Η απεικόνιση της ψυχικής ασθένειας στον κινηματογράφο

Ίσως ένα τεράστιο κεφάλαιο για το χώρο του κινηματογράφου είναι το θέμα της ψυχικής ασθένειας. Οι περίπλοκες διαταραχές του εγκέφαλου, στην καθημερινότητα ενός ατόμου, μπορεί να κατανοηθούν από μία ταινία; Πόσο δύσκολο είναι να αποτυπώσεις αληθινά ένα τέτοιο θέμα; Σίγουρα, μεγάλη σημασία έχουν τόσο οι ηθοποιοί που θα ερμηνεύσουν το ρόλο, όσο  και ο σκηνοθέτης που θα μεταφέρει ένα τέτοιο σενάριο.

Παρακάτω, επιλέξαμε μερικές ταινίες που κατανοούν την ψυχική ασθένεια και την προβάλουν ρεαλιστικά στη μεγάλη οθόνη.

«Girl, Interrupted»

Advertising

Advertisements
Ad 14

H Angelina Jolie και η Winona Ryde στο «Girl, Interrupted» είναι δύο νεαρές κοπέλες οι οποίες ζουν μέσα σε μία ψυχιατρική κλινική. Και οι δύο έχουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα τα οποία προβάλλονται έντονα στην ταινία.

«Melancholia»

Advertising

Το ψυχολογικό δράμα «Melancholia» το σκηνοθέτησε ο Lars von Trier, ο οποίος συνηθίζει να παρουσιάζει τέτοια θέματα στις ταινίες του. Η ταινία προβάλει με πολύ ρεαλιστική εικόνα το πως οι καταθλιπτικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις αντιξοότητες με την αίσθηση της γαλήνης.

«Lars and the Real Girl»

Ο Ryan Gosling είναι ο Lars, ένας κοινωνικά αμήχανος νεαρός όπου χτίζει μία ρομαντική σχέση με μία κούκλα του σεξ που ονομάζετε Bianca. Στην ταινία προβάλεται η σημαντικότητα της κοινωνικοποίησης. Ο Lars ξεκινώντας με την Bianca άρχιζε να δημιουργεί σχέσεις και με άλλους ανθρώπους, ενώ μέχρι τότε δεν είχε επαφή με κάποιο άλλο άτομο λόγω του προβλήματός που είχε με τον φόβο της εγκατάλειψης.

Διαβάστε επίσης  Trailer «Roma»: O Alfonso Cuaron επιστρέφει στις ρίζες του
Advertising

«Silver Linings Playbook»

Στην κωμωδία-δράμα «Silver Linings Playbook» ο Bradley Cooper και η Jennifer Lawrence είναι δύο άτομα που έχουν σοβαρά ψυχολογικά. Αυτός μόλις έχει βγει από ψυχιατρείο και αυτή υποφέρει από τον χαμό του συζύγου της. Οι δύο τους κάνουν το τέλειο ζευγάρι, καθώς βοηθά ο ένας τον άλλο παρόλο τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

«Fight Club»

Advertising

Η ταινία «Fight Club» θα μπορούσε να είναι ο ορισμός της ψυχικής ασθένειας στο σινεμά. Υπάρχουν πολλά θέματα για την ταινία, αλλά αυτό που την προσδιορίζει είναι η πολλαπλή διαταραχή προσωπικότητας του αφηγητή. Εκείνος είναι δυσαρεστημένος με τη ζωή, τη δουλειά του και ασυνείδητα γίνεται ένας άλλος χαρακτήρας. Αυτό, φυσικά απέχει από την πραγματικότητα των ανθρώπων που πάσχουν από αυτή την ψυχική ασθένεια, καθώς τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι σοβαρότερα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι μυστηριώδεις τσάντες των αρχαίων πολιτισμών

Οι μυστηριώδεις τσάντες των αρχαίων πολιτισμών

Ο συμβολισμός είναι η σημαντικότερη μορφή επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων

Βία στην τηλεόραση: Επιδράσεις στα παιδιά

Το παρόν άρθρο Το παρόν άρθρο με τίτλο Βία στην