4 ταινίες για την κατάθλιψη, που προσφέρουν ένα αισιόδοξο μέλλον

Εκεί έξω υπάρχει ένα κτήνος που ελλοχεύει για να κατασπαράξει περισσότερο από το 10% του ανθρώπινου πληθυσμού και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν γίνεται αντιληπτό, μέχρι να το καταφέρει. Είναι γνωστό σε όλους μας με την ονομασία κατάθλιψη. Πολλές έρευνες έχουν διεξαχθεί για να την κατανοήσουμε και εν τέλει να την ξεπεράσουμε, ενώ παράλληλα αρκετές ταινίες κατέστησαν γνωστή την παρουσία της παγκοσμίως, προσθέτοντας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα σε όσους υποφέρουν εξαιτίας της. Οι ταινίες, λοιπόν, που ακολουθούν μας συστήνουν την νόσο, προσφέροντας όμως μια καλλιτεχνική ανακούφιση.

Silver Linings Playbook (2012)

Πηγή εικόνας: the-art-of-autism.com

O Pat (Bradley Cooper) επιστρέφει στο πατρικό του μετά από υποχρεωτική παραμονή οχτώ μηνών σε ψυχιατρική κλινική. Η Tiffany (Jennifer Lawrence) αναδύεται από μία περίοδο αυτοκαταστροφικότητας που ακολούθησε το θάνατο του συζύγου της. Με αυτήν την υπόθεση, είναι λογικό οι περισσότεροι να προμηνύουν ένα σκοτεινό τέλος, όμως το Silver Linings Playbook δεν επιτρέπει οι πρωταγωνιστές της να υποταχθούν στις δυσκολίες που περνούν. Η ταινία δεν επικεντρώνεται στη βαθιά θλίψη και ανεξέλεγκτη οργή που κατακλύζει σε κάποιες σκηνές τους ήρωές της, αλλά αναδεικνύει τη θέλησή τους να βελτιωθούν μέσα από κοινές εμπειρίες χαράς. Ο κοινωνικός στιγματισμός, η διαχείριση της κατάθλιψης και της διπολικής διαταραχής σε συνδυασμό με έναν ανεπάντεχο έρωτα, προκάλεσαν δύο πραγματικά οσκαρικές ερμηνείες.

Trailer:

Inside Out (2015)

Πηγή εικόνας: newstatesman.com

Η ταινία βρίσκεται στο μυαλό ενός νεαρού κοριτσιού που ονομάζεται Riley (Kaitlyn Dias), όπου πέντε προσωποποιημένα συναισθήματα , οι Joy ( Amy Poehler), Sadness (Phyllis Smith), Anger (Lewis Black), Fear (Bill Hader) και Disgust ( Mindy Kaling) , προσπαθούν να καθοδηγήσουν και να διαμορφώσουν την καθημερινή της ζωή. Μέσα από τις μεταξύ τους σχέσεις, ανακαλύπτουμε ότι το καθένα έχει ένα διαφορετικό σκοπό, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι κάποιο είναι καλύτερο από τα υπόλοιπα. Μερικές φορές, η λύπη είναι εκείνη που μας υπενθυμίζει τι πραγματικά εκτιμούμε.

Διαβάστε επίσης  Η γυναίκα που έβλεπε τα όνειρα: Μια ελληνική ταινία μαγικού ρεαλισμού

Trailer:

Νεαρός Ενήλικας (2011) 

Πηγή εικόνας: rogerebert.com

Το κεντρικό θέμα της ταινίας είναι μία επιτυχημένη συγγραφέας με πρόβλημα κατάχρησης οινοπνευματωδών ποτών, η Mavis (Charlize Theron). Επιστρέφει στην πατρίδα της, στην προσπάθειά της να αποδράσει από μια σειρά πολύ κακών αποφάσεων που πήρε κατά τη διάρκεια μιας οδυνηρής εποχής της ζωής της. Η ταινία, μας ωθεί να νοιαστούμε για την ηρωίδα και να δείξουμε κατανόηση, παρά τα όσα κάνει, παρά τα όσα λέει, γιατί αυτό είναι κάτι που κάθε άνθρωπος αξίζει.

Trailer:

Eternal Subshine of the Spotless Mind (2004)

Πηγή εικόνας: vanityfair.com

Υπήρξαν ποτέ πραγματικά άσχημες αναμνήσεις που θα θέλατε να σβήσετε; Κάποιος άνθρωπος που θα επιθυμούσατε να είχε διαγραφεί από τη μνήμη σας; Αυτή είναι η βασική υπόθεση του Eternal Subshine of the Spotless Mind, το οποίο περιστρέφεται γύρω από τη διάλυση της σχέσης του Joel (Jim Carrey) και της Clementine (Kate Winslet). Η επιλογή της διαγραφής, αν και ακούγεται πολύ ωραία και εύκολη, δεν σημαίνει ότι δεν θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη στο μέλλον, ειδικά αφού δεν θα θυμόμαστε τι μας οδήγησε σε εκείνο το λάθος. Εξάλλου, αν δεν μάθουμε να ζούμε με τις κακές επιλογές μας, πως περιμένουμε να αγαπήσουμε τον εαυτό μας στην πραγματικότητα;

Trailer:

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.