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Πατρών και εργάζεται ως φωτιστής.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής και σκηνοθεσίας. Μερικά από αυτά είναι με τους Κωνσταντίνο Μπιμπή, Άρτεμη Γρίμπλα, Αναστασία Κουμίδου, Γεράσιμο Γεννατά, Δημήτρη Φραγκιόγλου, Μichael Μauldin, Απόστολο Πελεκάνο στο ΔΗΠΕΘΕ Πατρών κ.α.

Το 2017 παρακολούθησε σεμινάρια θεατρικής γραφής στο ίδρυμα Μηχάλης Κακογιάννης.

Θεατρικά έργα του που έχουν ανέβει

“Moments” στο πλαίσιο της πολιτιστικής εβδομάδας Πατρών το 2005.

“Ο δισέγγονος του Δον Ζουάν” στο θέατρο Μελίνα Μερκούρη το 2007

“Το Λεξιλόγιο των ηλιθίων” στο θέατρο Πολιτεία το 2012

“Το παιδί με το ποδήλατο” 2015 θέατρο Aγορά – 2016 θέατρο Act,

“Απάγκιο” στο θέατρο Act το 2018.

“Λόρα Πέτερσεν / η πραγματική Νόρα Χέλμερ” στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πατρών 2020

Έχει σκηνοθετήσει με τη θεατρική του ομάδα Bad Eggs τις παραστάσεις :

“Οι Κλουβίοι” 2017

“Κούκλες” 2018

“A tale of a bloody guitar” 2019

Έχει παίξει στη παράσταση “Μικρή Ευρώπη” του Δημήτρη Ζουγκού σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μπιμπή

Ζαχαρή Αχιλλεοπούλου

Ηθοποιός – Χορογράφος – Καθηγήτρια Χορού

Πτυχιούχος της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού «Ραλλού Μάνου» (2014), της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας (2017) και του Λίνειου Ωδείου στο πιάνο (2021).

Έχει λάβει μέρος ως ηθοποιός, χορεύτρια και χορογράφος σε παραστάσεις θεάτρου, χορού, χοροθεάτρου, μουσικοθεατρικές και στον κινηματογράφο σε συνεργασία με σκηνοθέτες και χορογράφους όπως οι : Γιάννης Σμαραγδής, Άρτεμις Ιγνατίου, Δημήτρης Δεγαΐτης, Κωνσταντίνα Νικολαΐδη, Νικορέστης Χανιωτάκης, Ιωάννης Αναστασόπουλος, Βασίλης Κόκκαλης, Νίκος Διονύσιος, Αναστασία Κουμίδου, Τηλέμαχος Τσαρδάκας, Τζίμης Πολίτης, Γεράσιμος Ντάβαρης, Κωνσταντής Μιζάρας.

Διαβάστε επίσης  Πρεμιέρα σήμερα για την "Αντριάνα" , του Θανάση Παπαγεωργίου στο Θέατρο Στοά

Είναι Ιέρεια στις τελετές αφής της φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων από το 2011.

Δημήτρης Τζαβάρας

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1971. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο ακορντεόν με καθηγητή τον Γιώργο Κωτσάκη και στο πιάνο (Δίπλωμα) και τα ανώτερα θεωρητικά (Πτυχία Αρμονίας , Αντίστιξης Φούγκας και διευθυνσης και ενοργάνωσης Μπάντας),στο «Πρωτότυπο ωδείο» με καθηγητή τον Ε.Κορδομπούλη, ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη μουσική ως καθηγητής στη δημόσια εκπαίδευση και ως καθηγητής πιάνου και ανώτερων θεωρητικών στο Λίνειο Ωδείο Πατρών, έως και σήμερα. Στο θέατρο συμμετείχε στις παραστάσεις: «LAJE», σκην. Μάρω Γαλάνη,» Roberto Zucco», σκην. Συγκλητική Βλαχάκη, «Αυτό το…», σκην. Άγγελος Παπαγγελόπουλος,» Για ένα υπόστεγο στη Δύση», σκην. Περικλής Βασιλόπουλος, «Το Σκυλί του Ωρίωνα,» σκην. Τηλέμαχος Τσαρδάκας, «Το Φιλί Ανάποδα» σκην.Τηλέμαχος Τσαρδάκας, «Το χώμα λερώνει» σκην. Τηλέμαχος Τσαρδάκας ως πιανίστας στην παράσταση «Κάθε Τρίτη Στο Σούπερ Μάρκετ» σκην.Κατερίνα Μπερδέκα, «Πατρίτσια Υπάρχει» του Δ. Κάββουρα σκην. Τ. Τσαρδάκα «Μπλάνκο» σκην Τ. Τσαρδάκας «Ποιητές επί σκηνής» σκην. Τηλ. Τσαρδάκας «Τα θαύματα θυμώνουν αν δεν τα πιστεύεις» σκην Τ. Τσαρδάκας «Το Κοντραμπασο” του Patrick Suskind σκην. Μαρία Καλλιαμβάκου , «Αγάπης Λόγια» σε ποίηση Δ.Κάββουρα και σκην. Λυδία Τζανουδάκη «Κώστας Καρυωτάκης: Οι εντυπώσεις ενός πνιγομένου» σε Μουσική του Γιώργου Δίπλα και σκην. Τ. Τσαρδάκα «Γελώντας Άγρια» του Cristopher Durang σε σκηνοθεσία Βασίλη Κόκκαλη, «Το Παιδί Με Το Ποδήλατο» του Ιωάννη Αναστασόπουλου σκηνοθεσία Ιωάννης Αναστασόπουλος, «Kumasaka» (κείμενο θεάτρου NO) σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιώργου Παπαστεφάνου ,”Απάγκιο” Του Ιωάννη Αναστασόπουλου σκην. Ιωάννης Αναστασόπουλος ” Οι Παγιδευτές” Του Γιώργου Σκούρτη σε σκηνοθεσία Βασίλη Κόικκαλη “Η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων” σκην. Γιώργος Παπαστεφάνου , «Μικρή Ευρώπη» του Δημήτρη Ζουγκού σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μπιμπή “Λόρα Πέτερσεν η πραγματική Νόρα» σκην .Ιωάννης Αναστασόπουλος «Μετακίνηση Τσέχοφ» σκην.Γιάννης Τσάκωνας . Ήταν εμψυχωτής των σεμιναρίων Μουσικής στο θέατρο “Γραμμές Τέχνης” και στην ομάδα “Bad Eggs”.Έχε γράψει και ι σκηνοθετήσει την παράσταση «Αυτό το…» με την θεατρική ομάδα του 9ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με την Έλενα Μαρσίδου ,Λυδία Κονιόρδου,Νίκο Κατή, Λάκη Κουρετζή ,Απόστολο Πελεκάνο, Γιώργο Αρμένη Αναστασία Κουμίδου. Έχει γράψει μουσική για παιδικό θέατρο και τις παραστάσεις Το Απάγκιο και Λώρα Πέτερσεν (η πραγματική Νόρα)

Διαβάστε επίσης  “Women of Passion, Women of Greece”, στο Θεατρικό Βαγόνι

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

look

Πως να αναβαθμίσεις τα basic καλοκαιρινά look!

Καλοκαιράκι…και καλοκαιρινά look, επιτέλους! Αέρινα ρούχα, όχι πολλά items και

Νίκος Μαντάς: «Δεν μπορώ να φανταστώ έναν έρωτα να μοιράζεται»

Ο Νίκος Μαντάς με τη γραφή του εκπλήσσει, προβάλλει το