Η δικαστική διαμάχη Ε.Ε. με την Ουγγαρία και την Σλοβακία έληξε σήμερα, με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να απορρίπτει συνολικά τις προσφυγές των δυο χωρών κατά της μετεγκατάστασης με υποχρεωτικές ποσοστώσεις. Το ζήτημα, τα τελευταία δυο χρόνια, δίχασε τα κράτη-μέλη τη στιγμή που η ένωση έρχεται αντιμέτωπη με μείζονα προβλήματα όπως αυτό της προάσπισης της ασφάλειας της, καθώς και της ανταπόκρισης στις διεθνείς προκλήσεις.
Το δικαστήριο έκρινε ότι ο μηχανισμός μετεγκαταστάσεων «δεν συνιστά μέτρο προδήλως ακατάλληλο», με δεδομένο ότι στόχος της Ένωσης ήταν να στηρίξει την Ελλάδα και την Ιταλία οι οποίες θα μπορούσαν να διαχειριστούν αποτελεσματικά και με αναλογικό τρόπο τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης του 2015. Εν τω μεταξύ, η Βουδαπέστη έχει αρνηθεί να παραλάβει έστω και έναν από τους 1.249 πρόσφυγες που της αναλογούν με βάση τις ποσοστώσεις, ενώ άλλες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πολωνία και η Τσεχία, έχουν δεχτεί ελάχιστους.
Στην απόφαση του δικαστηρίου διευκρινίζεται ότι η διαδικασία με την οποία θεσπίστηκε ο μηχανισμός δεν αποκλίνει από τα όσα προβλέπουν οι συνθήκες ούτε έρχεται σε σύγκρουση με τη νομοθεσία, καθότι έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και δεν αντικαθιστά καμία νομοθετική πράξη. Μάλιστα, η έδρα επισημαίνει την αδυναμία να αμφισβητηθεί η χρησιμότητα του μηχανισμού με το επιχείρημα ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί ο ζητούμενος και ορισμένος αριθμός των μετεγκαταστάσεων, αποδίδοντας τον περιορισμένο βαθμό επιτυχίας του προγράμματος εν μέρει και στην «έλλειψη συνεργασίας που επέδειξαν ορισμένα κράτη-μέλη», με μια έμμεση υπόνοια προς τη στάση της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας.
Ο Επίτροπος Μετανάστευσης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος γράφει με ανακούφιση στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter : «Το ECJ επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης είναι σε ισχύ. Ήρθε η στιγμή να εργαστούμε με ενότητα και να τεθεί σε εφαρμογή η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών».
Το Δικαστήριο της Ε.Ε. έκρινε ότι τα όργανα της Ένωσης «έχουν το δικαίωμα να λάβουν όλα τα προσωρινά μέτρα που είναι αναγκαία για την αποτελεσματική και ταχεία αντιμετώπιση επείγουσας καταστάσεως», όπως ήταν η προσφυγική κρίση. Διατάσσει τη Σλοβακία και Ουγγαρία να πληρώσουν τα δικαστικά έξοδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε αυτή τη διαμάχη καθώς και να εφαρμόσουν την απόφαση της, η οποία είναι δεσμευτική για όλα τα κράτη-μέλη.
Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μια δικαστική αλλά και ηθική νίκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι μελών που εγωιστικά και πεισματικά αρνούνται να συνδράμουν σε ένα τέτοιο μείζον ζήτημα. Πέρα από τους αριθμούς, πίσω από τα δεδομένα και τα στατιστικά στοιχεία, η διεθνής κοινότητα επιβάλλεται να είναι αρωγός για τους ανθρώπους της. Ειδικά όταν έχουν υποστεί τέτοια πλήγματα. Για μια ακόμη φορά απεδείχθη ότι η συντονισμένη δράση επιφέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.