DIY : Tραπέζια από παλέτες

παλέτες

Οι παλέτες αποτελούν μερικούς από τους απλούστερους και πιο οικονομικούς τρόπους για να κατασκεπαλέτεςυάσετε τραπεζάκια σαλονιού ή κάθε είδους βοηθητικό ακόμη και μεγαλύτερο τραπέζι. Ως προεργασία θα χρειαστούν τα βασικά για όλες αυτού του τύπου τις κατασκευές, όποιου είδους έπιπλο-αντικείμενο κι αν θελήσετε να δημιουργήσετε:

  •  Tρίψιμο με γυαλόχαρτο ή τριβείο ώστε να λειανθεί η επιφάνεια τους, να μην υπάρχουν ακίδες κλπ. και
  •  Πέρασμα με βερνίκι ξύλου ή και ρεπουλίνη, αν θέλετε να έχουν κάποια διαφορετική απόχρωση από εκείνη του ξύλου.
    Ειδικά αν χρησιμοποιήσετε μεταχειρισμένες παλέτες, ακόμη κι αν στην συνέχεια πρόκειται να τις βάψετε με μπογιά, περάστε αρχικά ένα βερνίκι εμποτισμού προστατευτικό από την υγρασία και απεντομωτικό.

Δύο είναι και οι βασικοί τρόποι που μπορείτε να δουλέψετε με τις παλέτες για την κατασκευή ενός τραπεζιού:

1. Χρησιμοποιώντας τις παλέτες σχεδόν αυτούσιες ή απλώς ξεκαρφώνοντας κάποιες από τις σανίδες τους, ανάλογα με το σχέδιο του τραπεζιού, ή

Advertising

Advertisements
Ad 14

2. “Ξεμοντάροντας” εντελώς όλα τα κομμάτια-σανίδες τους και ξανακαρφώνοντας στην συνέχεια σε όποιον σχηματισμό θέλετε ή φυσικά και κόβοντας ολόκληρα μέρη από τις παλέτες ή και σανίδες σε όποια διάσταση σας χρειάζεται.

Εργαλεία – υλικά που θα χρειαστείτε:

  • Γυαλόχαρτο ή τριβείο, για το τρίψιμο
  • Βερνίκι ξύλου
  • μπογιά για ξύλο
  • πινέλο, για το βάψιμο
  • Σκεπάρνι, πένσα ή ό,τι άλλο παρεμφερές σας βρίσκεται και σας εξυπηρετεί για να ξεκαρφώσετε σανίδες
  • Σφυρί
  • πρόκες, για να καρφώσετε τα ξύλα όπου χρειαστεί
  • Πριόνι, αν πρόκειται να κόψετε μέρη ολόκληρης παλέτας ή μεμονωμένες σανίδες
    Αν πρόκειται τα κοψίματα να είναι πολλά, αν οι παλέτες είναι μεταχειρισμένες και μάλιστα σε όχι καλή κατάσταση και γενικά για να έχετε το τέλειο αποτέλεσμα με τον λιγότερο κόπο θα χρειαστείτε ηλεκτρικό πριόνι αφού με το απλό το πλέον πιθανό είναι το ξύλο να “ξεφλουδίσει” τα σημεία κοπής και θα ταλαιπωρηθείτε πολύ με το γυαλόχαρτο να λειάνετε και να ισιώσετε τις άκρες από τα κομμένα ξύλα.
Διαβάστε επίσης  5 Εστιατόρια στη Κοπεγχάγη

παλέτες

Ένα σημείο που πιθανόν να σας “ξεγελάσει” από τις εικόνες σε τέτοιου είδους προτάσεις και ιδέες για τραπεζάκια από παλέτες είναι το ύψος τους.

Advertising

Το τυπικό ύψος μιας παλέτας είναι 15-17 εκατοστά, γεγονός που σημαίνει ότι τα τραπέζια που αποτελούνται από μία μόνο, όσο κομψά και ιδιαίτερα κι αν φαίνονται από …μακρυά, δύσκολα θα σας εξυπηρετήσουν και θα αποδειχθούν λειτουργικά για καθημερινή χρήση, είναι πάρα πολύ χαμηλά ακόμη και για τον χαμηλότερο καναπέ, πολυθρόνα ή καρέκλα, όσο ύψος κι αν τους προσθέσετε με ροδάκια.

Το πρακτικότερο λοιπόν είναι να χρησιμοποιήσετε δύο ή και περισσότερες παλέτες την μία καρφωμένη πάνω στην άλλη κι ανάλογα με το σχέδιο που θέλετε να έχει το τραπέζι μπορείτε αφαιρέσετε κάποιες από τις σανίδες, συνήθως της πάνω ή κάτω όψης τους εναλλάξ.

Ξεκινώντας την κατασκευή ενός τέτοιου απλού τραπεζιού από 2 η και περισσότερες παλέτες στην σειρά, ακόμη κι αν δεν έχετε καμιά εμπειρία, απλώς τοποθετήστε τις παλέτες την μία πάνω στην άλλη και το σχήμα θα σας “κατευθύνει” από μόνο του, θα καταλάβετε αμέσως σε ποια πλευρά της κάθε παλέτας πρέπει να ξεκαρφωθούν οι σανίδες έτσι ώστε η τελική κατασκευή να έχει την μορφή τραπεζιού και όχι όψη από …στοιβαγμένες παλέτες εκτός βεβαίως και αν αυτήν την μορφή θέλετε να δώσετε στο τραπέζι, που είναι και η απλούστερη μορφή κατασκευής. Μπορείτε να προσθέσετε τζάμι ή οποιοδήποτε άλλο ενιαίο κομμάτι ξύλου, να βάλετε ρόδες ή όχι, να χρησιμοποιήσετε διακοσμητικές μεγαλύτερες ρόδες που όμως δεν θα μετακινούν το τραπέζι, να το διακοσμήσετε με πρόσθετα μεταλλικά στοιχεία (γωνιές), να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε σανίδες από την επάνω κεντρική του επιφάνεια αυξομειώνοντας ή και εξαφανίζοντας τα κενά ανάμεσα στις σανίδες κλπ.

Διαβάστε επίσης  «Φωτεινά Ξυστά» στην Ελευσίνα από τους Beforelight

Η διαδικασία κατασκευής μεγαλύτερων τραπεζιών δεν διαφέρει σε τίποτα, εκτός από την περίπτωση που το μήκος του τραπεζιού θέλετε να ξεπερνά εκείνο μιας παλέτας ή π.χ να είναι στενότερο σε πλάτος κλπ.
Σε αυτές τις περιπτώσεις θα δουλέψετε αναγκαστικά με το δεύτερο τρόπο, ξεκαρφώνοντας δηλαδή όλες τις μεγάλες σανίδες από τις παλέτες και που στην συνέχεια αφού τις κόψετε στα μεγέθη που θέλετε, θα τις καρφώσετε ξανά σε όποια σειρά/σχηματισμό ανάλογα με το σχέδιο του τραπεζιού.

Advertising

Η Μαργαρίτα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Έδεσσα. Είναι Αρχιτέκτονας Μηχανικός και εργάζεται στην Αθήνα. Παθιάζεται με την Αρχιτεκτονική και τις τέχνες γενικότερα. Εκτονώνεται μέσω του Χορού και του Θεάτρου και λατρεύει να "μαθαίνει" περισσότερα και περισσότερα και περισσότερα...Χειρότεροι εχθροί της τα όρια και ο χρόνος.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νεπάλ Εθελοντισμός

Νεπάλ: ένας προορισμός με σκοπό και υποστήριξη

Το Νεπάλ, η χώρα των Ιμαλαΐων, είναι ένας προορισμός

Έρωτας ή τίποτα: Συμβιβασμός ή ανατροπή;

Με αφορμή το νέο βιβλίο του παιδοψυχίατρου και ψυχοθεραπευτή, Δημήτρη