“Elbphilarmonie”, η νέα Φιλαρμονική του Αμβούργου: Ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα στις όχθες του ποταμού Έλβα

Αμβούργου

Χτισμένο στη σύγχρονη περιοχή HafenCity του Αμβούργου, στις όχθες του ποταμού Έλβα, το εντυπωσιακό κτίριο, που σχεδιάστηκε από τους Ελβετούς αρχιτέκτονες, Herzog & de Meuron, περιλαμβάνει τρεις αίθουσες συναυλιών, ένα μεγάλο χώρο μουσικής εκπαίδευσης, την Plaza ,δηλαδή μια πλατφόρμα 360 ° δημόσιας προβολής με θέα ολόκληρη την πόλη από ύψος (37) τριάντα εφτά μέτρων πάνω από το έδαφος, χώρους εστίασης και διαμονής. Η αίθουσα συναυλιών θα ανοίξει στις 11 και στις 12 Ιανουαρίου 2017 με δύο ξεχωριστές συναυλίες που θα διεξαχθούν με επικεφαλής τον μαέστρο Thomas Hengelbrock. Το κεντρικό κομμάτι του Elbphilharmonie είναι το 2100 (δύο χιλιάδων εκατό) θέσεων Grand Hall ο κεντρικός και μεγαλύτερος χώρος συναυλιών), με ένα ακουστικό περιβάλλον που σχεδιάστηκε από τον διεθνούς φήμης ειδικό στην ακουστική, Yasuhisa Toyota.

Το Grand Hall στεγάζεται σε μια εκθαμβωτική νέα κατασκευή από γυαλί που υψώνεται σε ύψος 110 (εκατόν δέκα) μέτρων πάνω από την προϋπάρχον κτίριο Kaispeicher Α, μια ιστορική αποθήκη που είχε προηγουμένως χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση τσαγιού, καπνού και κακάο. Με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του, το Elbphilharmonie αντικατοπτρίζει τον μοναδικό θαλάσσιο χαρακτήρα του Αμβούργου – μια πόλη που είναι χτισμένη παραδοσιακά και νεωτεριστικά, μια πόλη της στιβαρότητας και της ομορφιά, αντιθέσεις που χαρακτηρίζουν το Αμβούργο παγκόσμια ως πόλη σημαντικού αρχιτεκτονικού πλούτου.

Αμβούργου

Advertisements
Ad 14

Με την Elbphilarmonie, το Αμβούργο αποκτά ένα νέο και εντυπωσιακό κτίριο συναυλιών, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι προορίζεται να στεγάσει μία από τις δέκα καλύτερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου. Η Elbphilarmonie θα γίνει ένα νέο ορόσημο για την πόλη και, ταυτόχρονα, ένας χώρος ανοιχτός προς τον χρήστη. Στα δυτικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι το κτίριο έχει άμεση επαφή με τον ποταμό Έλβα, αποτελώντας το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην πόλη και το λιμάνι. Ομοίως, το νέο κτίριο της φιλαρμονικής είναι μια σημαντική λειτουργία για την HafenCity. Σε συνδυασμό με το « Διεθνές Ναυτικό Μουσείο του Αμβούργου” και τις προγραμματισμένες πολιτιστικές εγκαταστάσεις στην Überseequartier (Overseas Quarter), θα είναι η πολιτιστική καρδιά της HafenCity και θα βοηθήσει την περαιτέρω ανάπτυξη του κέντρου της πόλης. Η εντυπωσιακή σχεδίαση του κτιρίου συνδυάζει ένα κλασικό στυλ με τη χρήση τούβλων και μία εντυπωσιακή σύγχρονη γυάλινη πρόσοψη με μία έντονα κυματιστή στέγη. Είναι αυτή η αλληλεπίδραση των δύο πολύ διαφορετικών αρχιτεκτονικών προσεγγίσεων που χαρακτηρίζει την Elbphilarmonie’s με μοναδικό τρόπο.

Διαβάστε επίσης  Cube Houses

Αμβούργου

Μια επιμήκη καμπύλη κυλιόμενη σκάλα οδηγεί στην πλατεία, έτσι ώστε να μην μπορεί να δει κανείς πλήρως από το ένα άκρο της πόλης στο άλλο. Η κυλιόμενη σκάλα παρέχει στους χρήστες του μια χωρική εμπειρία σε όλο το, μέσα από ένα μεγάλο πανοραμικό παράθυρο. Το παραδοσιακό fin de siècle (παράδοση των ελικοειδών κλιμακοστασίων) σε σπίτια όπερας εκφράζεται σε ένα σύγχρονο ιδίωμα. Φτάνοντας στην κορυφή του Kaispeicher, οι επισκέπτες βρίσκουν μια ευρύχωρη βεράντα, πάνω από την πόλη. Καθισμένος στην κορυφή του Kaispeicher και στο πλαίσιο του νέου κτιρίου, προκύπτει μια σύνδεση μεταξύ παλαιών και νέων. Εκτός από τις τρεις αίθουσες συναυλιών, η πλατεία αποτελεί επίσης την καρδιά της the Elbphilarmonie. Θα μοιάζει με μια αγορά όπου θεατές χρήστες και περιστασιακοί περαστικοί, οι κάτοικοι του Αμβούργου και οι τουρίστες θα μπορούν να συναντηθούν. Οι υπαίθριες βεράντες προσφέρουν ένα μοναδικό πανόραμα με θέα στο κέντρο της πόλης προς το Βορρά, το HafenCity προς την Ανατολή, και του Έλβα και του λιμανιού προς το Νότο και τη Δύση. Δεν υπάρχει σχεδόν πουθενά αλλού στο Αμβούργο, σημείο όπου μπορεί να δει κανείς με έναν τέτοιο εντυπωσιακό τρόπο τη σχέση ανάμεσα στην πόλη και το λιμάνι. Στο εσωτερικό της πλατείας κυριαρχεί η καμπύλη οροφή με ποικίλα γεωμετρικά σχήματα. Προσφέρει εκπληκτική θέα στην πόλη και στο λιμάνι. Βαθιές εσοχές διασχίζουν το κτίριο πάνω από την πλατεία, προσφέροντας ποικίλες όψεις μεταξύ της πλατείας και των διαφορετικών επιπέδων του φουαγιέ. Στην ίδια την πλατεία, υπάρχουν μια σειρά από εστιατόρια και μπαρ, καθώς επίσης και οι είσοδοι στις δυο αίθουσες συναυλιών το λόμπι του ξενοδοχείου και το συγκρότημα των κατοικιών. Γλυπτές σκάλες οδηγούν στα φουαγιέ της Αίθουσας της Φιλαρμονικής.

Διαβάστε επίσης  Η κηπούπολη της Κυπριάδου

Αμβούργου

Το Elbphilarmonie στοχεύει να είναι μία από τις καλύτερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου. Θα είναι μια εξαιρετική επιλογή για την κλασική μουσική, καθώς και την τζαζ, την world music και την Pop. Η μεγάλη αίθουσα συναυλιών, με περίπου 2.150 θέσεις, θα λάβει εξέχουσα θέση στην Elbphilarmonie. Η ορχήστρα και ο μαέστρος βρίσκονται στο κέντρο και τα καθίσματα του ακροατηρίου αναπτύσσονται σε ακανόνιστη σύμπλεξη με εξώστες που φτάνουν μέχρι την ειδικά διαμορφωμένη ηχοανακλαστική οροφή. Το φως ανακλάται από τις φωτεινές επιφάνειες. Ο ανακλαστήρας στην απότομη αιχμηρή οροφή είναι ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό. Εξασφαλίζει εξαιρετική ακουστική και είναι επίσης μέρος του συστήματος φωτισμού.

Μικρό αμφιθέατρο για περίπου 550 επισκέπτες Αυτό το αμφιθέατρο, με ευέλικτο σύστημα σκηνής και καθισμάτων, είναι κατάλληλο τόσο για μουσικές εκδηλώσεις όσο και για ποικιλία από άλλες χρήσεις. Τρίτο αμφιθέατρο για περίπου 170 επισκέπτες Η τρίτη αίθουσα, η Kaistudio, βρίσκεται μέσα στην Αποθήκη Α. Θα χρησιμεύσει ως χώρος για τη σύγχρονη και πειραματική μουσική, καθώς και ως χώρος πρόβας για ορχήστρες και χορωδίες.

Αμβούργου

Η Elbphilarmonie θα είναι κάτι περισσότερο από μια αίθουσα συναυλιών – θα αποτελέσει ένα ολόκληρο οικιστικό και πολιτιστικό συγκρότημα. Δυτικά, το οικιστικό τμήμα δεσπόζει τόσο ψηλά, περίπου 110 μέτρα πάνω από τον ποταμό Έλβα. Τα διαμερίσματα προσφέρουν εντυπωσιακή θέα πάνω από την πόλη και το λιμάνι, και έχουν ξεχωριστή είσοδο. Τα σχέδια προβλέπουν ένα ξενοδοχείο με συνεδριακές εγκαταστάσεις στην ανατολική πλευρά – τουλάχιστον στην κατηγορία 5 αστέρων. Το θεαματικό αποκορύφωμα: μια βόλτα στην κυματιστή επιφάνεια στέγης. Τα δωμάτια του ξενοδοχείου προσφέρουν θέα πάνω από το HafenCity. Η πλατεία είναι μια ελεύθερα προσβάσιμη ζώνη 37 μέτρων πάνω από το έδαφος. Είναι τοποθετημένη σαν μια λαμπερή ένωση μεταξύ αποθήκης και νέου κτιρίου. Η ιδέα: να δημιουργηθεί ένα νέο σημείο συνάντησης για όλους τους κατοίκους του Αμβούργου και των επισκεπτών της πόλης. Η ίδια η αποθήκη θα χρησιμοποιηθεί κυρίως ως πάρκινγκ για περίπου 510 οχήματα. Σε αυτήν θε εκτονώνεται , μια αίθουσα εκπαίδευτικών προγραμμάτων, επιπλέον παρασκήνια, εγκαταστάσεις ευεξίας και φιλοξενίας.

Διαβάστε επίσης  Dynamic Tower: Ο ουρανοξύστης που περιστρέφεται

Αμβούργου

Σαν μια φουτουριστική ουτοπία θα αναδύεται το νέο κτίριο συναυλιών της Φιλαρμονικής του Ελβα , των διάσημων Ελβετών αρχιτεκτόνων Herzog & de Meuron.Θα είναι το νέο σύμβολο του Αμβούργου, εκεί όπου η στεριά συναντά το ποτάμι στη μία άκρη του λιμανιού. Το Αμβούργο, ως μία από τις δυναμικές και ευημερούσες πόλεις της Γερμανίας, εξελίσσεται σε μείζον κέντρο της τέχνης και της αγοράς πολιτισμού με σημαντική συνεισφορά του νέας Φιλαρμονικής.

Η Μαργαρίτα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Έδεσσα. Είναι Αρχιτέκτονας Μηχανικός και εργάζεται στην Αθήνα. Παθιάζεται με την Αρχιτεκτονική και τις τέχνες γενικότερα. Εκτονώνεται μέσω του Χορού και του Θεάτρου και λατρεύει να "μαθαίνει" περισσότερα και περισσότερα και περισσότερα...Χειρότεροι εχθροί της τα όρια και ο χρόνος.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Γουατεμάλα

Γουατεμάλα: Απόδραση στην εξωτική γη των Μάγιας

Γουατεμάλα, το λίκνο του θαυμαστού πολιτισμού των Μάγιας, η γη
Η αποστολή Φράνκλιν

Η καταστροφή της αποστολής Φράνκλιν

Το 1845 δύο βρετανικά πλοία ξεκίνησαν τον απόπλου με προορισμό