1990 – 2010: Σημαντικοί σταθμοί στο ελληνικό σινεμά

Όπως αναφέραμε και σε αυτό το άρθρο, το ελληνικό σινεμά μετράει σχεδόν έναν αιώνα ζωής, με τα πρώτα βήματα να ξεκινούν τη δεκαετία του 1920. Καλύψαμε ήδη το διάστημα από το 1930 έως και το 1980, με αυτό που ονομάζουμε παλιό και νέο ελληνικό κινηματογράφο, πράγμα που μας δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθούμε τώρα με την ύστερη φάση του, το σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο. Θα αναφέρουμε μερικές από τις σπουδαιότερες – καλλιτεχνικά αλλά και εισπρακτικά – ταινίες αυτής της εικοσαετίας, οι οποίες κέρδισαν την αγάπη του ελληνικού κοινού.

Ας περιμένουν οι γυναίκες (1998)

ελληνικό σινεμά
Πηγή εικόνας: ratpack.gr

Ο Σταύρος Τσιώλης έχει κερδίσει επάξια τη θέση του ανάμεσα στους Έλληνες καλλιτέχνες και δημιουργούς. Μία από τις εμπορικότερες ταινίες του ήταν και το Ας περιμένουν οι γυναίκες, μια κοινωνική κωμωδία. Σε αυτήν, παρακολουθούμε τρεις μπατζανάκηδες που ξεκινούν να πάνε από τη Θεσσαλονίκη στη Θάσο για διακοπές. Εκεί βρίσκονται ήδη οι γυναίκες τους και τους περιμένουν να φτάσουν. Και περιμένουν πολύ, καθώς ο ένας από τους τρεις ερωτεύεται μια νέα κοπέλα στη μέση της διαδρομής και καταρρέει ψυχολογικά, με τους άλλους δύο να προσπαθούν να τον συνεφέρουν. Η συγκεκριμένη ταινία σκιαγραφεί το πορτρέτο του Νεοέλληνα – τρομακτικά σύγχρονη, είκοσι χρόνια μετά – με μπόλικο χιούμορ αλλά και μια μελαγχολία για τα χρόνια που πέρασαν, πράγματα που την καθιστούν ένα διαμαντάκι που δεν πρέπει να χάσετε.

Η ταινία στο IMDb

Σπιρτόκουτο (2002)

ελληνικό σινεμά
Πηγή εικόνας: lifo.gr

Στο Σπιρτόκουτο παρακολουθούμε μια αφυπνιστικά ρεαλιστική ματιά στο σπίτι μιας ελληνικής οικογένειας. Με ωμό λεξιλόγιο, σκληρές σκηνές και έναν κόμπο στο στομάχι που σε ακολουθεί από την αρχή της ταινίας μέχρι το τέλος της, ο Γιάννης Οικονομίδης ανοίγει ένα παράθυρο στην καρδιά της ελληνικής κοινωνίας, την Αγία Οικογένεια. Πρώτος εκείνος, έστρωσε το δρόμο για τους δημιουργούς του Greek Weird Wave, ώστε να μπορέσουν να δουν στο μικροσκόπιο όλα όσα κρύβει αυτός ο πυρήνας στο εσωτερικό του και πόσο εύθραυστος είναι στα αλήθεια. Ταινία που δέχθηκε σκληρές κριτικές, είτε λατρεύτηκε είτε μισήθηκε, ανήκει δικαιωματικά στους σταθμούς από το ελληνικό σινεμά.

Διαβάστε επίσης  Lars von Trier: «Οι ταινίες πρέπει να σε κάνουν να νιώθεις σα να έχεις μια πέτρα στο παπούτσι σου»

Η ταινία στο IMDb

Πολίτικη Κουζίνα (2003)

ελληνικό σινεμά
Πηγή εικόνας: nefeli-culture.gr

Η Πολίτικη Κουζίνα είναι η πιο επιτυχημένη εισπρακτικά ελληνική ταινία στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά, συνεχίζει να κρατάει αυτό το ρεκόρ και όχι άδικα. Είναι μια ταινία με έντονα πολιτική ματιά καθώς περιγράφει μια ιστορική περίοδο που είναι συνυφασμένη με πόνο για την ελληνική κοινωνία. Παρακολουθούμε το Φάνη, καθηγητή αστρονομίας στην Αθήνα, να ετοιμάζει ένα τραπέζι προς τιμή του παππού του, που θα έρθει να τον δει μετά από 35 χρόνια. Αντί για τον παππού, όμως, ο Φάνης ταξιδεύει πίσω στην Κωνσταντινούπολη και παράλληλα στις μνήμες του από την Κωνσταντινούπολη του 1964, πριν εκδιωχθούν όλοι οι Έλληνες της Πόλης. Φυσικά, το φαγητό παίζει σημαντικό ρόλο στην ταινία, τον οποίο τονίσαμε και εδώ.

Η ταινία στο IMDb

Νύφες (2004)

ελληνικό σινεμά
Πηγή εικόνας: megatv.com

Μία από τις αγαπημένες μου επιλογές, η ταινία του Παντελή Βούλγαρη καταπιάνεται με το ταξίδι 700 γυναικών που ξεκίνησαν από την Κωνσταντινούπολη για να πάνε στη Νέα Υόρκη, ώστε να παντρευτούν εκεί. Εκτός από την εξαιρετική σκηνοθεσία και τη φωτογραφία της ταινίας, που την καθιστούν σταθμό στο ελληνικό σινεμά, η μουσική του Σταμάτη Σπανουδάκη που τη συνοδεύει είναι συγκλονιστική. Η ταινία θεωρήθηκε υπερπαραγωγή, με τον Μάρτιν Σκορσέζε να έχει την επιμέλεια της παραγωγής και ήταν αναμενόμενο ότι θα γίνει μεγάλη επιτυχία. Παρ’όλο που πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν ήταν ανάλογη της διαφήμισης που είχε, αποτελεί αναμφισβήτητα μία από τις πιο επιτυχημένες ταινίες στο ελληνικό σινεμά.

Η ταινία στο IMDb

Κυνόδοντας (2009)

ελληνικό σινεμά
Πηγή εικόνας: tetragwno.gr

Ο Κυνόδοντας υπήρξε ο θεμέλιος λίθος για το Greek Weird Wave και, παράλληλα, η ταινία που έκανε το Γιώργο Λάνθιμο γνωστό στο ελληνικό αλλά και στο διεθνές κοινό. Με την ελληνική οικογένεια ξανά στο μικροσκόπιο, αυτή τη φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη διαστρέβλωση του περιβάλλοντος και των εννοιών. Αποτελεί σημείο καμπής για το ελληνικό σινεμά και όσο και αν επικρίθηκε στην αρχή από μερικούς, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τη ριζοσπαστική ματιά της σε ένα θέμα που πάντα πονάει την ελληνική κοινωνία. Υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 2011 και κέρδισε το βραβείο Ένα Κάποιο Βλέμμα στο Φεστιβάλ των Καννών, το 2009.

Διαβάστε επίσης  Άθενς Ντράιβ-Ιν: Η Αθήνα αποκτά ξανά drive in σινεμά

Η ταινία στο IMDb

Με λένε Ευγενία ή Τζένη ή Ζένια, είμαι δευτεροετής φοιτήτρια στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ και λατρεύω το γράψιμο, τον κινηματογράφο και τις βόλτες στην Αθήνα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι τέσσερις μεγάλες κυρίες του ιμπρεσιονισμού

Οι τέσσερις μεγάλες κυρίες του ιμπρεσιονισμού τιμήθηκαν από την Εθνική
Γαμήλιο Ταξίδι

Γαμήλιο Ταξίδι: Πώς να το κάνετε ξεχωριστό

Είναι γεγονός ότι το γαμήλιο ταξίδι ή μήνας του μέλιτος