Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος: Συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων

Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος προχωρούν σε οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους

Να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την οριοθέτηση των κοινών θαλάσσιων συνόρων τους δεσμεύτηκαν Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος, όπως αναφέρεται σε Κοινή Διακήρυξη, που υπέγραψαν οι ηγέτες των τριών χωρών, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στο πλαίσιο της τριμερούς Συνόδου Κορυφής στη Λευκωσία.

Σημαντική από γεωστρατηγικής και όχι μόνο πλευράς, είναι η συμφωνία σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων  στην οποία κατέληξαν και ενέταξαν στην κοινή τους διακήρυξη η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος. Οι τρεις ηγέτες εξέφρασαν τη σθεναρή δέσμευσή τους να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την προώθηση της ειρήνης, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ως βάση του συμφώνου τέθηκαν οι κοινές αξίες και τα συμφέροντα, σημειώνεται στη Διακήρυξη. Στη Διακήρυξη, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά και στο Κυπριακό, όπου οι τρεις ηγέτες τονίζουν ότι «η συνολική διευθέτηση δεν πρέπει να περιέχει αναχρονιστικές ρυθμίσεις στον τομέα της ασφαλείας, ούτε ξένα στρατεύματα»

Η συμφωνία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, καθώς το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) αποτελεί και σημείο τριβής στις σχέσεις με την Τουρκία, η οποία επιμένει να μην αναγνωρίζει τη δυνατότητα της Ελλάδας να ορίσει ΑΟΖ έως την περιοχή του Καστελόριζου στην Αν. Μεσόγειο. Όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση, η συμφωνία περιλαμβάνει την οριοθέτηση κοινών θαλάσσιων συνόρων, εξέλιξη που αναγνωρίζει εμμέσως πλην σαφώς ότι η Ελλάδα έχει ΑΟΖ και θαλάσσια σύνορα που εκτείνονται και ακουμπούν στα κοινά θαλάσσια σύνορα των άλλων δύο χωρών, όπως δηλαδή επιτάσσει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Διαβάστε επίσης  Πανηγυρισμοί στη Βόρεια Κορέα λόγω επιτυχούς εκτόξευσης πυραύλου

Στη Σύνοδο, συμφωνήθηκε, επίσης, να ενισχυθεί η τριμερής συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της μετανάστευσης, του τουρισμού, του περιβάλλοντος, της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, της τεχνολογίας των πληροφοριών και επικοινωνιών, της γεωργίας και της Διασποράς, όπως αναφέρεται στην Κοινή Διακήρυξη.

Στην Κοινή Διακήρυξη υπογραμμίζουν τη σημασία της διατήρησης και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και υπογράμμισαν την αποφασιστικότητά τους να καταπολεμήσουν τη λεηλασία και την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των πολιτιστικών αγαθών που προέρχονται από περιοχές ένοπλης σύγκρουσης. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων τονίζουν, επίσης, τη σπουδαιότητα του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων που κάθε κράτος έχει στις θαλάσσιες ζώνες του, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Επιπλέον, εκφράζουν την επιθυμία τους να ενισχύσουν τη συνεργασία τους μέσω μιας σειράς συμφωνιών για την εκμετάλλευση και τη μεταφορά φυσικού αερίου, όπου η ανακάλυψη των αποθεμάτων υδρογονανθράκων θα λειτουργούσε ως καταλύτης για την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία. Επιβεβαίωσαν τη θέλησή τους να συνεχίσουν την εξαιρετική συνεργασία τους στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών και ιδίως στο πλαίσιο του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας τις υποψηφιότητές τους σε αυτά τα φόρουμ. Οι τρεις ηγέτες «καλούν την Τουρκία να τερματίσει όλες τις παράνομες δραστηριότητες στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και να απόσχει από παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον». 

Advertising

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Λίμνη Τριχωνίδα: Εκδρομή στο μαγευτικό «πέλαγος» της Αιτωλοακαρνανίας
Ad 14

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Γλωσσική ανάπτυξη: Η θετική επίδραση της μεγαλύτερης αδελφής

Το παρόν άρθρο Το παρόν άρθρο εστιάζει στη θετική επίδραση

Αναπτυξιακά ορόσημα και δείκτης νοημοσύνης

Το παρόν άρθρο Μπορεί ο δείκτης νοημοσύνης των παιδιών προσχολικής