Sinèrgics : Συνεργατικοί χώροι στη Βαρκελώνη επιπλωμένοι με λύσεις χαμηλού προϋπολογισμού

Sinèrgics : Συνεργατικοί χώροι στη Βαρκελώνη επιπλωμένοι με λύσεις χαμηλού προϋπολογισμο

Μια αιώρα αιωρούμενη στο μέσον του γραφείου και τραπέζια με ενσωματωμένα συστήματα αποθήκευσης είναι μερικά από τα στοιχεία εξοικονόμησης χώρου, που έχουν προσθέσει η Colombo και η Serboli Architecture μέσα σε αυτή τη σειρά επίπλων χαμηλού προϋπολογισμού συνεργατικών χώρων (co-working) στη Βαρκελώνη.

Οι Colombo and Serboli Architecture, επίσης γνωστή ως CaSA, κλήθηκαν να μετατρέψουν συνεργατικούς χώρους εργασίας, πέντε εμπορικά ακίνητα στο Baró de Viver, μια περιοχή της ισπανικής πόλης με υψηλό ποσοστό ανεργίας. Ο στόχος ήταν να δημιουργηθούν χώροι εργασίας για τους τοπικούς επιχειρηματίες

Ο προϋπολογισμός ήταν πολύ σφιχτός, έτσι οι αρχιτέκτονες ανέπτυξαν μια σειρά από ευέλικτα οικονομικά σχέδια επίπλων ικανά να ταιριάζουν σε διάφορες δραστηριότητες.

“Οφείλαμε να μεταφράσουμε την αξιέπαινη αυτή πρόταση επανάχρησης σε χώρο, μετατρέποντας πέντε τούβλινους ημιυπαίθριους αχρησιμοποίητους και παραμελημένους, ισόγειους χώρους πολυκατοικιών σε ελκυστικούς, ζωντανούς χώρους εργασίας, όπου μικρές και νέες επιχειρήσεις θα ήθελαν να εγκαταστήσουν τα γραφεία τους . ” Δήλωσε η ομάδα σχεδιασμού.

“Το έργο έπρεπε να αξιοποιήσει στο έπακρο το διαθέσιμο χώρο, να δώσει όραμα στη συνεργασία και τη συνύπαρξη με την περιοχή, να καταφέρει να  διατηρήσει το περιεχόμενο ασφαλές σε μια περιοχή με προβλήματα ασφάλειας”.

Δύο από τους πέντε κενούς χώρους βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλο, έτσι ενώθηκαν.  Αυτό δημιούργησε αρκετό επιπλέον χώρο ώστε να προκύψει μια μικρή κουζίνα- τραπεζαρία, αλλά όχι αρκετό για ένα καθιστικό – οπότε η CaSA αποφάσισε να κάνει σχεδιάσει ένα αιωρούμενο. Δημιούργησαν ένα απλό χαλύβδινο πλαίσιο στο οποίο τυλίγεται ένα ανθεκτικό δίχτυ , μια ανυψωμένη αιώρα. Η πρόσβαση γίνεται μέσω μιας απλής σκάλας, από αναδιπλωμένη διάτρητη λαμαρίνα.

Διαβάστε επίσης  Φτιάξε μόνος σου οικολογικά καθαριστικά για το σπίτι

Sinèrgics

Κάθε ένας από τους χώρους εργασίας έχει το δικό του ξεχωριστό χρώμα, το οποίο εφαρμόζεται μέχρι τη μέση των τοίχων, και διαθέτει επίσης στρογγυλά ακουστικά πάνελ που κρέμονται από τις οροφές. Αυτό βοηθά να δωθεί στον κάθε έναν από τους πέντε χώρους ξεχωριστή ταυτότητα, αλλά και να συνδεθούν με κοινό ύφος.

Οι επιφάνειες εργασίας αποτελούνται από τραπεζοειδή (καθώς και ορθογώνια) τραπέζια, σχεδιασμένα ώστεταιριάζουν σε διαφορετικές διαμορφώσεις. Αυτά διαθέτουν διαχωριστικά με μεταλλικά πλέγματα, έτσι ώστε να προσαρμόζονται χαρτιά και φυτά σε αυτά, αλλά και οτιδήποτε επιθυμούν οι εργαζόμενοι δίνοντας τη δική τους πινελιά.

Τα αρθρωτά συστήματα φωτισμού LED συνδέονται με τα πόδια των εν λόγω γραφείων και μπορούν να ρυθμίζονται ώστε να φωτίζουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Αυτά συνοδεύονται από καρέκλες και μικρότερα τραπέζια που παρέχονται από την μάρκα Kettal, συμπεριλαμβανομένης της καρέκλας Village Village που σχεδιάστηκε από τον Jasper Morrison.

Άλλες λεπτομέρειες διατηρήθηκαν όπως ήταν, συμπεριλαμβανομένων των στύλων από σκυρόδεμα και των εκτεθειμένων οροφών – αν και προστέθηκαν παραθυρόφυλλα για ασφάλεια.

Το όνομα το χώρου έιναι Sinèrgics και οι χώροι χρησιμοποιούνται από πολύ διαφορετικά επαγγελματα, από την επισκευή ποδηλάτων μέχρι το σχεδιασμό κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Η CaSA διευθύνεται από τους αρχιτέκτονες Andrea Serboli και Matteo Colombo.

Η Μαργαρίτα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Έδεσσα. Είναι Αρχιτέκτονας Μηχανικός και εργάζεται στην Αθήνα. Παθιάζεται με την Αρχιτεκτονική και τις τέχνες γενικότερα. Εκτονώνεται μέσω του Χορού και του Θεάτρου και λατρεύει να "μαθαίνει" περισσότερα και περισσότερα και περισσότερα...Χειρότεροι εχθροί της τα όρια και ο χρόνος.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αφιέρωμα στην συγγραφέα Ελένη Ισπόγλου

Την συγγραφέα Ελένη Ισπόγλου την γνωρίσαμε μέσα από το νέο
Ποιες είναι οι 5 τροφές που χαρίζουν καλή ψυχική υγεία

Ποιες είναι οι 5 τροφές για καλή ψυχική υγεία

Πολλές φορές η ζωή μας οδηγεί σε έντονο άγχος και