Λαγκάδια Αρκαδίας: Το κρεμαστό χωριό στο κέντρο της Πελοποννήσου

Λαγκάδια
Πηγή εικόνας: www.arcadiaportal.gr

Τα Λαγκάδια Αρκαδίας είναι ένα ορεινό κεφαλοχώρι σχεδόν στο κέντρο της Πελοποννήσου το βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα που ενώνει την Τρίπολη και τον Πύργο.

Είναι ένα απόμακρο χωριό καθώς απέχει 65 χιλιόμετρα από την κοντινότερη πόλη που είναι η Τρίπολη, 80 χιλιόμετρα από τον Πύργο και 215 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Το υψόμετρο του χωριού φτάνει τα 970 περίπου μέτρα και χωρίζεται από τον εθνικό δρόμο σε Πάνω Μαχαλάς και Κάτω Μαχαλάς. Ο Κάτω Μαχαλάς βρίσκεται σε μια ρεματιά όπου κυλάει το Λαγκαδιανό ποτάμι, έναν παραπόταμο του Λάδωνα. Ενώ ο Πάνω Μαχαλάς είναι αυτό που θέλει ένας επισκέπτης. Μαγευτική θέα που θα σου προσφέρει χαλάρωση και ηρεμία.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 στο χωριό διαμένουν 355 μόνιμοι κάτοικοι, ενώ τα τελευταία χρόνια αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί σημαντικά.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Ιστορία

Τα Λαγκάδια Αρκαδίας είναι από τα πιο παλιά χωριά στην περιοχή καθώς ένας μύθος αναφέρει πως τεχνίτες ανέλαβαν το χτίσιμο του κάστρου της Άκοβας στις αρχές του 13ου αιώνα και κατοίκησαν την περιοχή στην οποία συνέχισαν να χτίζουν μέχρι τις ημέρες μας.

Μια ακόμα εκδοχή υποστηρίζει πως από τους Δεληγιανναίους, κοτζαμπάσηδες της περιοχής τον 14ο αιώνα, ο Πέτρος Λίτινος ο οποίος ήταν γραμματέας του Αϊδίν Αγά, έβαλε γαίες στην περιοχή και κατοίκησε εκεί.

Μια άλλη άποψη θέλει το χωριό να δημιουργήθηκε τον 15ο αιώνα με τους οικισμούς Κρέσπη και Δραϊνά να ενώνονται και να δημιουργούν το χωριό. Αυτή η εκδοχή φαντάζει πολύ πιθανή καθώς σήμερα βρίσκονται στα όρια του χωριού.

Διαβάστε επίσης  Πάργα, το «ηπειρώτικο» νησί της Ηπείρου

Το χωριό σύμφωνα με αυτή την άποψη, ονομάστηκε Λαγκάδια για πρώτη φορά το μακρινό 1570 με Οθωμανικό κατάστιχο και είχε 46 σπίτια.

Advertising

Στο τέλος του 16ου αιώνα προστέθηκαν και 8 οικογένειες του οικισμού της Αρβίτσας και ο πληθυσμός από τα Λαγκάδια έφτασε στα 207 άτομα το 1700.

Στην επανάσταση του 1821 ο κοτζάμπασης Κανέλλος Δεληγιάννης διέταξε τη σφαγή όλων των Τούρκων του χωριού και πυρπόλησε το Τζαμί. Συνολικά σφάχθηκαν 300 άντρες, γυναίκες και παιδιά.

Το 1825 ο Ιμπραήμ που είχε καταλάβει το μεγαλύτερος μέρος της Πελοποννήσου ξανά, πάει στα Λαγκάδια όπου στήνει το αρχηγείο του στο σπίτι των Δεληγιανναίων.

Μετά την απελευθέρωση οι κάτοικοι στα Λαγκάδια αφιερώθηκαν στο επάγγελμα του χτίστη και έγιναν περιζήτητοι σε όλη την Πελοπόννησο όπου έφτιαχναν σπίτια, σχολεία και οτιδήποτε έχει να κάνει με κατασκευή.

Advertising

Στα τέλη του 18ου αιώνα το χωριό έφτασε περίπου 7.000 κατοίκους οι οποίοι σταδιακά έφυγαν από το χωριό για μια καλύτερη ζωή με την Τρίπολη την Αθήνα αλλά και το εξωτερικό να υποδέχονται τους χτίστες με ανοιχτές αγκάλες.

Στην εκπαίδευση το 1890 ολοκληρώθηκε το πρώτο σχολείο όπου μάθαιναν τα πρώτα γράμματα οι νεαροί κάτοικοι του χωριού. Το 2011 το Γυμνάσιο και το Λύκειο του χωριού σταμάτησε να λειτουργεί ενώ το 2022 έκλεισε και το νηπιαγωγείο μένοντας μόνο το δημοτικό σε λειτουργία.

Τι να δεις στα Λαγκάδια Αρκαδίας

Σίγουρα μια επίσκεψη στο σπίτι των Δεληγιάννηδων θα σε γεμίσει γνώσεις από το μακρινό 1821. Το σπίτι βρίσκεται στον Πάνω Μαχαλά.

Διαβάστε επίσης  Στα πανηγύρια του Αιγαίου: Ρόδος και Κάρπαθος

Άξιο επίσκεψης είναι και το παλιό σχολείο που στέκεται εκεί για πάνω από το μακρινό 1890.

Advertising

Κεντρικό σημείο στο χωριό είναι η Πλατεία Ηρώων όπου θα δεις και το μνημείο των πεσόντων στον αγώνα της απελεθέρωσης το 1821.

Αν είσαι λάτρης της φύσης τότε τα Λαγκάδια δε θα σε αφήσουν παραπονεμένο. Η τεχνητή λίμνη Λάδωνα που έχει σχήμα φιδιού, φτιάχτηκε το 1955 για δημιουργία φράγματος από τη ΔΕΗ με τα νερά από τον Λάδωνα να φτάνουν εκεί. Στην περιοχή μπορείς να κάνει δραστηριότητες όπως καγιάκ, ράφτινγκ και πεζοπορία.

Αν θέλεις να συνδυάσεις θέα και θρησκευτικό τουρισμό, στην περιοχή υπάρχουν δύο εκκλησίες που πρέπει να επισκευφθείς.

Λαγκάδια
Πηγή εικόνας: exploring-greece.gr

Η Εκκλησία των Αγίων Ταξιαρχών χρονολογείται το 1805 και βρίσκεται στην πλατεία του χωριού. Διαθέτει πελεκητό καμπαναριό δύο επιπέδων, και όμορφο κωδωνοστάσιο με ρολόι που χρονολογείται το 1910.

Advertising

Η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων η οποία χρονολογείται το 1854 ενώ κάτω από το σπίτι των Δεληγιάννηδεων βρίσκεται ο ναός του Τιμίου Προδρόμου που χρονολογείται το 1808 και χτίστηκε μέσα σε 40 ημέρες.

Κοντινές αποδράσεις

Στα 17 χιλιόμετρα βρίσκεται το παραδοσιακό χωριό της Δημητσάνας όπου θα έχεις την ευκαιρία να γευτείς την τοπική κουζίνα σε ένα από τα ταβερνάκια και να απολαύσεις τον καφέ ή το ποτό σου στις καφετέριες του χωριού.

Μια άλλη επιλογή είναι η Βυτίνα στα 22 χιλιόμετρα σε υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα όπου μπορείς να βρεις τοπικά προϊόντα όπως το μέλι και τα καρύδια αλλά και να απολαύσεις τα ντόπια ζυμαρικά καθώς και να χαλαρώσεις στα καφέ του χωριού, αγναντεύοντας το χιόνι κατά τους χειμερινούς μήνες.

Διαβάστε επίσης  Σπήλαιο Γρεβενών: Η παράδοση και γνησιότητα στο μπαλκόνι της Πίνδου

Αν από την άλλη επιλέγεις τη χειμερινή σου απόδραση με γνώμονα τα χιονοδρομικά κέντρα, στα 36 χιλιόμετρα από τα Λαγκάδια θα βρεθείς στο Χιονοδρομικό Κέντρο Μαίναλου όπου η κορυφή της Οστρακίνας φτάνει τα 1.770 μέτρα.

Advertising

Το χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί από το 2004, διαθέτει 8 πίστες, ένα σαλέ για καφέ ή φαγητό, snowbar, καταφύγιο και τέσσερις αναβατήρες.

Τα Λαγκάδια σίγουρα δεν έχουν την ίδια αναγνωρισιμότητα με τα υπόλοιπα ορεινά χωριά της Αρκαδίας, αλλά μπορείς να βρεις με ευκολία ξενώνες και ξενοδοχεία για διαμονή σε προσιτές τιμές και φθηνά σε σύγκριση με τα υπόλοιπα πολυσύχναστα χωριά οπότε σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Λαγκάδια Αρκαδίας, ανακτήθηκε από www.el.wikipedia.org, τελευταία επίσκεψη 31/12/2022
Λαγκάδια, Αρκαδία, ανακτήθηκε από www.web-greece.g, τελευταία επίσκεψη 31/12/2022

Advertising

 

 

 

 

Γεννήθηκα σε μια μικρή πόλη της Αλβανίας που ονομάζεται Ερσέκα και μεγάλωσα σε μια μικρή πόλη της Ελλάδας, την Άρτα με το ξακουστό γιοφύρι.
Από μικρός θυμάμαι τον εαυτό μου να γράφω στο χαρτί χωρίς να βρίσκω κάποιο λόγο, απλά επειδή μου άρεσε.
Αρκετά χρόνια αργότερα το μόνο που άλλαξε είναι το μολύβι που έγινε πληκτρολόγιο και οι σκέψεις μου μπορούν να διαβαστούν και από άλλους.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η παρουσία σου έχει σημασία...

Η παρουσία σου έχει σημασία…

Όλοι έχουμε ανάγκη να το ακούσουμε. Ακόμη κι εσύ. Ακόμη
Κυψέλη

3+1 Brunch Spots Στην Κυψέλη Που Δεν Πρέπει Να Χάσεις

Santo Belto Το Santo Belto στην Κυψέλη, αποτελεί έναν αγαπημένο