Πραγματοποιήθηκε το Βazaar – “Ένα σχολείο για την Γκάνα” χθες στην οδό Γκαρμπολά

 

Φωτογραφία του χρήστη A Handmade School for Ghana.

Πραγματοποιήθηκε εχθές στο χώρο xyzzy το Bazaar οικονομικής ενίσχυσης “Ένα σχολείο για την Γκάνα”, στα πλαίσια του  HA|SC [HAndmade SChool] project. Αφρικάνικες μελωδίες αλλά και ιδιαίτερες δράσεις συνόδευσαν το event καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας στον πεζόδρομο Γκαρμπολά, με την εξαιρετική ομάδα κρουστών “Κρούση” να ανεβάζει τον αφρικανικό ρυθμό. Στο bazzar ήταν διαθέσιμα σημειωματάρια, τσάντες, postcard και άλλα όμορφα δώρα που δημιουργήθηκαν από την ομάδα  με άρωμα…Αφρικής.

Οι αρχιτέκτονες Λυδία Λιούπη και η Παναγιώτα Στεργιοπούλου, του τμήματος  Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ, που διακρίθηκαν μεταξύ 130 συμμετεχόντων στον διεθνή διαγωνισμό «Ένα σχολείο για την Γκάνα», της«Nka Foundation» βρίσκονταν εκεί με μία οργανωμένη παρουσίαση του project.

Τα δύο κορίτσια, που απέσπασαν την εύφημο μνεία για την ιδέα τους, θα αναλάβουν να κατασκευάσουν από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου του 2017 την αίθουσα ενός σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Αμπετένιμ, ένα χωριό που απέχει μόλις 40 χλμ. από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γκάνα, την Κουμάσι.

Μια προσπάθεια που αποδεικνύει την φυσική τάση της αρχιτεκτονική δημιουργίας. Από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο.Με φυσικά υλικά και Βιώσιμες κατασκευαστικές τεχνικές τα κορίτσια θα χαρίσουν μια ευκαιρία στην γνώση στα παιδιά του Αμπετένιμ.

Περιγραφή

Το HA|SC [HAndmade SChool] project είναι μια πρωτοβουλία με βασικό σκοπό την κατασκευή μιας σχολικής αίθουσας για την αγροτική κοινότητα του Abetenim στην Γκάνα. Πρόκειται για ένα έργο ανθρωπιστικής αρχιτεκτονικής αφού το χωριό χαρακτηρίζεται από την έλλειψη βασικών υποδομών και το ποσοστό του αναλφαβητισμού αγγίζει το 98%.

Η σχεδιαστική πρόταση διακρίθηκε στον Διεθνή Διαγωνισμό 4th EARTH ARCHITECTURE COMPETITION —School for Ghana, που διεξήχθη από την Nka Foundation, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που δραστηριοποιείται στην Αφρική. Μετά την διάκριση, έγινε η πρόταση στην απόφοιτη και τελειόφοιτη του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ να πραγματοποιήσουν το έργο για την κοινότητα του Αμπετένιμ. Τώρα, έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν το πρώτο τους αρχιτεκτονικό έργο και, πρωτίστως, να δώσουν την ευκαιρία για πραγματική ανάπτυξη στις αγροτικές κοινότητες της Γκάνας μέσα από αυτό.

Διαβάστε επίσης  La casa azul: Μια ματιά στον κόσμο της Frida Kahlo

Η αρχιτεκτονική πρόταση της σχολικής αίθουσας συνάδει με το «πνεύμα του τόπου» και τις πραγματικές συνθήκες υλοποίησης. Ο σχεδιασμός ανταποκρίνεται στο τροπικό κλίμα του τόπου μέσα από την εφαρμογή περιβαλλοντικών πρακτικών που δημιουργούν άνετες συνθήκες διαβίωσης στο κτίριο χωρίς τη χρήση πρόσθετης παροχή ενέργειας. Επιπλέον, γίνεται συλλογή βρόχινου νερού το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως πόσιμο όσο και για την άρδευση μικροκαλλιεργειών. Τα υλικά δόμησης είναι τοπικά, όπως γη (πηλώδες χώμα) και τοπικό ξύλο ενώ η κατασκευή στηρίζεται σε παραδοσιακές τεχνικές δόμησης. Βασική επιδίωξη είναι η αλλαγή της κοινής γνώμης που υποστηρίζει ότι τα κτίρια από χώμα αντιπροσωπεύουν τη φτώχεια και την ευθραυστότητα. Στόχος είναι να αξιοποιηθούν οι φυσικοί πόροι που είναι ιδανικοί για κατασκευές με βασικό υλικό το πηλώδες χώμα, προκειμένου να ανακαλυφθούν εκ νέου και να εξελιχθούν στην καθημερινή αρχιτεκτονική που η τοπική κοινότητα μπορεί να κατανοήσει και να αναπαράγει.

Σε αυτή την προσέγγιση, που βασίστηκε στους τοπικούς πόρους, ενσωματώθηκαν καινοτόμες πρακτικές όπως η χρήση ανακυκλώσιμων υλικών (μπουκάλια) και η εφαρμογή της “Bottle-brick” τεχνικής. Πρόκειται για μια εύκολα εφαρμόσιμη τεχνική που χρησιμοποιεί πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια ως υλικά δόμησης και προσφέρει τη δυνατότητα συμμετοχής στην διαδικασία κατασκευής της αίθουσας σε ανειδίκευτο ανθρώπινο δυναμικό, όπως είναι οι εθελοντές και οι κάτοικοι του χωριού.

Επιπλέον, η κοινότητα θα διδαχθεί μια καινοτόμα τεχνική που θα μπορεί να επαναλάβει στις μελλοντικές της κατασκευές. Η χρήση των ανακυκλώσιμων υλικών ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής μας για την διαχείριση των αποβλήτων και την επανάχρηση, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται η οικονομική προσιτότητα της κατασκευής, βασική συνθήκη για την υλοποίηση του έργου.

Διαβάστε επίσης  4 Καταφύγια για καλλιτέχνες

Το έργο θα πραγματοποιηθεί με τη μορφή workshop και για τον σκοπό αυτό δημιουργήσαμε μια διεπιστημονική ομάδα σαράντα (40) νέων εθελοντών, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία με κοινωνικό πρόσημο που χρειάζεται τη βοήθεια όλων για να γίνει πραγματικότητα, αφού η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από εκδηλώσεις οικονομικής ενίσχυσης που διοργανώνουμε, την crowdfunding  καμπάνια που έχουμε δημιουργήσει στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Generosity και την αναζήτηση χορηγιών.

Μέσα από την καμπάνια https://igg.me/at/oSbRQNFbLWs μπορεί εύκολα κάποιος να πληροφορηθεί για το project αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στην Γκάνα και να ενισχύσει την προσπάθεια, καθώς και να επιλέξει κάποιο από τα δώρα που υπάρχουν σε αυτή!

Τέλος, κάποιος μπορεί να γίνει μέρος αυτής της προσπάθειας, μέσω της συμμετοχής στα Fundraising events που διοργανώνουμε τα οποία μπορεί να βρει στις σελίδες στο facebook: https://www.facebook.com/handmadeschoolghana/?ref=aymt_homepage_panel  και την ιστοσελίδα https://schoolghana.wordpress.com/.

Τα προβλήματα κοινωνικής ανισότητας, έλλειψης βασικών υποδομών και  διαχείρισης των απορριμμάτων είναι θέματα παγκόσμιας εμβέλειας και αφορούν όλες τις κοινωνίες. Μέσα από το έργο επιδιώκεται να στείλουμε ένα μήνυμα για αλληλεγγύη και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών με κοινωνικό πρόσημο μέσω της συνεργασίας. Επιπλέον, η αναπροσαρμογή της δόμησης και γενικότερα του τρόπου ζωής στα σύγχρονα δεδομένα μέσω της διαχείρισης των απορριμμάτων και της εφαρμογής φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών είναι καίριας σημασίας για τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Το έργο γίνεται σε συνεργασία με: NKA Foundation, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ και με την υποστήριξη των: Social Dynamo, Kakiousis digital printing.

 

Η Μαργαρίτα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Έδεσσα. Είναι Αρχιτέκτονας Μηχανικός και εργάζεται στην Αθήνα. Παθιάζεται με την Αρχιτεκτονική και τις τέχνες γενικότερα. Εκτονώνεται μέσω του Χορού και του Θεάτρου και λατρεύει να "μαθαίνει" περισσότερα και περισσότερα και περισσότερα...Χειρότεροι εχθροί της τα όρια και ο χρόνος.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Friday the 13th

«Friday the 13th»: Η αρχή της διάσημης σειράς ταινιών και η «γέννηση» του Jason Voorhees

Το 1980, ο Αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Sean S. Cunningham,

Το «KinoFest» επιστρέφει για 5η χρονιά στην Πάτρα!

Ένα ακόμα κινηματογραφικό γεγονός επιστέφει στην Πάτρα και αυτόν τον