Ο Νίκος Σταυρίδης ήταν ένας ατακαδόρος κωμικός του ελληνικού κινηματογράφου. Με τη χαρακτηριστική φωνή του και τις σπαρταριστό χιούμορ του έμεινε για πάντα ανεξίτηλα χαραγμένος στις καρδιές του κοινού.
Παιδικά χρόνια
Το 1910 ήρθε στον κόσμο ο χαρισματικός Νίκος Σταυρίδης στο Βαθύ της Σάμου. Εκεί έζησε και τα παιδικά του χρόνια. Το μικρόβιο της ηθοποιίας ήταν κάτι που το έφερε μέσα του ήδη από πολύ μικρός. Από τότε που ήταν παιδί έφτιαχνε δικά του φανταστικά σενάρια κι έπαιζε διάφορους ρόλους. Ωστόσο τότε δεν σκεφτόταν ότι θα μπορούσε να γίνει στ’ αλήθεια ηθοποιός. Αστειευόμενος αποκαλούσε τον εαυτό του <<πονηρό>> κι αυτό το παρατσούκλι το κουβάλησε και σε όλη την καριέρα του.
Η οικογένεια του Νίκου Σταυρίδη αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες. Έτσι, τα παιδικά χρόνια του ηθοποιού ήταν αρκετά φτωχικά. Από παιδί ξεκίνησε να δουλεύει ως βοηθός στο μπακάλικο που είχε ο πατέρας του. Επίσης κάπου κάπου έψελνε και στην εκκλησία.
Στον χώρο του θεάματος βρέθηκε για να βγάλει λίγα περισσότερα χρήματα. Για ένα διάστημα δούλεψε ως βοηθός καραγκιοζοπαίχτη κι αργότερα ως μηχανικός προβολής. Μάλιστα όσο ήταν στο νησί είχε πάρει μέρος σε κάποιες ερασιτεχνικές παραστάσεις και είχε ασχοληθεί περιστασιακά με το τραγούδι.
Ο ερχομός του Νίκου Σταυρίδη στην Αθήνα
Όταν ενηλικιώθηκε ο Νίκος Σταυρίδης μετακόμισε στην Αθήνα. Με τον ερχομό του στην Αθήνα ξεκίνησε να δουλεύει σε μια αποθήκη με πολεμικό υλικό που βρισκόταν στον Πειραιά. Τα χρήματα που έπαιρνε από τη δουλειά αυτή ήταν απελπιστικά λίγα και συχνά δεν του έφταναν ούτε για να αγοράσει φαγητό.
Έτσι σκέφτηκε να δοκιμάσει να ασχοληθεί με τις παραστάσεις, όπως έκανε και στη Σάμο. Πήγε λοιπόν στο θέατρο Έντεν που βρισκόταν στο Θησείο. Εκεί έπαιξε σε ένα νούμερο έχοντας στο πλευρό του την Κούλα Γκιουζέπε. Δυστυχώς όμως αυτό απέτυχε και στη συνέχεια ο Νίκος Σταυρίδης αποφάσισε να πάει να πέσει από την Ακρόπολη.
Ξεκίνησε να πίνει ένα μπουκάλι ούζο πηγαίνοντας στην Ακρόπολη προκειμένου να βρει το θάρρος να κάνει το απονενοημένο διάβημα, αλλά στην πορεία μέθυσε κι έτσι τελικά δεν έδωσε τέλος στη ζωή του.
Η καριέρα του Νίκου Σταυρίδη στο θέατρο
Ο Νίκος Σταυρίδης έκανε το επίσημο ντεμπούτο του στο θεατρικό σανίδι παίζοντας στη θεατρική παράσταση Λοβιτούρα που ανέβηκε στη σκηνή το 1929. Στην παράσταση Λοβιτούρα ο ηθοποιός έκανε τον λούστρο ο οποίος γυάλιζε τα παπούτσια του ηθοποιού Βασίλη Αυλωνίτη. Σύμφωνα με τον ρόλο έπρεπε να κολλήσει στο τέλος ένα χαρτόσημο στο παπούτσι του Βασίλη Αυλωνίτη και να πει την ατάκα Μια δραχμή το καθάρισμα και 30 το χαρτόσημο 1,30.
Έτσι ξεκίνησε να παίζει σε βαριετέ και διάφορες οπορέτες αλλά και σε αρκετές επιθεωρήσεις.
Από το 1940 και αφού είχε πολεμήσει στην Αλβανία, τον βλέπουμε να φτιάχνει δικούς του θιάσους και να συνεργάζεται με αρκετούς σπουδαίους καλλιτέχνες για τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια. Με αυτούς τους θιάσους έκανε περιοδείες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στους θιάσους αυτούς συμμετείχαν οι αδελφές Καλουτά, η Μαρίκα Νέζερ, η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Κώστας Χατζηχρήστος, η Σοφία Βέμπο, η Καίτη Μπελίντα, η Καίτη Ντιριντάουα κ.α.
Κινηματογράφος
Η καριέρα του Νίκου Σταυρίδη στον κινηματογράφο αν και ήρθε κάπως αργά στη ζωή του, τον έκανε ευρέως γνωστό και τον καθιέρωσε ως ηθοποιό για γενιές και γενιές. Η σκηνή στην οποία ο Νίκος Σταυρίδης παραγγέλνει στον Γιάννη Γκιωνάκη μια πορτοκαλάδα από πορτοκάλια στην ταινία Τα κίτρινα γάντια είναι μια από τις πιο γνωστές και πιο αστείες σκηνές του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.
Το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο ο Νίκος Σταυρίδης το έκανε με την ταινία Έλα στο θείο το 1950. Το 1954 ακολουθεί η κωμωδία Η ωραία των Αθηνών και βρίσκεται ανάμεσα σε ένα φοβερό κάστ ηθοποιών. Μαζί του στην ταινία παίζουν ο Μίμης Φωτόπουλος, ο Βασίλης Αυλωνίτης, η Γεωργία Βασιλειάδου, η Σπεράντζα Βρανά, η Γκέλυ Μαυροπούλου κ.α.
Από το 1950 έως και το 1972 έπαιξε σε μερικές από τις πιο γνωστές ταινίες που αγαπήθηκαν από το κοινό. Κάποιες από αυτές τις ταινίες είναι Οι παπατζήδες, Τζιπ, περίπτερο κι αγάπη, Η φτώχεια θέλει καλοπέραση, Ανθισμένη αμυγδαλιά, Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλίκαρα, Ο Σταμάτης κι ο Γρηγόρης, Σουσουράδα, Κορόιδο γαμπρέ, Τρίτη και 13, Κόσμος και Κοσμάκης, Ο εξυπνάκιας, Αριστοτέλης ο επιπόλαιος, Φτωχαδάκια και λεφτάδες, Διαβόλου κάλτσα, Τα κίτρινα γάντια, Ο πιο καλός ο μαθητής κ.α. Επίσης έπαιξε στις ταινίες Ο παραγιός μου ο ραλίστας και Τα ομορφόπαιδα μαζί με την ηθοποιό και χορεύτρια Ελένη Προκοπίου.
Συνολικά ο Νίκος Σταυρίδης έπαιξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε τουλάχιστον 120 ταινίες. Από τις ταινίες αυτές οι 3 ήταν με την Φίνος Φιλμ.
Η αγάπη του για το ποδόσφαιρο
Ο Νίκος Σταυρίδης αγαπούσε το ποδόσφαιρο. Συγκεκριμένα η αγαπημένη του ομάδα ήταν ο Ολυμπιακός. Μάλιστα τόσο πολύ αγαπούσε την ομάδα του ώστε συχνά χρησιμοποιούσε τον Ολυμπιακό ακόμα και στις ατάκες του στο θέατρο, αλλά και τον κινηματογράφο.
Οικογένεια
Η ζωή του Νίκου Σταυρίδη σημαδεύτηκε από τραγικές απώλειες. Ο αδερφός του είχε φύγει από τη ζωή, ενώ τον είχε η μητέρα του στην αγκαλιά της. Αργότερα έχασε και τους δυο γονείς του. Μάλιστα όταν ο ηθοποιός βρισκόταν σε περιοδεία ο πατέρας του ήταν στα τελευταία του και ίσα ίσα που κατόρθωσε να τον αποχαιρετίσει, πριν φύγει από τη ζωή.
Γάμοι
Ο Νίκος Σταυρίδης γνώρισε την ηθοποιό Ντόρα Καριώτου και αγαπήθηκαν πολύ. Σύντομα ανέβηκαν τα σκαλιά της εκκλησίας και ονειρεύονταν να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια. Ωστόσο αυτός ο έρωτας είχε άδοξο τέλος. Ενώ το ζευγάρι ήταν ακόμα νιόπαντρο ανακάλυψαν ότι η Ντόρα Καριώτου είχε έναν όγκο στο κεφάλι. Έπειτα από αυτή την ανακάλυψη ακολούθησαν θεραπείες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ωστόσο η Ντόρα Καριώτου έφυγε από τη ζωή έπειτα από μια εγχείρηση που έκανε στην Αγγλία. Ο Νίκος Σταυρίδης έφυγε συντετριμμένος από τον χαμό της γυναίκας του από την Αγγλία και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να εμφανιστεί στο θέατρο Μετροπόλιταν που έπαιζε τότε.
Μέσα στη θλίψη και τη σύγχυσή του ο Νίκος Σταυρίδης είδε τη Ντόρα Καριώτου σε όραμα ενώ βρισκόταν πάνω στη σκηνή και ξέχασε τα λόγια του ρόλου του, όπως εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος σε παλιότερη συνέντευξή του. Το θέατρο ήταν γεμάτο και ο κόσμος έκλαιγε αντί να γελάει παρά το γεγονός ότι το έργο ήταν κωμωδία. Στο τέλος της παράστασης ο ηθοποιός καταχειροκροτήθηκε από το συγκινημένο κοινό.
Η κόρη του Δανάη
Ο χαμός της πρώτης γυναίκας του ήταν μια ανοιχτή πληγή για το Νίκο Σταυρίδη και δεν κατάφερε να τον ξεπεράσει ποτέ.
Έπειτα από τον πρόωρο χαμό της Ντόρας Καριώτου ο Νίκος Σταυρίδης ξαναπαντρεύτηκε με την ηθοποιό του μουσικού θεάτρου Ξένια Δράμαλη. Ο γάμος τους ωστόσο κράτησε μόνο δύο χρόνια και δεν απέκτησαν παιδιά μαζί.
Με την τρίτη του σύντροφο ο Νίκος Σταυρίδης απέκτησε μια κόρη, τη Δανάη, ενώ το όνομα της μητέρας της δεν είναι γνωστό. Η μοναχοκόρη του δημοφιλούς ηθοποιού Δανάη μετακόμισε μόνιμα στο Λονδίνο όπου παντρεύτηκε και απέκτησε τέσσερα παιδιά.
Η σύνταξη παρηγοριάς
Σε μια παλιά συνέντευξη που είχε δώσει ο Νίκος Σταυρίδης στην εφημερίδα Ακρόπολις είχε πει ότι όταν θα έφευγε από τη σκηνή αυτό θα ήταν και το τέλος της ίδιας της ζωής του. Επίσης είχε πει ότι θα προτιμούσε να πεθάνει πριν βγει στη σύνταξη και πάρει αυτά τα χρήματα γιατί έτσι θα είχε περισσότερη αξιοπρέπεια η ζωή του καθώς δεν θα μπορούσε να ζήσει με τόσα λίγα χρήματα. Αρκετά στεναχωρημένος ο ηθοποιός ομολόγησε ότι, αν και προσέφερε έργο ως ηθοποιός, ωστόσο δεν έλαβε τα χρήματα που αντιστοιχούσαν σε αυτή του την συνολική προσφορά στην τέχνη. Πρέπει να αναφέρουμε ότι εκείνη την εποχή ο Νίκος Σταυρίδης δικαιούνταν από το κράτος την κατώτερη σύνταξη που αντιστοιχούσε στο ποσό των 7.000 δραχμών.
Το τέλος του σπουδαίου ηθοποιού
Η Μαρίνα Παυλίδου η οποία είναι κόρη της τελευταίας συντρόφου του Νίκου Σταυρίδη και η οποία δούλεψε μαζί του σε δέκα ταινίες ήταν αυτή που τον φρόντισε μέχρι το τέλος της ζωής του μαζί με τη μητέρα της. Μάλιστα ο Νίκος Σταυρίδης αγαπούσε την Μαρίνα Παυλίδου ως πραγματική του κόρη και επίσης αγαπούσε τα παιδιά της σαν να είναι δικά του εγγόνια. Ο Νίκος Σταυρίδης πέθανε στο αγαπημένο του νησί τη Σάμο ενώ είχε πάει να δει την αδερφή του. Η κηδεία του έγινε μετά από δύο μέρες στην Κηφισιά.
Ακολουθεί απόσπασμα από την ταινία Τα κίτρινα γάντια:
Πηγές που χρησιμοποίησα στο άρθρο:
Έλληνες ηθοποιοί – Τι απέγιναν; Από Page 14 -Retromaniax.gr (τελευταία επίσκεψη 11/12/2023).
Νίκος Σταυρίδης: Ο αξέχαστος κωμικός με τη μοναχοκόρη του Δανάη το 1975 – Σπάνια φωτογραφία. Από instyle.gr (τελευταία επίσκεψη 11/12/2023).
Ο Νίκος Σταυρίδης με την μοναχοκόρη του Δανάη, το καλοκαίρι του 1975. Από bovary.gr (τελευταία επίσκεψη 11/12/2023).
<<Την είδα στη σκηνή ενώ ήταν νεκρή>>: Το τραγικό τέλος της 27χρονης συζύγου του Νίκου Σταυρίδη λίγο μετά το γάμο τους. Από mantoles.net (τελευταία επίσκεψη 11/12/2023).
Νίκος Σταυρίδης: Η μεγάλη καριέρα, οι αξέχαστες ατάκες και η πικρία πριν εγκαταλείψει το σανίδι. Από in.gr (τελευταία επίσκεψη 11/12/2023).
Νίκος Σταυρίδης. Από sansimera.gr (τελευταία επίσκεψη 10/12/2023).
Νίκος Σταυρίδης. Από wikipedia.org (τελευταία επίσκεψη 10/12/2023).
Νίκος Σταυρίδης. “Δεν θέλω σύνταξη παρηγοριάς. Καλύτερα να πεθάνω”. Η μεγάλη καριέρα, οι αξέχαστες ατάκες και η πικρία πριν εγκαταλείψει το σανίδι. Από mixanitouxronou.gr (τελευταία επίσκεψη 10/12/2023).
Νίκος Σταυρίδης: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, η απόπειρα αυτοκτονίας και οι τραγικές απώλειες που τον σημάδεψαν. Από fanpage.gr (τελευταία επίσκεψη 11/12/2023).
Νίκος Σταυρίδης: Ο Ολυμπιακός και η απόπειρα αυτοκτονίας με ένα μπουκάλι ούζο. Από fosonline.gr (τελευταία επισκεψη 11/12/2023).