Βερδικούσια, Λιβάδι: Το άγνωστο ρεκόρ και οι τελευταίοι βλαχόφωνοι


Στα ορεινά του νομού Λάρισας, σε απόσταση 64 και 74 χιλιομέτρων αντίστοιχα, συναντάμε τη Βερδικούσα (ή Βερδικούσια) και το Λιβάδι. Ανήκουν στο Δήμο Ελασσόνας, από τον οποίο απέχουν 30 και 34 χιλιόμετρα αντίστοιχα.

Πηγή εικόνας:triklopodia.gr (Πανοραμική θέα Βερδικούσας)

Βερδικούσια, το μπαλκόνι των Αντιχασίων με το άγνωστο ρεκόρ

Αποτελεί το μπαλκόνι των Αντιχασίων και όχι άδικα, αφού το χωριό είναι κτισμένο σε υψόμετρο 850-930 μέτρων στην ανατολική πλευρά των Αντιχασίων και διαθέτει μια πανοραμική θέα προς τον Όλυμπο, τα Μετέωρα και τον Κίσσαβο. Η Βερδικούσια έχει τις οικογένειες με τους περισσότερους πολύτεκνους στην Ελλάδα. Μάλιστα, το ρεκόρ κρατά μία οικογένεια που έχει 16 παιδιά! Η ονομασία της πιθανό να προέρχεται από τη σύνδεση των λατινικών λέξεων verde (πράσινος) και gussa (λαιμός/αυχένας), γεγονός απόλυτα δικαιολογημένο αν λάβει κανείς υπόψη ότι είναι μια ορεινή περιοχή, που διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα δάση οξιάς στα Βαλκάνια. Μάλιστα, το δάσος αυτό είναι ενταγμένο στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα NATURA 2000 και αποτελεί σημαντικό βιότοπο για τα αρπακτικά πουλιά, τις αλεπούδες, τα αγριογούρουνα, τους λαγούς και άλλα ζώα.

Βερδικούσια: Ιστορικά στοιχεία-Τι να δείτε

Το χωριό δημιουργήθηκε με τη συνένωση εννέα μικρότερων οικισμών της γύρω περιοχής και η ίδρυσή του χρονολογείται στη βυζαντινή εποχή. Η θέση του, στις ανατολικές πλαγιές των Αντιχασίων, ήταν ιδανικό πέρασμα για τους κλέφτες από τον Όλυμπο προς την Πίνδο. Η απελευθέρωση της περιοχής από τους Τούρκους πραγματοποιήθηκε το 1912. Ενθύμιο της ύπαρξής τους αποτελεί το συνοριοφυλάκιο (Καζάρμα) στην κορυφή Μαμαλή, που συνιστούσαν και τα σύνορα με την Οθωμανική αυτοκρατορία μέχρι τότε.

Advertising

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Νέστος: το ποτάμι της ζωής
Ad 14

Μπορεί να επισκεφθεί κανείς τον πετρόκτιστο ναό του Προφήτη Ηλία, τα ξωκλήσια Περάσα και Άγιο Γεώργιο, καθώς και το παλιό μοναστήρι στο Μετόχι. Στο ύψωμα Σταυρός, ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός έστησε ξύλινο σταυρό σε θέση που προσφέρει πανοραμική θέα του χωριού, της κοιλάδας του Τιταρήσιου, του δάσους με τις οξιές και του κάστρου της Παλιασκιάς. Αξίζει να δείτε το γεφύρι του Δαμασκηνού, το οποίο ενώνει τις όχθες του Παλισκιώτη.

(Στο βίντεο παρακολουθούμε τη Βερδικούσα μέσω λήψης με drone κυρίως από το 0.51) 

Βερδικούσια: Διαμονή και φαγητό

Το χωριό διαθέτει ξενώνα, καφενεία και ταβέρνες, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει εκλεκτά κρέατα, τσίπουρο, καθώς και μεζέδες, ενώ επιβάλλεται να δοκιμάσετε το νιβατό Βερδικούσιας.

Advertising

Βερδικούσια: Extra Info

• Στην περιοχή αναβιώνουν τα έθιμα των «Καπεταναραίων» την Πρωτοχρονιά και της «Αγγελίνας» τη δεύτερη μέρα του Πάσχα.
• Από το 2012 διοργανώνεται το τριήμερο camping «Mountain Enduro Camp», με οδήγηση μηχανών τύπου enduro σε αυτοσχέδιες πίστες και live εμφανίσεις μουσικών συγκροτημάτων.

Βερδικούσια Μαμαλή
Πηγή εικόνας: mountainendurocamp.net (Στιγμιότυπο του φεστιβάλ με φόντο την κορυφή Μαμαλή)

Λιβάδι, οι τελευταίοι βλαχόφωνοι

Είναι κωμόπολη, αμφιθεατρικά χτισμένη στα σύνορα Λάρισας, Πιερίας και Κοζάνης, αποτελεί δηλαδή «σταυροδρόμι» τριών νομών. Βρίσκεται στο όρος Τίταρος σε υψόμετρο 1.180 μέτρων. Ο πληθυσμός της περιοχής ανέρχεται σε 2.244 μόνιμους κατοίκους, κυρίως Βλάχικης καταγωγής,  λόγος για τον οποίο, συχνά αποκαλείται και Βλαχολίβαδο.  Επίσης, το συναντούμε και ως Λιβάδι Ολύμπου, διότι δε διαχωρίζεται από τον Όλυμπο, καθώς ο Τίταρος ενώνεται με τον Όλυμπο στη θέση  «Παλιοδέρβενο».

Λιβάδι
Πηγή εικόνας: el.wikipedia.org (Το Λιβάδι αμφιθεατρικά χτισμένο)

Λιβάδι: Ιστορικά στοιχεία-Τι να δείτε

Η περίοδος της ίδρυσης του Λιβαδίου με τα γραφικά πετρόκτιστα σπίτια και τα λιθόστρωτα καλντερίμια δεν είναι γνωστή. Αποτελεί γενέτειρα του Γεωργάκη Ολύμπιου, μέλους της Φιλικής εταιρείας και στην περιοχή υπάρχει μνημείο του, καθώς και το σπίτι του, το οποίο λειτουργεί ως μουσείο. Νότια του Λιβαδίου βρίσκεται ένα από τα πιο φημισμένα κρυφά Σχολειά, η γυναικεία μονή της Αγίας Τριάδος, από την οποία ξεκίνησε η επανάσταση του Ολύμπου το 1822.

Διαβάστε επίσης  Ο ποταμός των Κομοτηναίων
Χιονισμένο Λιβάδι
Πηγή εικόνας:livadi.gr (Χειμωνιάτικο τοπίο στο Λιβάδι)

Λιβάδι: Διαμονή και φαγητό

Στο Λιβάδι υπάρχουν ξενοδοχεία, όπου μπορείτε να διανυκτερεύσετε. Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε γλυκά του κουταλιού στα καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων, τυροκομικά προϊόντα ντόπιων παραγωγών, τραχανά, τις πολύ γνωστές πατάτες Λιβαδίου και φυσικά, το εκλεκτό τσίπουρο της περιοχής.

Advertising

Βλαχόφωνοι στο Λιβάδι
Πηγή εικόνας:livadi.gr (Καλντερίμια του χωριού)

Λιβάδι: Extra Info

  • Την Πρωτοχρονιά, θα δείτε ζωντανά το έθιμο «Μπαμπαλιούρια» με τις φοβερές και εντυπωσιακές στολές και το φοβερό ήχο των κουδουνιών, που διώχνουν τα κακά πνεύματα.
  • Στο Λιβάδι πραγματοποιείται πανηγύρι το Δεκαπενταύγουστο με το χορό των γερόντων.
  • Πανηγύρια πραγματοποιούνται και για τον εορτασμό της Αγίας Τριάδας και του Προφήτη Ηλία, όπου στο δεύτερο μάλιστα, μετά τη λιτανεία, η εικόνα του Προφήτη Ηλία θα φιλοξενηθεί όλο τον υπόλοιπο χρόνο από τα νοικοκυριά του χωριού.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο
  • Βερδικούσα. Ανάκτηση από el.wikipedia.org,τελευταία πρόσβαση 15/2/2023
  • Λιβάδι. Ανάκτηση από el.wikipedia.org, τελευταία πρόσβαση 15/2/2023
  • Βερδικούσα-Ελασσόνα. Ανακτήθηκε από elassona.com, τελευταία πρόσβαση 15/2/2023
  • Λιβάδι Ολύμπου Ν. Λαρίσης. Ανακτήθηκε από livadi.gr, τελευταία πρόσβαση 15/2/2023
  • Λιβάδι Ελασσόνας. Ανακτήθηκε από elassona884.gr, τελευταία πρόσβαση 15/2/2023

Γεννήθηκα στη Λάρισα, όπου και διαμένω τα τελευταία χρόνια. Εθισμένη στον καφέ, μάλλον λόγω καταγωγής. Με την πρώτη ευκαιρία ταξιδεύω, γιατί θεωρώ ότι τα ταξίδια, μας κάνουν πραγματικά πλούσιους.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

horror remakes

Τέσσερα «horror remakes» που «άγγιξαν» τη σπουδαιότητα των αυθεντικών τους

Η συνήθης ανησυχία των πιστών και αμετάκλητων φαν του κλασικού

Κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο και ανατομία εγκεφάλου

Tο παρόν άρθρο Γνωρίζουμε ότι οι γνωστικές ικανότητες και οι