Ο Τρούμαν Καπότε (Truman Capote) ήταν μια πολυτάλαντη και πολύπλευρη προσωπικότητα που έκλεψε την παράσταση με την λογοτεχνική του πένα τον 20ο αιώνα. Συνδυάζοντας προσωπικά βιώματα και πραγματικά γεγονότα, συνέθεσε λογοτεχνικά έργα που τον ξεχώρισαν στο Αμερικάνικο αναγνωστικό κοινό. Ένα από αυτά είναι το «Εν ψυχρώ– η ακριβής καταγραφή μιας πολλαπλής δολοφονίας και των συνεπειών της (In cold blood: A True Account of a Multiple Murder and Its Consequences)», έργο το οποίο ανέδειξε σημαντικά τον συγγραφέα και έγινε «best seller».
Τα ταραγμένα παιδικά χρόνια
Τα γεγονότα που ζει κάποιος στα παιδικά του χρόνια, είναι αυτά που αναμφίβολα διαμορφώνουν την προσωπικότητα και την εξέλιξή του. Αυτό είναι κάτι που αποτύπωσε και ο Τρούμαν στα έργα του, συγκαλύπτοντας τα προσωπικά του βιώματα με μυθιστορηματικά στοιχεία. Γεννημένος το 1924, στη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα, έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του σε ένα ταραγμένο οικογενειακό περιβάλλον που σίγουρα τον επηρέασε στην ευαίσθητη εκείνη ηλικία που βρισκόταν. Ήδη όταν ήταν τεσσάρων ετών, οι γονείς του, Τρούμαν Στρέκφους Πέρσονς και Λίλι Μέι Φωκ, χώρισαν τους δρόμους τους και την ανατροφή του ανέλαβε η οικογένεια της μητέρας του. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1933, στη Νέα Υόρκη, εμφανίστηκε στη ζωή της μητέρας του ο επιχειρηματίας Τζόζεφ Καπότε, ο οποίος υιοθέτησε τον Τρούμαν και του έδωσε το επίθετό του.
Το συγγραφικό ντεμπούτο του Τρούμαν Καπότε
Όλα ξεκίνησαν, όταν ο δεκαεφτάχρονος τότε Τρούμαν Καπότε ολοκλήρωσε τις βασικές του σπουδές στα Νεοϋορκέζικα σχολεία και άρχισε να εργάζεται στο περιοδικό «The New Yorker». Χωρίς να ενδιαφέρεται για περαιτέρω σπουδές, αφοσιώθηκε στον πρωταρχικό του στόχο, που ήταν πάντα η συγγραφή. Η πρώτη του λογοτεχνική απόπειρα έγινε το 1945, με το διήγημα «Μύριαμ» (Miriam), χάρη στο οποίο απέσπασε το βραβείο «Ο. Henry Memorial Award» ένα χρόνο αργότερα. Μετά από αυτήν την πρώτη επιτυχία, άνοιξαν στο νέο συγγραφέα οι πύλες του εκδοτικού οίκου «Random House», όπου τον περίμενε συμβόλαιο από τον Μπένετ Σερφ για ένα μυθιστόρημα. Κάπως έτσι ακολούθησε το 1948 το μυθιστόρημα «Άλλες φωνές άλλοι τόποι» (Other voices, other rooms), το οποίο έσπασε τα κοντέρ πωλήσεων, μετρώντας 26.000 αντίτυπα. Ακολούθησαν και άλλες επιτυχίες, μερικές από τις οποίες ήταν «A Tree of Night and Other Stories» και η νουβέλα «The Ngrass harp» το 1951.
H οικογενειακή τραγωδία που έγινε «best seller»
Ήταν Νοέμβριος του 1959, όταν έγινε γνωστή η είδηση για τη δολοφονία της τετραμελούς οικογένειας Κλάτερ, στο Χόλκομπ, στο Κάνσας των Ηνωμένων Πολιτειών. Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου βρέθηκαν τα άψυχα σώματα και των τεσσάρων μελών της οικογένειας Κλάτερ, του πατέρα Χερμπ Κλάτερ, της μητέρας Μπόνι Κλάτερ και των δυο ανήλικων παιδιών τους, της Νάνσυ, 16 ετών, και του Κένυον, 15 ετών, που είχαν δολοφονηθεί το προηγούμενο βράδυ. Η μαζική αυτή δολοφονία δεν έκρυβε κανένα προφανές κίνητρο, καθώς η οικογένεια ήταν φιλήσυχη και δεν έδινε δικαιώματα στην γύρω κοινωνία, ενώ από την άλλη δεν έλειπαν από την οικία πράγματα μεγάλης αξίας και δεν υπήρχαν σημάδια που να υποδείκνυαν πάλη, ούτε αποτυπώματα. Καταλυτικό ρόλο στη διαλεύκανση της υπόθεσης διαδραμάτισε η κατάθεση ενός τροφίμου των φυλακών, ο οποίος εργαζόταν παλαιότερα για χάρη της οικογένειας Κλάτερ και στο άκουσμα της είδησης ενημέρωσε την αστυνομία πως είχε δώσει πληροφορίες για την οικογένεια σε έναν συγκρατούμενό του, που ήταν πια ελεύθερος. Έτσι λοιπόν, το έργο της αστυνομίας διευκολύνθηκε και στις 30 Δεκεμβρίου του 1959 συνελήφθησαν οι δύο δολοφόνοι, Ρίτσαρντ Χίκοκ και Πέρι Σμιθ και δόθηκε μια λύση σε αυτή την οικογενειακή τραγωδία.
Με αφορμή τη τετραπλή δολοφονία, ο Τρούμαν Καπότε έσπευσε στον τόπο του εγκλήματος για να καλύψει την είδηση για το περιοδικό «New Yorker». Μαζί του ήταν και η γνωστή συγγραφέας και φίλη του, Χάρπερ Λι, για να τον βοηθήσει με το ερευνητικό κομμάτι. Το ενδιαφέρον του για την εξιχνίαση της υπόθεσης ξεπέρασε τα όρια του ρεπορτάζ. Ξεκίνησε έρευνα για την οικογένεια, συνομιλώντας με κατοίκους και την γειτονιά της, ενώ δεν μπορούσε να παραλείψει τους δύο δολοφόνους. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, επισκεπτόταν τις φυλακές και συνομιλούσε μαζί τους, επιθυμώντας να συλλέξει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, για να συμπληρώσει το μυστηριώδες παζλ με τα κίνητρά τους. Η έρευνα του αφοσιωμένου δημοσιογράφου κράτησε συνολικά πέντε χρόνια και οι σημειώσεις του έφτασαν μέχρι και τις 8.000 σελίδες.
Όλο το διάστημα που ερευνούσε την υπόθεση, ο Τρούμαν Καπότε ήρθε πολύ κοντά με τους δολοφόνους, ενώ πιο συγκεκριμένα είχε χαρακτηρίσει τον Πέρι Σμιθ πιο «ανθρώπινο», δίνοντας τροφή στις φήμες που ήθελαν τον συγγραφέα να έχει αναπτύξει ερωτική σχέση με τον κατηγορούμενο. Το τέλος δόθηκε με την εκτέλεση των θυτών, οι οποίοι ήλπιζαν μέχρι το τέλος πως θα είχαν πιο ευνοϊκή μεταχείριση με τη συμβολή του Καπότε. Μάταιες όμως οι ελπίδες τους. Στις 14 Απριλίου του 1965 εκτελέστηκαν με απαγχονισμό στην φυλακή του Κάνσας.
Όλο το γεγονός επηρέασε βαθιά τον ψυχισμό του Καπότε, ωστόσο οι χρόνιες μελέτες που έκανε πάνω στην δολοφονία της οικογένειας Κλάτερ απέδωσε ίσως τον σημαντικότερο λογοτεχνικό καρπό σε όλη την πορεία της ζωής του. Το «Εν Ψυχρώ» αποτέλεσε σταθμό στην καριέρα του Τρούμαν Καπότε, μεγαλώνοντας τη φήμη του. Ήταν ένα έργο που έγινε αμέσως «best seller», ξεχώρισε τον δημιουργό του μεταξύ των συγγραφέων του 20ου αιώνα και δημιούργησε ένα νέο λογοτεχνικό είδος για την εποχή, το «non fiction», που στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα, αλλά εμπεριέχει και μυθιστορηματικά στοιχεία. Κατάφερε να μείνει για 37 βδομάδες στην κορυφή με τα περισσότερα πωληθέντα βιβλία, μεταφράστηκε σε 25 γλώσσες, μεταξύ των οποίων είναι και τα ελληνικά και μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο.
Ψυχογραφώντας τον Τρούμαν Καπότε
Ο Τρούμαν Καπότε έζησε μια έντονη ζωή. Από τον τρόπο γραφής του θα καταλάβαινε κανείς ότι πρόκειται για μια προσωπικότητα ξεχωριστή και ιδιόμορφη, που ωστόσο ήταν τραυματισμένη από παιδικά βιώματα. Στα έργα του θα παρατηρούσε κανείς την ανάγκη του συγγραφέα να εκφραστεί μέσα από πλασματικά πρόσωπα και γεγονότα. Το γεγονός ότι ένιωθε πως δεν πήρε την απαραίτητη προσοχή από τους γονείς του τον είχε επηρεάσει ανεπανόρθωτα, ενώ παράλληλα δεν μπορούσε να διαχειριστεί και την μεγάλη επιτυχία που είχε προκαλέσει το «Εν ψυχρώ». Μετά από αυτό δεν μπόρεσε να ξαναγράψει κάτι εξίσου επιτυχημένο. Η ζωή του στο εξής είχε να κάνει με εξαρτήσεις από αλκοόλ και ναρκωτικά.
Το τέλος του συγγραφέα και δημοσιογράφου Τρούμαν Καπότε επισκιάστηκε από τους εθισμούς του. Πολλές φορές εισήχθη σε κέντρα αποτοξίνωσης, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Έφυγε τελικά μετά από άνισο αγώνα με την ηπατική ανεπάρκεια, μετά από υπερβολική δόση χαπιών, τον Αύγουστο του 1984. Η σωρός του αποτεφρώθηκε και μέρος από τις στάχτες του αποκτήθηκαν έναντι του ποσού των 43.750 δολαρίων, μετά από δημοπρασία, από άγνωστο πλειοδότη από το Λος Άντζελες.
Ακολουθεί συνέντευξη του Τρούμαν Καπότε από το 1978.
Πηγές