Έχει τύχει να βαριέσαι περιμένοντας κάποιον στο μετρό ;! Σίγουρα ναι, κάτι όμως που δεν πρόκειται να συμβεί περιμένοντας στο μετρό της Στοκχόλμης, το οποίο θεωρείται ένα από τα ομορφότερα και εντυπωσιακότερα της Ευρώπης, και όχι άδικα. Οι περισσότεροι σταθμοί του είναι διακοσμημένοι με αγάλματα, μωσαϊκά, φωτογραφίες, ζωγραφιές ή και αποφθέγματα, καθιστώντας το την μεγαλύτερη γκαλερί τέχνης στον κόσμο- 110 χλμ. Το μόνο μου χρειάζεσαι για να θαυμάσεις αυτές τις δημιουργίες είναι ένα εισιτήριο κόστους κάτι παραπάνω από 4 ευρώ και φυσικά ένα χάρτη του μετρό για να μην παραλείψεις καμία. Παρακάτω θα βρεις πέντε από τους ωραιότερους σταθμούς του μετρό της Στοκχόλμης.
T–Centralen Station
Ο κεντρικός και πιο πολυσύχναστος σταθμός στην πόλη, φιλοξενεί μία από τις ομορφότερες στάσεις- έργα τέχνης στη Στοκχόλμη. Το μετρό της Στοκχόλμης έχει τρεις γραμμές, την πράσινη, την κόκκινη και τη μπλε και για να δεις τη συγκεκριμένη underground art gallery πρέπει να κατέβεις αρκετά βαθιά και να πας στην μπλε γραμμή. Οι πινακίδες είναι ο καλύτερος τρόπος να φτάσει κανείς αν και την πρώτη φορά θα πάρει αρκετό χρόνο καθότι ο σταθμός είναι πολύ μεγάλος. Γι’ αυτό ρώτησε άφοβα κάποιον περαστικό. Μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις και η παραπάνω φωτογραφία δίνει μία ιδέα της ομορφιάς του σταθμού. Μπαίνοντας, χάνεσαι κάτω από τα μπλε πελώρια φύλλα στους τοίχους, δουλειά του Per Olof Ultvedt.
Stadion Station
Υπάρχουν δύο λόγοι για να κατέβεις σε αυτή τη στάση της κόκκινης γραμμής. Ο πρώτος: βγαίνοντας από τον υπόγειο αντικρίζει κανείς το Ολυμπιακό Στάδιο της Στοκχόλμης, χτισμένο το 1912 για τη φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων της ίδιας χρονιάς, που ακόμη στέκεται περήφανο και ένδοξο, φιλοξενώντας αθλήματα του Diamond League. Η χαρά μου όταν το ανακάλυψα και είδα τη Στεφανίδη να διαγωνίζεται το 2015 ήταν τεράστια. Ο δεύτερος: το παραμυθένιο ουράνιο τόξο μέσα στον υπόγειο που χωρίζει τις δύο πλατφόρμες, δημιουργία των Åke Pallarp και Enno Hallek. Θαυμάζοντάς το μπορεί κανείς να χάσει κάποιες μικρές λεπτομερείς: τα σήματα διαφόρων Σουηδικών ομάδων να κοσμούν τους γαλάζιους τοίχους.
Tensta Station
Ένας ακόμη σταθμός- έργο τέχνης που βρίσκεται στη μπλε γραμμή του μετρό της Στοκχόλμης – την πιο καινούργια, ανακαινισμένη το ’70. Η διακόσμηση του σταθμού κράτησε πάνω από ένα χρόνο, κάνοντάς τη μία από τις πιο χαρακτηριστικές. Παραδοσιακά, η Tensta ήταν μία περιοχή στην οποία πολύ ξένοι έμεναν μετά την άφιξη τους στη Στοκχόλμη. Γι’ αυτό το λόγο οι δημιουργίες αναδεικνύουν την αποδοχή, την ισότητα και την αγάπη. Μηνύματα σε διάφορες γλώσσες όπως, κορεάτικα και ρωσικά καλωσορίζουν τους πάντες.
Kungsträdgården Station
Ένας ακόμη σταθμός που πρέπει οπωσδήποτε να αφήσεις το τραίνο και να περιηγηθείς. Οι λόγοι, δύο ή μάλλον…τρεις. Ο πρώτος: Kungsträdgården, ο Βασιλικός Κήπος αλά ελληνικά, είναι ένα υπέροχο πάρκο στο κέντρο της πόλης που φιλοξενεί συναυλίες το καλοκαίρι και ένα παγοδρόμιο το χειμώνα, κάνοντας το ένα από τα δημοφιλέστερα σημεία συνάντησης. Επιπλέον, πίσω από το πάρκο έχει τη θέση της η Βασιλική Όπερα της Στοκχόλμης, ένα κτήριο με ενδιαφέρουσα ιστορία και άρτια ανεβασμένες όπερες και παραστάσεις μπαλέτου.
Ο τρίτος είναι η γκαλερί τέχνης και η ιδιαίτερη διακόσμηση της αποβάθρας του υπογείου, τα χρώματα της οποίας θυμίζουν Γαλλικό κήπο. Πολλά αγάλματα, ανάμεσά τους και του Ηρακλή, κοσμούν τις εισόδους, κάνοντάς το να θυμίζει αρχαιολογική ανασκαφή. Η στάση αυτή βρίσκεται στην μπλε γραμμή, δηλαδή σε αυτή που βρίσκεται πιο βαθιά στη γη. Οι κυλιόμενες λοιπόν είναι απαραίτητες για να ανέβεις στην επιφάνεια χωρίς να σου βγει η γλώσσα. Να εύχεσε να μην τις βρεις χαλασμένες! Ναι, το’ χω πάθει…
Solna Centrum Station
Άφησα τον αγαπημένο μου σταθμό του μετρό της Στοκχόλμης για το τέλος. Μόνο δέος μπορεί να σου προκαλέσει η κόκκινη οροφή του που θυμίζει ηφαίστειο που εκρήγνυται. Προχωρώντας προς τις αποβάθρες της μπλε γραμμής, όλο και περισσότερα χρώματα κάνουν την παρουσία τους και ιδιαίτερα το πράσινο. Τοιχογραφίες πόλεων και οδών κοσμούν το σταθμό, και η παρατήρησή τους κάνει την ώρα να περάσει γρήγορα μέχρι ο επόμενος συρμός να φτάσει και να σε οδηγήσει σε νέες εξορμήσεις στη σουηδική πρωτεύουσα.
Πηγές: