Τα Oscars φέτος γίνονται 90 ετών. Μέσα σε αυτόν τον αιώνα -σχεδόν- ζωής τους έχουν περάσει πολλά: Μακαρθισμό, τρομοκρατικά χτυπήματα, πολέμους, κατακραυγή, σεισμούς-λοιμούς-καταποντισμούς, ρατσισμούς, ανισότητες, τραγωδίες, νέες κυβερνήσεις… Και έχουν επιβιώσει από όλα. Πέρυσι απέδειξαν ότι μπορούν να επιβιώσουν και από την εκλογή Trump, ενώ φέτος πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να επιβιώσουν και ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που έχουν συνταράξει τη βιομηχανία του θεάματος και ενός κινήματος που ξεκίνησε με αφορμή αυτό. Για να δούμε, θα τα καταφέρουν;
Μέχρι την τελετή της Κυριακής 4 Μαρτίου, οπότε και θα μάθουμε πώς θα χειριστούν τα Oscars ακόμα μία κοινωνική κρίση, ας θυμηθούμε τους “ήρωες” που έκαναν τις έως τώρα τελετές αξέχαστες, με όπλο κυρίως το ταλέντο αλλά και το χιούμορ τους (που κι αυτό θέλει ταλέντο για να έχει ανταπόκριση). Είναι οι παρουσιαστές των έως τώρα τελετών που για τον ένα ή τον άλλο λόγο άφησαν τη δική τους ιστορία, με χρονολογική σειρά, από τον πιο πρόσφατο στον πιο παλιό.
2017 : Jimmy Kimmel
Ο φετινός παρουσιαστής των Oscars βρισκόταν στην ίδια θέση και πέρυσι, όταν έλαβε χώρα μία από τις μεγαλύτερες γκάφες στην ιστορία του θεσμού. Όλοι θυμόμαστε τη λάθος ανακοίνωση δια στόματος Warren Beaty για την Καλύτερη Ταινία της Χρονιάς, όταν και ανακοίνωσε ότι νικήτρια ταινία ήταν το La La Land, ενώ στην πραγματικότητα είχε κερδίσει το Moonlight. Και όλοι θυμόμαστε το “Warren, what did you do?!” του Jimmy Kimmel. Εκτός του απροόπτου αυτού, ο Kimmel έχει θέση στη λίστα αυτή και ως ο πρώτος παρουσιαστής της μετά Trump εποχής. Δείτε τον εναρκτήριο μονόλογό του.
2014: Ellen De Generes
H Ellen, βασικά, είναι στη λίστα γιατί είναι η Ellen. Πέραν τούτου, έχει υπάρξει και αυτή στη συγκεκριμένη θέση δύο φορές (με την πρώτη να είναι το 2007) και με το δικό της μοναδικό χιούμορ έδωσε μία ανάλαφρη νότα στα προεκλογικά Oscars. Επιπλέον, έβγαλε μαζί με τους A-List παρευρισκόμενους την πιο επιτυχημένη selfie όλων των εποχών, σπάζοντας ρεκόρ στο twitter.
2015 : Neil Patrick Harris
Ο πολυτάλαντος Neil Patrick Harris έφερε έναν αέρα από τα θεατρικά Tonys στη σκηνή των Oscars. Χόρεψε, τραγούδησε, έκανε τις “προβλέψεις” του για τους νικητές των κατηγοριών, μέχρι και με το εσώρουχο βγήκε στη σκηνή και ήταν πραγματικά απολαυστικός σε όλα. Αλλά για να υπάρχει και μια κάποια αντικειμενικότητα στο αφιέρωμα αυτό -και επειδή δεν βρέθηκε βιντεάκι με το μονόλογο του NPH- βάλαμε ένα βιντεάκι που περιέχει και κάποιες μάλλον ατυχείς στιγμές του.
2010: Steve Martin & Alec Baldwin
Βετεράνοι της θέσης και οι δύο, ήταν απλά απολαυστικοί, άνετοι και αβίαστα αστείοι στην εισαγωγή τους, με τον Baldwin να επιστρατεύει και μία κόντρα με τον George Clooney που συμμετείχε στο σκετσάκι, ανταποκρινόμενος στις γκριμάτσες “ξινίλας” του παρουσιαστή από τα πρώτα καθίσματα.
2009 : Hugh Jackman
Χάρη, γοητεία, ταλέντο και ξανά χορός, τραγούδι και ξανά γοητεία. Αυτά ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της παρουσίασης των Oscars από τον πολυτάλαντο Hugh Jackman. Ποιος μπορούσε να περιμένει τότε από τον Wolverine -που ακόμα δεν είχε γίνει Γιάννης Αγιάννης- ότι χόρευε και τραγουδούσε με τόση ευκολία και -ναι, σωστά το μαντέψατε- γοητεία. Αν ανήκατε σε αυτούς που δεν γνώριζαν το μουσικό παρελθόν του Hugh, σίγουρα ο εναρκτήριος μονόλογός του θα σας εξέπληξε ευχάριστα. Απολαύστε τον για μια ακόμα φορά.
2006 : Jon Stewart
O Jon ο Stewart ήταν ο ήρωας που ανέλαβε την παρουσίαση των Oscars αμέσως μετά την απεργία του σωματείου των σεναριογράφων. Αυτό θα έμοιαζε αρκετό για να του δώσει επάξια μια θέση στη λίστα αυτή. Ο Stewart, όμως, έκανε και ένα cold open βιντεάκι, με την πολύτιμη βοήθεια των Billy Crystal, Chris Rock, Steve Martin, David Letterman, Whoopi Goldberg, Halle Berry και George Clooney, που πρόσθεσε πόντους στην Oscars score card του, την οποία ενίσχυσε ακόμα περισσότερο με τον μονόλογό του.
1994, 1996, 1999, 2002 : Whoopi Goldberg
Μία από τις ασυναγώνιστα πιο κουλ παρουσίες στον κινηματογράφο, η Whoopi Goldberg έγινε το 1994 η πρώτη Αφροαμερικανίδα που ανέλαβε χρέη παρουσιάστριας στην ιστορία των Oscars. Και απ’ ό,τι φάνηκε, έκανε πολύ καλή δουλειά, αφού επανήλθε δριμύτερη, όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις φορές, με αποκορύφωμα την τελετή του 2002, όταν και κατάφερε με το πανέξυπνο και ταυτόχρονα άκρως καυστικό της χιούμορ να κερδίσει το αβίαστο γέλιο του κοινού, σατιρίζοντας μία από τις πιο σοκαριστικές στιγμές της Αμερικανικής -αλλά και παγκόσμιας- ιστορίας. Αναφερόμενη στην πτώση των Δίδυμων Πύργων είπε ότι “(ως λαός) ζήσαμε κάτι το απερίγραπτο, αλλά εντάξει, επιβιώσαμε, όλα καλά. Η Mariah Carey έχει ήδη βγάλει την επόμενη ταινία της”. Παρόμοια καυστική υπήρξε και το 1996, όταν ρώτησε τους παρευρισκόμενους αν τους είχε λείψει, καθώς την ακριβώς προηγούμενη χρονιά η παρουσίαση είχε ανατεθεί στον David Letterman, που όπως θα δούμε και παρακάτω, δεν τα πήγε και τόσο καλά.
1990-1993, 1997-1998, 2000, 2004, 2012 : Billy Crystal
Ακόμα ένας βετεράνος στη θέση του παρουσιαστή των Oscars, ο Billy Crystal μας καλησπέρισε εννέα φορές στην τελετή. Όπως φαίνεται, τα ταλέντα του και η ανάλαφρη δόση χιούμορ που διαθέτει ως παρουσιαστής λειτουργούν καταλυτικά στο να κάνουν το κοινό να αισθανθεί άνετα και να απολαύσει την τελετή. Μέχρι την επόμενη φορά που ο Crystal θα κληθεί να ανοίξει τα Oscars, δείτε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα στο βίντεο από τον μονόλογό του για τα Oscars του 2004.
1940-1943, 1945-1946, 1953, 1955, 1958-1962, 1965-1968, 1975, 1978 : Bob Hope
Ο μακροβιότερος, μέχρι στιγμής, παρουσιαστής των βραβείων έως σήμερα. Δικαιωματικά στη λίστα, αφού βρέθηκε – είτε μόνος είτε μαζί με συμπαρουσιαστές – στην ίδια θέση δεκαεννέα ολόκληρες φορές! Για να τον έχουν προσκαλέσει τόσες φορές, δεν μπορεί παρά να έκανε κάτι καλά.
*BONUS : Αυτοί που άφησαν ιστορία για τους. . . λάθος λόγους
2011 : Anne Hathaway & James Franco
Μία από τις πιο άβολες εναρκτήριες performances ανήκει στους James Franco και Anne Hathaway. Από τότε μέχρι σήμερα, βέβαια, εκείνη έχει ήδη κερδίσει το πρώτο της Oscar ενώ εκείνος, με τη φετινή συμμετοχή του στο Disaster Artist κέρδισε μία Χρυσή Σφαίρα. Εκείνη επικρίθηκε για την υπερβολή της και εκείνος γιατί φάνηκε να ήταν “αλλού” κατά τη διάρκεια της τελετής. Κρίμα (κυρίως για την Anne).
1995 : David Latterman
Μπορεί ένας μονόλογος να είναι πιο άβολος από τον παραπάνω; Κι όμως, μπορεί. Είναι αυτός του David Letterman, από τα Oscars του 1995. Κυρίως γιατί δεν μπορούσε να καταλάβει πότε έπρεπε να σταματήσει να τραβάει από τα μαλλιά τις διαρκείς συστάσεις ανάμεσα στην Oprah Winfrey και την Uma Thurman λέγοντας συνεχώς “Uma, Oprah. Oprah, Uma. Have you met Keanu?” και εμείς δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς του φαινόταν τόσο αστείο που θεώρησε καλό να το επαναλαμβάνει ξανά και ξανά, και ξανά.
Ας ελπίσουμε η φετινή χρονιά του Jimmy Kimmel να είναι περισσότερο επιτυχημένη από την περσινή και να αποφύγουμε τα ευτράπελα που όλοι θυμόμαστε. Αν εσείς ανήκετε σε όσους το έχουν λησμονήσει, δείτε την πιο άβολη στιγμή των περσινών βραβείων εδώ.