Θρύλοι, δεισιδαιμονίες, περίεργα σύμβολα που παραπέμπουν σε παγανιστικές τελετές και φήμες για υπόγειες κατακόμβες που καταλήγουν στην Αθήνα, είναι κάποιες από τις ιστορίες που ακούγονται για τη σπηλιά του λήσταρχου Νταβέλη στην Πεντέλη. Αποτελεί ένα από τα αγαπημένα θέματα όσων ασχολούνται με τα ανεξήγητα φαινόμενα.
Το Πεντελικό όρος
Η Πεντέλη είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Αττικής (μετά την Πάρνηθα). Το αρχαίο όνομά της ήταν Βριλησσός ή Βριληττός. Το ψηλότερο σημείο της βρίσκεται στα 1.109 μ. και ονομάζεται Πυργάρι ή Πέργαρι. Το Πεντελικό όρος φημίζεται για τα μάρμαρα του, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή όλων των μνημείων της Ακρόπολης. Το σπήλαιο, με τη σειρά του, βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του όρους σε μικρή απόσταση από τη Μονή του Αγίου Παντελεήμονα.
Λίγα λόγια για τον λήσταρχο Νταβέλη
Ο Χρήστος Νταβέλης (Νάτσιος στην πραγματικότητα) γεννήθηκε περίπου το 1832 στο Στείρι Βοιωτίας. Από μικρή ηλικία εργαζόταν ως γαλακτοπώλης και υπηρέτης στη Μονή Πεντέλης. Πολύ σύντομα πέρασε στην παρανομία, καθώς εντάχθηκε σε μια συμμορία, η οποία δρούσε στην Αττική, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα και την Εύβοια.
Το 1855 η φήμη του κορυφώθηκε, μετά την απαγωγή του Γάλλου λοχαγού Μπερτό, γεγονός που προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο. Για να απελευθερωθεί ο λοχαγός, δόθηκε το υπέρογκο – για την εποχή – ποσό των 30.000 δρχ. σε χρυσό.
Ο Νταβέλης σκοτώθηκε το 1855 κοντά σε ένα χωριό της Βοιωτίας με απόσπασμα της Χωροφυλακής.
Η σπηλιά του Νταβέλη
Σε υψόμετρο 720 μ. βρίσκεται η λεγόμενη σπηλιά του Νταβέλη. Κατά την αρχαιότητα, υπήρξε ιερό του θεού Πανός, ενώ στα βυζαντινά χρόνια χρησιμοποιούνταν ως ερημητήριο ασκητών, γνωστό ως “Σπήλαιο των Αμώμων”, δηλαδή σπήλαιο των αγνών και αναμάρτητων. Στην δεξιά πλευρά της εισόδου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Τα τείχη της κοσμούσαν εντυπωσιακές τοιχογραφίες του 13ου αιώνα. Στο ίδιο σημείο βρίσκεται και το ασκητήριο του Αγίου Σπυρίδωνα. Οι δύο εκκλησίες, αφού υπέστησαν τεράστιες ζημιές, εν τέλει υποστυλώθηκαν και συντηρήθηκαν. Οι τοιχογραφίες πλέον εκτίθενται στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας.
Το σπήλαιο εξερευνήθηκε από τους σπηλαιολόγους Ιωάννη και Άννας Πετρόχειλου. Μετά την είσοδο, ακολουθεί κατηφορικός θάλαμος 112 μ. Επίσης, κάπου στο αριστερό τοίχωμα της σπηλιάς, υπάρχει πέρασμα που οδηγεί σε μια μικρή εδαφική κοιλότητα με νερό, γνωστή ως “λίμνη των νυμφών”. Κατά τις δεκαετίες 1970 και 1980, η σπηλιά και ο χώρος γύρω υπέστησαν μεγάλες παρεμβάσεις, οι οποίες αλλοίωσαν τόσο το εσωτερικό, όσο και τον περιβάλλοντα χώρο.
Φήμες & μύθοι για το σπήλαιο
Στην Πεντέλη λέγεται πως έχουν συμβεί και άλλα παράδοξα φαινόμενα, ηλεκτρομαγνητικά, μαγνητικές δίνες και ο δρόμος με την “αρνητική βαρύτητα”. Στη σπηλιά του Νταβέλη παρατηρήθηκε από ορισμένους να συμβαίνουν πολλά παράξενα, όπως απώλεια μνήμης, λανθασμένες ενδείξεις οργάνων, αντικείμενα που δεν έπρεπε να βρίσκονται εκεί. Μετά το 1990, η σπηλιά συνδέθηκε με μυστικιστικές τελετές. Μέχρι και οι σατανιστές της Παλλήνης λέγεται ότι χρησιμοποιούσαν το σπήλαιο για τη μακάβρια δράση τους. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Συχνές είναι, επίσης, οι αναφορές σε παράξενα φώτα στον ουρανό, μυστηριώδεις ήχους κ.λπ. Μέσα στη σπηλιά του Νταβέλη υπάρχουν μεγάλες ανωμαλίες στο μαγνητικό πεδίο. Φακοί αναβοσβήνουν χωρίς λόγο ή ανάβουν χωρίς μπαταρίες. Τα όργανα μετρήσεων δείχνουν εξωφρενικά νούμερα και οι επισκέπτες της παρουσιάζουν κενά μνήμης και κρίσεις πανικού.
Υπάρχουν βέβαια και φήμες που θέλουν τη σπηλιά να επικοινωνεί μέσω στοών με το Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας, η οποία φημολογούνταν ότι διατηρούσε ερωτικές σχέσεις με τον Νταβέλη. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν στέκει χρονολογικά. Τέλος, διάφορες φήμες έλεγαν ότι ο λήσταρχος είχε κρύψει τον θησαυρό του κάπου στο σπήλαιο. Κάτι τέτοιο οδήγησε πολλούς χρυσοθήρες σε λαθρανασκαφές, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα.
Πηγές
Σπήλαιο Πεντέλης. Ανακτήθηκε από En.wikipedia.org (τελευταία προβολή 7/11/2020 στις 18:40).
Εξερευνώντας το σπήλαιο Νταβέλη στην Πεντέλη. Ανακτήθηκε από Naftemporiki.gr (τελευταία προβολή 7/11/2020 στις 18:00).
Η σπηλιά του Νταβέλη: Μύθοι, θρύλοι, φήμες και πραγματικότητα. Ανακτήθηκε από Protothema.gr (τελευταία προβολή 7/11/2020 στις 18:50).