Φλοκάτη: όταν η παράδοση γίνεται τάση!

Φλοκάτη

Τί είναι η Φλοκάτη;

Η παραδοσιακή Φλοκάτη, ή αλλιώς βελέντζα, είναι ένα χνουδωτό, αφράτο και ζεστό χαλί φτιαγμένο από 100% μαλλί. Το αρχικό της χρώμα είναι υπόλευκο και χρωματίζεται στη συνέχεια. Υπάρχουν βέβαια και φλοκάτες από συνθετικά υλικά, αλλά είναι κατώτερης ποιότητας.

Προέλευση φλοκάτης

Η κατασκευή της φλοκάτης χρονολογείται από τον 5ο αιώνα μ.Χ. Όταν οι Βλάχοι της Σαμαρίνας άρχισαν να αξιοποιούν το μαλλί των προβάτων τους για να δημιουργούν ενδυμασίες και σκεπάσματα που θα τους προστάτευαν από τις χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Κάποια στιγμή, όταν ξέχασαν για δύο ημέρες ένα από τα καλύματά τους σε ένα ποτάμι στα βουνά της Πίνδου, παρατήρησαν ότι το μαλλί στο κάτω μέρος του καλύματος τσοχοποιήθηκε, ενώ το μαλλί στο πάνω μέρος είχε ξεδιπλωθεί και αναδειχθεί. Αυτή ήταν η πρώτη Φλοκάτη! Μετά την ανακάλυψή της, η Φλοκάτη επιβίωσε στα χωριά της Ελλάδος για εκατοντάδες χρόνια και η χρήση της διαδόθηκε και επεκτάθηκε σταδιακά ως κουβέρτα, στρώμα, χαλί ακόμα και ρούχο.

Η Φλοκάτη σήμερα

Με την ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, οι ξένοι γνώρισαν τα έθιμα και τις παραδόσεις των ντόπιων, ανάμεσα σε αυτά ήταν και η Φλοκάτη η οποία ξεκίνησε το ταξίδι της για τα σαλόνια του κόσμου. Η Φλοκάτη σημέρα χρησιμοποιείται περισσότερο σαν χαλί παρά σαν κουβέρτα. Συμπληρώνει τέλεια τη ρετρό και ρουστίκ διακοσμήση, αποτελεί διαχρονική τάση και αναδεικνύει την ομορφιά της Ελληνικής παράδοσης.

Εναλλακτικοί τρόποι χρήσης

Η χρήση της φλοκάτης περιορίστηκε και χρησιμοποιείται πλέον ως χαλί και όχι ως κουβέρτα. Υπάρχουν όμως, εναλλακτικοί τρόποι χρήσης της φλοκάτης όπως για παραδείγμα: το στρώσιμό της στο κρεβάτι σαν κουβερλί (διακοσμητικό), πάνω στον καναπέ αντί για το κλασικό ριχτάρι, στα σκαμπό, ακόμη και στις καρέκλες της τραπεζαρίας.

Διαβάστε επίσης  La casa azul: Μια ματιά στον κόσμο της Frida Kahlo

Φλοκάτη

Φλοκάτη

Φλοκάτη

Ανάδειξη μέσω του layering

Ένας άλλος, μοντέρνος τρόπος να αναδειχθεί η Φλοκάτη, είναι μέσω του layering. Το layering είναι η τάση που επικρατεί στη μόδα, αλλά και στα χαλιά και γενικά στη διακόσμηση. Τοποθετώντας το ένα χαλί πάνω στο άλλο, η Φλοκάτη αναδεικνύεται στο χώρο. Ιδανικά, τοποθετήστε τη Φλοκάτη πάνω σε μοκέτα που καλύπτει αν όχι όλο το δωμάτιο, το μεγαλύτερο μέρος του. Αν έχετε μεγαλύτερη Φλοκάτη, στρώστε πρώτα αυτήν και από πάνω μικρά χαλάκια με έντονα χρώματα και μοτίβα. Στην κρεβατοκάμαρα και στο παιδικό δωμάτιο στρώστε τη Φλοκάτη δίπλα στο κρεβάτι για να πατάτε στα ζεστά το πρωί που ξυπνάτε.

Φλοκάτη

Φλοκάτη

TIPS!

Η Φλοκάτη καθαρίζεται δύσκολα, αλλά καθαρίζεται. Μη φοβηθείτε να τη χρησιμοποιήσετε. Να μερικά tips για να τη καθαρίσετε.

  • Τινάξτε τη για να φύγει η σκόνη.

  • Έπειτα βάλτε τη μέσα στη μπανιέρα να μουλιάσει όλο το βράδυ με ειδικό απορρυπαντικό για μάλλινα (η ποσότητα του νερού και του απορρυπαντικού εξαρτάται από το μέγεθος της φλοκάτης).

  • Το πρωί για να την πλύνετε πρέπει να τη πατήσετε, όπως κάνουν στο πατητήρι με τα σταφύλια.

  • Για το ξέβγαλμα ακολουθείτε την ίδια διαδικασία (πόσο νερό θα χρειαστεί για να φύγει εντελώς το απορρυπαντικό εξαρτάται και πάλι από το μέγεθος της φλοκάτης).

  • Τέλος, πατήστε τη καλά μια τελευταία φορά για να τη στραγγίξετε.

  • Απλώστε στα κάγκελα του μπαλκονιού γιατί από το νερό θα είναι πολύ βαριά και τα σύρματα δεν θα κρατήσουν το βάρος της (εκτός αν είναι μικρή).

 

Είμαι η Κατερίνα, πάντα αισιόδοξη προσπαθώ να δω τη θετική πλευρά των καταστάσεων. Θέλω όλα γύρω μου να είναι όμορφα διακοσμημένα και ο χώρος μου οργανωμένος σωστά ώστε να είναι λειτουργικός. Μαζί θα μιλήσουμε για design, μόδα, ομορφιά αλλά και σώμα & υγεία.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος;

Τι είναι η ταχεία ανάγνωση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι