Λίμνη Ζηρού: Το σπήλαιο που έγινε λίμνη


Λίμνη Ζηρού
Πηγή: cnn.gr

Η Λίμνη Ζηρού δεν ανήκει στις γνωστές λίμνες της Ελλάδας, αλλά αν με ρωτάς αξίζει να πας και να θαυμάσεις από κοντά αυτό το τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς. Θα τη συναντήσεις 2 χιλιόμετρα δυτικά της παλαιάς εθνικής οδού Άρτας – Ιωαννίνων. Θα έλεγε κανείς πως είναι σταυροδρόμι τριών νομών, Πρέβεζας, Άρτας και Θεσπρωτίας. Διοικητικά, όμως, ανήκει στο Νομό Πρέβεζας, ενώ γεωγραφικά, κομμάτι της δασικής της έκτασης ανήκει στο Νομό Άρτας. Απέχει 2 χιλιόμετρα από τη Φιλιππιάδα και η πρόσβαση είναι εύκολη με το αυτοκίνητο.

Λίμνη Ζηρού
Πηγή: visitpreveza.gr (Λίμνη Ζηρού)

Η ονομασία της είναι πιθανό να προέρχεται από τη λέξη λίμνη στα ρωσικά (η οποία προφέρεται ως οζέρο), κάτι που μαρτυρά την ύπαρξη σλαβόφωνων στην περιοχή.

Η λίμνη έχει διάσταση περίπου 400 στρέμματα και το μέγιστο βάθος έχει μετρηθεί στα 70 μέτρα. Η λίμνη Ζηρού δεν τροφοδοτείται από γειτονικά ποτάμια ή λίμνες, αλλά με υπόγεια ρεύματα. Γύρω από τη λίμνη υπάρχει δασική έκταση με ιδιαίτερα πυκνή βλάστηση, όπου κατοικούν σπάνια είδη πτηνών και ζώων, προσδίδοντας ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην περιοχή.

Limniziroudasos
Πηγή: Προσωπικό αρχείο (Μονοπάτι στο δάσος με θέα τη Λίμνη Ζηρού)

Ιστορικά στοιχεία

Η δημιουργία της λίμνης Ζηρού φαίνεται να οφείλεται στην τεκτονοκαρστική δραστηριότητα της περιοχής . Οι γεωλόγοι πιστεύουν ότι η λίμνη αποτελούσε λιμναίο σπήλαιο, αλλά η οροφή κατέρρευσε πριν 10.000 έτη περίπου, πιθανότατα από κάποιο σεισμό. Ο υδροφόρος ορίζοντας της λίμνης είναι ο ίδιος με αυτόν του ποταμού Λούρου, στοιχείο που αποδεικνύει πως τα δύο υδάτινα συστήματα επικοινωνούν.

Advertisements
Ad 14

Φαγητό – καφές

Στην ανατολική όχθη της λίμνης υπάρχει καφέ – εστιατόριο που έχει φοβερή θέα στη λίμνη. Σε απόσταση 2 χιλιομέτρων μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ του ή το φαγητό του στην πόλη της Φιλιππιάδας.

Διαβάστε επίσης  Τριχωνίδα, η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας
Πηγή: Προσωπικό αρχείο (Όψη της λίμνης από την ανατολική όχθη)

Δραστηριότητες

Για τους λάτρεις των δραστηριοτήτων, στη λίμνη μπορεί κανείς να κάνει κανό, καγιάκ και κωπηλασία με σανίδα SUP. Πληροφορίες θα βρείτε στη σελίδα www.xtremegreece.gr. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα πεζοπορίας και ποδηλασίας στο δάσος της Φιλιππιάδας. Ενδιαφέρουσα πρόταση αποτελεί η ποδηλασία στο ρωμαϊκό υδραγωγείο, ενώ αξέχαστη θα σας μείνει η εμπειρία με το αλεξίπτωτο πλαγιάς (παραπέντε) στην Άρτα.

Αρχαιολογικοί χώροι

Σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι που αξίζει να επισκεφθείτε στην περιοχή είναι το ρωμαϊκό υδραγωγείο της Νικόπολης, η αρχαία ακρόπολη «Βατίες»και το τεχνητό φράγμα του ποταμού Λούρου.

Πηγή: el.wikipedia.org (Ρωμαϊκό υδραγωγείο Νικόπολης)

Διαμονή

Για να επισκεφθεί κανείς τη λίμνη Ζηρού, το κοντινότερο σημείο διαμονής είναι η Φιλιππιάδα. Επίσης, αρκετά κοντά είναι η πόλη της Άρτας και της Πρέβεζας σε απόσταση 25 και 45 λεπτών αντίστοιχα με το αυτοκίνητο.

Extra Info

• Το 1999 η λίμνη εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Natura 2000».

• Στις όχθες της λίμνης, το 1947 με 1949 χτίστηκε από αυστριακούς αρχιτέκτονες η λεγόμενη «Παιδόπολη του Ζηρού» ή αλλιώς «Ζηρόπολη», με αντικείμενο την περίθαλψη των ορφανών παιδιών του 2ου Παγκοσμίου και του Εμφυλίου Πολέμου.

• Τους καλοκαιρινούς μήνες διοργανώνεται το μουσικοπολιτιστικό φεστιβάλ Zero Festival.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο
  • Λίμνη Ζηρού, ανακτήθηκε από el.wikipedia.org, τελευταία πρόσβαση 23/2/2023
  • Λίμνη Ζηρού, ανακτήθηκε από visitpreveza.gr, τελευταία πρόσβαση 23/2/2023
  • Λίμνη Ζηρού, ανακτήθηκε από discoverarta.gr, τελευταία πρόσβαση 23/2/2023
  • Καγιάκ, κανό και SUP στη λίμνη Ζηρού, ανακτήθηκε από xtremegreece.gr, τελευταία πρόσβαση 23/2/2023

 

Γεννήθηκα στη Λάρισα, όπου και διαμένω τα τελευταία χρόνια. Εθισμένη στον καφέ, μάλλον λόγω καταγωγής. Με την πρώτη ευκαιρία ταξιδεύω, γιατί θεωρώ ότι τα ταξίδια, μας κάνουν πραγματικά πλούσιους.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αθήνα

Αθήνα : Κάνοντας τουρισμό αλλιώς στην όμορφη πόλη

Έχοντας κατά νου την παροιμιώδη φράση «Ελλάδα δεν είναι μόνο

Κομφορμισμός και Μαζοποίηση: Οι δύο όψεις της σύγχρονης κοινωνίας

Ο κομφορμισμός και η μαζοποίηση είναι ανησυχητικά, μα και ιδιαιτέρως