Έκθεση “Καλλιέργειες/Cultures” στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πόσο εντυπωσιακό ακούγεται ότι μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας υπάρχει μια κατάφυτη έκταση, όπου  μπορεί κανείς μεταξύ άλλων να δει στάβλο με αγροτικά ζώα, μελίσσια και αμπελώνες; Κι όμως, όλα αυτά βρίσκονται στην περιοχή του Βοτανικού. Ο χώρος όπου μπορεί κανείς να τα δει δεν είναι άλλος από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκτός των άλλων, το Γεωπονικό αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πνεύμονες πρασίνου της Αθήνας. Αυτήν την εποχή μάλιστα προσφέρεται για επίσκεψη, αφού φιλοξενεί την έκθεση “Καλλιέργειες/Cultures” σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Γεωπονικό, ένα Πανεπιστήμιο σαν εξοχή

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο επιτελεί κατά κύριο λόγο τον εκπαιδευτικό του ρόλο, ως το τρίτο αρχαιότερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας. Παράλληλα, στον χώρο του μπορεί κανείς να νιώσει σε μεγάλο βαθμό την επαφή με τη φύση. Το Γεωπονικό καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 300 στρεμάτων στις δύο πλευρές της Ιεράς Οδού. Στους κήπους του μεγαλώνουν και στολίζουν αυτή τη γωνιά της Αθήνας, μεταξύ άλλων, ελαιόδεντρα, πορτοκαλαιώνες και αμπελώνες. Στα θερμοκήπια αλλά και υπαίθρια καλλιεργούνται λαχανικά, ενώ υπάρχουν και καλλιέργειες σιτηρών και ψυχανθών. Επίσης, από το φυτώριο μπορεί κανείς να προμηθευτεί καλλωπιστικά φυτά για το μπαλκόνι ή την αυλή του. Κάτι ακόμη που εντυπωσιάζει οποιονδήποτε επισκέπτεται το Γεωπονικό είναι ο στάβλος με τις αγελάδες και τα πρόβατα, κάτι που σίγουρα δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε μέσα στην πόλη. Σε αυτό το campus μπορεί άνετα κάποιος να νιώσει πως βρίσκεται εκτός της Αθήνας, μέσα στο πράσινο μιας εξοχής.

Έκθεση “Καλλιέργειες/ Cultures”

Το Γεωργικό Μουσείο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών έχει εγκαινιάσει την περιοδική έκθεση “Καλλιέργειες/ Cultures”. Στην έκθεση παρουσιάζονται επιλεγμένα εικαστικά έργα καθηγητών της ΑΣΚΤ. Με χρήση ποικίλων υλικών και μορφών τέχνης τα έργα απεικονίζουν το φυσικό και τεχνητό περιβάλλον με διάφορους τρόπους. Τα φυσικά τοπία, η γη και τα φυτά αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες. Ποιος άλλος καταλληλότερος χώρος για να εκτεθούν αυτά τα έργα, από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο; Η έκθεση δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν την ΑΣΚΤ μέσα από τα έργα των καθηγητών της σχολής, αλλά και τον χώρο του Γεωπονικού που τα φιλοξενεί. Παράλληλα, αποτελεί ένα παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ φορέων με φαινομενικά διαφορετικό επιστημονικό υπόβαθρο. Έτσι, γίνεται εμφανές πως η τέχνη και το περιβάλλον είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Διαβάστε επίσης  Για να "βγεις" οικονομικά: τα 10 κορυφαία φθηνά γκουρμέ εστιατόρια στην Αθήνα
Γεωπονικό
Έκθεση “Καλλιέργειες/ Cultures”

Καλλιέργειες

Η έκθεση “Καλλιέργειες/ Cultures” συντονίζεται από το Γραφείο Διασύνδεσης της ΑΣΚΤ και φιλοξενείται στον πρώτο όροφο του Γεωργικού Μουσείου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Αυτή η δράση αποτελεί ένα παράδειγμα εξωστρέφειας και συνεργασίας μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες μπορούν να είναι η αρχή μιας νέας οπτικής για τα Πανεπιστήμια. Σίγουρα αποτελεί ενδιαφέρουσα προσέγγιση για ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα να ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό. Ο πανεπιστημιακός χώρος παύει να είναι απλώς ένα μέρος φοίτησης και εκπαίδευσης, αλλά γίνεται σημείο επαφής με την τέχνη, τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία.  Μια επίσκεψη στην έκθεση και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο θα είναι η καλύτερη ενθάρρυνση τέτοιων δράσεων, που ενισχύουν την εξωστρέφεια και τη φήμη των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθιστώντας τα προσιτά για κάθε επισκέπτη.

Διάρκεια έκθεσης: ως 31 Ιανουαρίου 2019

Χώρος: Γεωργικό Μουσείο Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, 1ος όροφος

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11:00- 16:00, Σάββατο 26 Ιανουαρίου 11:00- 15:00 και 17:00-20:00

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες: Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γεωπόνος- Βιοτεχνολόγος με μια μεγάλη αγάπη: τη γενετική, μουσικός, βιβλιοφάγος και Athens lover. Ελπίζω σε έναν κόσμο με περισσότερη κριτική σκέψη και ένα διαδίκτυο με λιγότερα hoaxes (ίσως το ένα να φέρει το άλλο, δεν ξέρω!)

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βιέννη: έρωτας με την πρώτη ματιά!

Καθώς το καλοκαίρι μας αποχαιρετά, η Βιέννη αρχίζει να μεταμορφώνεται
Χωρισμός

Χωρισμός: Να «παραιτηθώ» ή να «σκοτώσω»;

Χωρισμός, γιατί μας είναι τόσο δύσκολο να δώσουμε ένα τέλος